Måske er du film-pirat uden at vide det
Du henter IKKE film ulovligt, men er alligevel film-pirat uden at tænke over det. Et STORT problem, mener branchen. En ekspert er yderst skeptisk.
Piratkopiering af film og serier findes stadig og internettet har gjort det let at distribuere materiale, som er beskyttet af rettigheder. Selv via YouTube er film, serier og TV-programmer i overflod tilgængelige.
Det er ikke svært at finde f.eks. alle afsnit af Huset på Christianshavn eller links til ulovlige filmtjenester.
Fremgangsmåden fra piraterne er blandt andet at lægge en to timers video-fil ud på YouTube med f.eks. titlen Top Gun Maverick. I videoen henvises til, hvor filmen kan hentes.
Det Google-ejede YouTube gør ikke meget for at stoppe det. I tilfældet med Top Gun er det første link på YouTube lovligt leje eller køb. Nedenunder ses en hvepserede af piratindhold.
I tiden før Spotify og andre musiktjenester blev musik i høj grad piratkopieret. Hvem interesserer sig i dag for kopier af musik?
Du er selv pirat!
Ser du rettighedsbeskyttet indhold fra YouTube, er du piratseer – måske uden at vide det. Blot fordi indholdet er tilgængeligt, har du ikke lov til at se det. Det svarer til, at dit lokale supermarked har blomster stående udenfor butikken. Blot fordi blomsterne er “tilgængelige”, så må du ikke tage dem uden at betale.
Udfordringen er, at mange ikke tænker over det, når det handler om digitalt indhold. Før min research til dette tema startede, troede jeg, at indholdet på YouTube var nogenlunde gennemtjekket. Jeg tænkte ærligt ikke over, at jeg blev pirat ved at gense f.eks. gamle TV-udsendelser.
SÅ MANGE ER PIRATER: En undersøgelse som Rettighedsalliancen tidligere har offentliggjort viser, at 580.000 danskere har streamet eller downloadet ulovlige film eller serier inden for den seneste måned. Her tæller distribution via YouTube og Facebook med. Dansk Erhverv kom i 2020 med tal, der viste, at 34 procent af danskerne har streamet eller downloadet ulovligt indhold på et eller andet tidspunkt. Spørgsmålet er, om det er bevidst eller ubevidst pirateri.
Piraterne: Lovligt indhold skal samles ét sted
Der findes fora og sider hvorfra alverdens film- og serier er frit tilgængelige i fuld kvalitet. I disse miljøer ved de fleste nok godt, hvad de laver. Det er trods alt ikke “bare lige” at få adgang.
Ikke alle henter film fordi de ikke vil betale for streamingtjenesterne. Det viser svarene fra nogle af de (anonyme) pirater vi har været i kontakt med.
Flere nævner, at de både henter ulovlige film og betaler for streamningtjenester. Den gennemgående kritik fra piraterne er, at lovligt indhold er spredt ud over mange tjenester og ikke er samlet ét sted, som vi kender det med musikken på Spotify og Apple Music.
Desuden er nicheindhold og gamle film, ikke nødvendigvis lovligt tilgængeligt.
Nogle foreslår, at filmbranchen laver én fælles platform, hvor man kan købe én adgangsbillet til flere tjenester og mere indhold. Prisen er ikke nødvendigvis et problem, da denne skal holdes op imod at piraten allerede investerer i servere til filmopbevaring samt betaler en del i strøm for at have den kørende.
Hør episoden: Tæt på piraterne
Spredt for alle vinde
Eksemplerne på det spredte indhold er lette at finde.
Hvis du gerne vil se Titanic, skal du købe Disney+. Top Gun Maverick ligger hos Skyshowtime, mens den nye film Bamse med Anders W. Berthelsen slet ikke kan streames via streamingtjenesterne. I stedet skal den købes eller lejes digitalt.
