Mobilfrie skoler: Nu leger børnene igen
Der kommer mobilfrie skoler flere steder, hvilket deler vandene. Nu melder en skole, at der atter er legende børn i skolegården.
Det nye skoleår er kun startet for et par uger siden, men det har været skelsættende for mange skoler – heriblandt Brøndbyøster Skole. Den er nemlig blevet mobilfri fra skoleårets start.
Det betyder, at de flere end 1.000 elever som går på skolen, hver morgen afleverer deres mobiler, tablets og smartwatches til lærerne og får dem først retur, når skoledagen er slut. De elever, som går i udskolingen (7.-9. klasse) må få telefonen til det store frikvarter, hvor de også må forlade skolens område.
De første dage var elevernes fokus på, hvornår de kunne få deres enheder tilbage, men det tyder på, at accepten er kommet. Allerede her to uger inde i skoleåret har effekten af at være mobilfri skole vist sig.
Ikke alene forløber undervisningen mere gnidningsfrit, men der er også en stor forandring i frikvartererne.
LÆS OGSÅ: Statsministeren ønsker mindre skærmtid i skolerne
–”Jeg synes, det virker til, at det er blevet taget rigtig godt imod. Og som jeg ser ud ad vinduet ud i skolegården lige nu, så ser jeg børn, der spæner rundt og leger hest frem for at sidde med mobilerne,” fortæller skoleleder Beate Odgaard til TV 2 Kosmopol.
Det er ikke kun skolelederen, som oplever det positivt.
Skolelærer Jeanne Simon kom forleden ind i hendes 5. klasse, hvor hun blev mødt af et sjældent syn. Eleverne sad nemlig og spillede et brætspil sammen, hvilket hun desværre ikke tror ville være sket uden mobilpolitikken.
-”Det er som om, at det sociale i klassen allerede er blevet stærkere,” siger Jeanne Simon til TV 2 Kosmopol.
GUIDE: Før barnets første mobil – dette skal du overveje
Brøndbyøster Skole er langt fra den eneste skole, som har valgt at blive mobilfri. Danske Skoleelevers sammenslutning er som udgangspunkt imod forbuddet.
-”Vi mener ikke, at det er det rigtige med forbud. Vi skal lære at tage stilling til mobilteknologien – og lære at lægge mobilen fra os, når det ikke giver mening at have mobilen i brug. Det er klart, det ikke skal forstyrre undervisningen, men undervisningen skal også afspejle virkeligheden, hvor mobiltelefonerne er en del af den hverdag, vi er i,” udtaler Laura Poulsen, som er forperson i DSE, til TV 2 Kosmopol.
Mere til historien
Tidligere i år kom det også frem, at mobiler og tablets gør noget skidt for vores børns læselyst. Og de danske 4. klasses børn havde klaret sig historisk dårligt i en test.
Læs også:
Hvordan undgås at børn sidder på deres telefoner i skolen