Netgear Orbi 960 test | Effektivt WiFi 6E mesh-netværk

TEST: Virkelig god Wi-Fi dækning i hele boligen og lynhurtige hastigheder. Jeg har prøvet Netgear Orbi 960.

Netgear Orbi 960
Netgear Orbi 960 fås i enten hvid eller sort (Foto: Netgear)

Gang på gang viser Netgear, at de leverer topkvalitet inden for Wi-Fi netværk til privatboliger og mindre virksomheder. Jeg har endnu ikke haft et Netgear Orbi-sæt i hænderne, som fejlede. Orbi 960 er ingen undtagelse.

Ulempen ved Orbi-serien er prisen. Den vejledende pris på en to-pak (model RBKE962) er 9.990 kroner. Omvendt er dette jo en langtidsinvestering og ikke ligesom en telefon, hvor mange jo ”gladelig” betaler op mod 10.000 kroner om året for at skifte til den nyeste teknologi.

Den største nyhed i Orbi 960 er, at routeren nu understøtter WiFi 6E, den hidtil nyeste standard til trådløst netværk.

FÆRRE FORSTYRRELSER: Med WiFi 6E får du op mod 6x højere hastigheder sammenlignet med Wi-Fi 5, svartiderne er lavere og så ligger WiFi 6E i et andet frekvensområde end andre Wi-Fi standarder, hvilket minimerer risiko for forstyrrelser i kommunikationen. Alt dette kræver, at din telefon, computer eller spilkonsol understøtter WiFi 6E. Læs mere om WiFi 6E her.

Sådan oplever jeg dækningen

En pakke med to enheder (RBKE962) dækker teoretisk op til 465 kvm bolig, oplyser Netgear, men det kommer helt an på hvordan dit hjem er skruet sammen – f.eks. begrænser jernarmering i skillevæggene signalerne. Store afstande mellem router satellitter vil også være en udfordring.

Jeg har cirka 180 boligkvadratmeter og kan dække det hele med to enheder; router + én satellit, hvor disse står i hver sin ende af huset. Men!…

Selvom Orbi 960 kører en selvstændig 5 GHz kanal til overførsler af data mellem satellitterne, så er hastigheden fra den bagerste ringe.

Når jeg tilføjer en tredje enhed, midt i huset, så går straks langt bedre. Vi taler om en forøgelse fra 10 til 100 Mbit/s. Det kan næppe kaldes perfekt dækning.

Smider jeg derimod et kabel mellem enhederne, så der i stedet for et trådløst, skabes et kablet backhaul, så stiger den trådløse hastighed til 400-500 Mbit/s – målt på en telefon.

Systemet kan sagtens håndtere en kombination af kablede og trådløse mesh-enheder. Derfor kan du fint have kablet backhaul ud til f.eks. den fjerneste satellit og en fuldt trådløs enhed i midten.

Selvom Netgear Orbi ikke er helt perfekt på dette punkt, så der den stadig ”best in class”. Jeg har testet mange Mesh-systemer og Netgear Orbi er bare altid det system, som yder bedst i forhold til dækningen

Mange porte og høj hastighed

På routerenheden får du en 10 Gbit Ethernet-port, som bruges til forbindelsen fra din internetudbyder. Der er desuden en 2,5 Gbps kablet port og yderligere tre standard ethernetporte.

Satellitterne har én 2,5 Gbps port hver samt tre standardporte. Det giver en høj grad af fleksibilitet.

Jeg har 1.000 Mbit/s forbindelse ind i huset og trådløst får jeg en performance på 300-400 Mbit/s. Wi-Fi 6E enheder kan godt klemme lidt mere hastighed ud af boksen. Fordelen ved Wi-Fi 6E er helt klart at få spredt ens enheder ud over flere frekvensbånd. Det er særligt relevant, hvis du har rigtigt mange trådløse enheder – og/eller bor et sted, hvor der er mange trådløse routere omkring dig.

Routeren har i øvrigt mulighed for at lave et dedikeret netværk til dine IoT-enheder – og naturligvis gæstenetværk.

Netgear Orbi 960 bagside
Her ses bagsiden af routeren (Foto: Netgear)

Behøver du Wi-Fi 6E

Nej! Absolut ikke… Det er foreløbigt kun high-end enheder, som har denne Wi-Fi standard, selvom det over tid bliver standard.

På Samsung telefoner blev Wi-Fi 6E introduceret fra Galaxy S21-serien, men iPhone 14-serien (og bagud) har f.eks. kun Wi-Fi 6. Du kan her se en oversigt med Apple-enheder, der har Wi-Fi 6E.

Den gode nyhed er, at Netgear har et sæt, som kører alle standarder op til Wi-Fi 6. Det er også en hel del billigere – omkring 5.700 kroner for en to-pak. Jeg anmeldte Orbi RBK852 tilbage i 2020, hvor denne ligesom den nye model, fik en rigtig god omtale.