90’er serien Friends (Venner) er eksklusiv på HBO, mens Netflix har Breaking Bad.
Dertil kommer, at film og serier ikke nødvendigvis bliver liggende på én tjeneste, men flytter rundt.
Den danske miniserie Kamikaze fra 2021, der fik meget ros, startede på HBO som reklamerede i hele landet for den. Pludselig var den væk og lå på TV 2 Play. Herefter rundede serien Skyshowtime. I dag kan den slet ikke streames, lejes eller købes.
LÆS OGSÅ: Over 2 mio. danskere deler login til streamingtjenester
BRANCHEN: Et STORT problem!
Rettighedsalliancen, der er en interesseorganisation for film, tv og litteratur, mener, at piratdownload er et stort problem.
– “Den største driver for at være pirat er penge; at kunne finde indhold gratis. Det andet som trækker er, at få adgang til film og indhold, om endnu ikke er udkommet eller tilgængeligt,” fortæller Maria Fredenslund, som er advokat og direktør i Rettighedsalliancen.
Hun peger desuden på, at ulovligt forbrug af livesport, især fodbold, er et område i fremgang.
– “Nogle ved godt, at det er ulovligt når de bruger piratsider, men når man bruger Facebook og YouTube, kan man godt være mere ubevidst om, at det er ulovligt indhold man ser. Det samme gælder dem som går på nettet og leder efter f.eks. en fodboldkamp. Det er ikke noget man lige tænker over, at det er ulovligt”, siger Marie Fredenslund.
Når det kommer til passworddeling, hvor streamningtjenester deles uden for husstanden, så mener Rettighedsalliancen, er der er behov for oplysning om hvad man må og ikke må.
Jeg har spurgt Rettighedsalliancen, hvorvidt det er dem som organisation, der puster piratsnakken op. Trods alt er det medlemmerne – rettighedshaverne – der betaler Rettighedsalliancen for at sætte fokus på området.
– ’Hvor meget er noget, at I taler op og hvor meget er dette et problem inden for en forholdsvis lille nichemålgruppe?’
– “Det er svært for mig at forholde mig til spørgsmålet. Tallene siger jo noget andet – de siger, at det er et stort problem og at mange danskere bruger indhold ulovligt. Derfor kan jeg ikke gå med på præmissen om, at det er et nicheproblem. Et stort antal danskere bruger onlineplatforme til at finde ulovligt indhold. Hvis vi skal tale om niche, så er fildelingstjenester et ret godt eksempel. Her her et fællesskab, hvor andre ting motiverer det ulovlige forbrug end blot adgang til gratis indhold”, lyder svaret fra Marie Fredenslund, direktør i Rettighedsalliancen.
EKSPERTEN: Stærkt overdrevet
Jeg har også talt med kulturkommentator Niels Frid Nielsen, der i flere årtier har fulgt film og kultur tæt. Han mener, at rygterne om det helt store pirateri er stærkt overdrevne. Han kritiserer branchens egne tal
– “Rettighedsalliancen skruer problemet op, når de påstår, at 580.000 danskere gør sig kriminelle hver måned. Jeg er dybt skeptisk. Hvorfor skulle du gøre dig kriminel, hvis du kan se den nye Tom Cruise film lovligt for under 100 kroner? Det er slet ikke noget, jeg hører nogen tale om. Hverken rettighedsindehavere, instruktører, skuespillere eller tv-producenter har overfor mig nævnt dette skulle være et problem”, lyder det fra Niels Frid.
Han mener, i tråd med piraterne, at tiden kalder på en samlet løsning, så en almindelig husholdning ikke skal være kunde hos fem-seks tjenester for at kunne følge med.
– “Det er uhensigtsmæssigt og dyrt – også fordi meget indhold flytter rundt mellem tjenesterne”.
Mere til historien
Denne artikel er baseret på research i forbindelse med en podcasteepisode om filmpirater, der blev udgivet i starten af august 2023.