AI leger med The Beatles: Er det helligbrøde eller bare sådan, det er?
Bliver kunstig intelligens sat til at vogte over kunstig intelligens? Musikbranchen vil have penge for den musik, der er hugget med AI.
Om vi kan lide det eller ej, så er AI kommet for at blive. Den kunstige intelligens vil påvirke os på godt og ondt.
Nogen vil nok råbe “helligbrøde”, når de dribler forbi dette forfærdelige og alligevel troværdige – ja, undertegnede skribent er opflasket med The Beatles – AI-genererede “beatles”-nummer.
Lyt før du læser videre:
Er grænset overskredet?
Hvis ovenstående “beatles”-nummer ikke opfattes som en krænkelse af noget, som andre opfatter som helligt, så er det måske en krænkelse af ophavsretten.
Det forsøger afsenderen under alle omstændigheder, at tage forbehold for. Således skriver afsenderen ved videoen: “No copyright infringement intended”, hvilket på dansk betyder, at hvis ophavsretten er krænket, så er det ikke tilsigtet.
AI-genereret kamp om ophavsret
Præcis den med ophavsretten vil der blive kogt megen suppe på i den kommende tid.
Således mener Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Knud Brix, at det allerede nu lukkede plugin “Unbait” er et “klokkeklart brud på ophavsretten”.
Samtidig anbefaler brancheorganisationen Danske Medier alle medier at skrive på deres hjemmesider, at de ikke tillader datahøst.
Den anbefaling har blandt andre Berlingske Media og JP/Politikens Hus taget til sig for, at være på forkant med en kommende lovgivning.
Spørgsmålet er så bare om en dansk lovgivning kan stoppe AI, der kan let gå Anders And i det. AI kan snildt ligge på servere i Langbortistan eller længere væk …
Mere kamp om ophavsret
Under alle omstændigheder råber danske organisationer vagt i gevær og frygter ikke kun, at journalistikken skal forsvare sig mod robotterne. Også kulturen – og således musikindustrien qua ovenstående eksempel.
Den kunstige intelligens kan nemlig så let som ingenting ikke kun dykke ned i musikhistorien og trylle med John Lennons stemme, men kan nærmest bilde, hvem som helst ind, at verdensstjerner som Drake og The Weeknd står bag et AI-genereret hit.
Det skete skete for sidstnævnte, hvor et AI-skabt nummer blev så stort et hit, at pladeselskabet Universal Music Group reagerede.
En anonym TikTok-bruger ved navn Ghostwriter977 udgav det AI-skabte nummer “Heart on My Sleeve”. Det lød til forveksling som Drake og The Weeknd. Tjek denne video ud på YouTube, når du er færdig med at læse.
Ifølge DR opnåede nummeret 600.000 afspilninger på Spotify før Universal Music Group fik det fjernet fra alle streamingplatforme.
Universal Music Group mente, at nummeret krænkede Drake og The Weeknds intellektuelle ejendom, hvilket streamingtjenesterne tilsyneladende var enige i.
– “Der er slet ikke nogen tvivl om, at AI og AI-genereret musik kommer til at give en masse udfordringer, som man er nødt til at se på,” siger Kaare Struve, som er Kodas Strategi- og Mediedirektør, til DR.
KODA har en model
KODA, der arbejder for at sikre musikskaberes rettigheder og betaling, foreslår en model, hvor de mest streamede kunstnere får en bid af de streamingpenge, der udbetales til musik skabt af kunstig intelligens.
KODA siger videre til DR, at organisationen ikke har problemer med at den AI-skabte ligger på streamingtjenesterne, men at det deklareres tydeligt, så lytterne ved at det kunstigt skabt musik.
Og så er vi faktisk tilbage ved ovenstående video. Personen bag nummeret kalder sig Dae Lims og har åbenlys kontrol over robotten.
Versionen af “Grow Old With Me”, som er en af de sidste sange skrevet af John Lennon og udgivet posthumt efter hans blev myrdet 8. december i 1980, lyder imponerende meget af The Beatles’ storhedstid.
En påstand kan være, at for det utrænede øre lyder det næsten, som om nummeret kunne have været inkluderet på bandets sidste album, “Let It Be” fra maj 1970.
Beach Boys udsat for AI
Dae Lims er da også så tæt på ophavet, at flere af disse videoer er blevet fjernet fra YouTube-kontoen efter klager fra rettighedshaverne.
YouTube-kontoen er i skrivende stund helt tømt for videoer. Og så alligevel ikke. Under fanebladet “Fællesskab” er der annonceret en ny konto med samme navn, og her finder man to AI-numre genereret af materiale af The Beach Boys …
Dae Lims har angiveligt taget adskillige sange af de to levende beatler Paul McCartney og Ringo Starr, og brugt kunstig intelligens til at splejse stemmerne fra de afdøde bandmedlemmer, John Lennon og George Harrison.
Men mon ikke, at AI bliver vendt mod kopisterne. I hvert fald skriver mediet Euronews.com, at den franske streamingtjeneste Deezer har udviklet en teknologi, der gør det muligt at identificere – og muligvis fjerne sange -, der kloner popstjerners stemmer. Ifølge Deezer er dette værktøj baseret på kunstig intelligens …
Mere til historien
Tirsdag afslørede Paul McCartney overfor britiske BBC, at kunstig intelligens (AI) har hjulpet med et færdiggøre “den sidste Beatles-udgivelse”. Nummeret udgives senere på året og der gættes på, at der er tale om en ufærdig John Lennon-sang fra 1978 med titlen “Now And Then”.