Uanset hvad så er WiFi 6E en af fremtidens trådløse standarder, og i lighed med der kommer flere routersystemer med funktionen, så kommer der også flere enheder i omløb. Den gode nyhed er, at WiFi 6E routere også bliver billigere.

Hvis du ikke har WiFi 6E i din computer så sælger Netgear en USB-baseret adapter. Denne hedder Netgear A8000 WiFi 6/6E Adapter.

VIDEO: Et hurtigt kig på standalone WiFi 6E router til gaming og streaming

Du skal betale for sikkerheden

En router skal være som en hær af soldater, der holder farlige trusler væk fra dit netværk.

Med Netgear Orbi 960 er det ikke helt sådan. Du skal nemlig købe et ekstra sikkerhedsabonnement til 940 kroner om året for at få beskyttelse.

På den lyse side er sikkerhedsplatformen, som Netgear køber hos Bitdefender, super effektiv og fjerner en masse skidt fra dit netværk.

Men lad mig være ærlig. Netgear Orbi 960 skuffer her. Med den pris, systemet koster, burde sikkerhedsabonnementet være inkluderet for altid.

Internettet er en livsnødvendighed i hjemmet, og vi er dybt afhængige af det i alle sammenhænge. Derfor er det vigtigt at tænke på sikkerheden ikke kun på computeren eller telefonen, men også på andre enheder som smarthome-enheder, TV og settopbokse, der ofte mangler beskyttelse.

Jeg foretrækker derfor lidt ekstra filtrering på routerniveau. At levere en router uden sikkerhed svarer til at levere en hoveddør uden lås.

ROUTER MED 5G-BACKUP: Netgear har et Orbi-system i sortimentet, hvor du kan sætte et 5G SIM-kort i routeren. Hvis din internetudbyder falder ud, så skifter din router automatisk over på 5G stort set uden udfald. Jeg har tidligere prøvet Netgear NBK752 Orbi 5G (AX4200) og det er ret imponerende. Systemet understøtter op til Wi-Fi 6 standarden, men er stadig et godt køb, hvis du har brug for yderligere sikring af selve forbindelsen. Du kan også bruge NBK752 som standalone 5G-router unden adgang til en kablet forbindelse. Routeren har udtag til ekstern 5G-antenne, så du kan få bedre 5G-forbindelse. Du kan her se dagspriserne på en 2-pak med Netgear Orbi 5G NBK752.

Konklusion: Netgear Orbi 960 med WiFi 6E er overlegent

Jeg er ikke imponeret over, at de smarte funktioner som ekstra sikkerhed og forældrekontrol, koster ekstra – særligt set i lyset af den høje pris for sættet.

Orbi 960 er til gengæld overlegen i sin dækning og performance. Jeg oplever ikke dækningen dårligere eller bedre, end f.eks. Netgear Orbi RBK852. Kan du undvære WiFi 6E, så er dette sæt stadig et glimrende alternativ.

Dette Netgear-sæt er en fremtidsinvestering, der vil køre i mange år frem. Det skal siges, at det ikke har været muligt at få oplyst, hvor mange år frem, at Netgear garanterer softwareopdateringer af deres routere. Dette synes jeg ellers er en væsentlig oplysning.

Selvom du nok synes, at investering i Wi-Fi systemer er kedelige penge at bruge, så lover jeg, at du ikke bliver skuffet. Du kan sagtens finde langt billigere alternativer, men med Netgear Orbi får du den bedste performance og du skal i LANG tid fremover ikke bekymre dig om dårlig internetdækning i boligen.

LÆS OGSÅ: Nest WiFi Pro er fint til de fleste

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Fantastisk god Wi-Fi dækning i hele hjemmet
  • Høj ydelse på upload/download og svartider
  • Understøtter WiFi 6E men også alle tidligere Wi-Fi standarder
  • Flere ethernetporte på router og satellit inkl. high-performance port
  • Mulighed for forældrekontrol af datatrafik samt yderligere beskyttelse af netværket
  • Kører stabilt uden behov for genstarter

Lidt at tænke over

  • Designet er ikke pænt – enhederne fylder ret meget
  • Begrænsede muligheder i appen og techy webinterface
  • Sikkerhedsplatformen koster penge efter prøveperioden
  • Ingen klar melding om softwareopdateringer

Mere til historien

Netgear Orbi er ikke det letteste system at sætte op, hvis ikke du har prøvet at installere et mesh-netværk tidligere.

Netgear Orbi 960
Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
Bose garanterer lydkvaliteten i nyt headset – Moto Buds+

TEST: Lyd fra Bose! Feel the bass! Det lyder lovende og Motorola Moto Buds+ skuffer da heller ikke.

(mere…)
Voldsomt stort og fedt – se min test af Apple Watch Ultra 2

TEST: Apple Watch Ultra 2 er virkelig fedt. Se her om du har brug for den nyeste model.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Er TDC’s 10 Gbit/s forbindelse til private nødvendigt?

KOMMENTAR: Nu bliver jeg småsur! 10 Gbit/s er unødvendigt og udbyderen ikke fortæller kunderne hele historien om deres forbindelse.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram