Stærkt bekymrende!

BAGGRUND: Derfor er denne populære app stærkt problematisk. Overvågning af mobilbrugere over hele verden og ét af problemerne.

TikTok overvågning
TikTok er stærkt bekymrende (Grafik: MereMobil.dk. Chris Yang)

Spredning af falske nyheder og informationer, massiv datahøst hos brugerne og ikke mindst frygten for at den kinesiske regering via TikTok spreder egne budskaber og interesser – eller ligefrem bruger data til at forfølge TikTok-brugere – som en Trojansk hest – er blandt bekymringerne.

Dertil kommer lovgivning i EU, som platformen har det svært med samt dokumenteret overvågning af kritiske vestlige journalister – som ejeren Bytedance har indrømmet.

Målgruppen for TikTok er de unge, som bruger rigtigt meget tid i appen – og mange tænker ikke over, hvem de deler data med.

HVAD ER TIKTOK: Appen leverer endeløse korte videoklips. Det korte format har Instagram og YouTube kopieret under navnene Reels og Shorts. Klippene kan være utroligt underholdende, men er samtidigt en motorvej døde IT-kalorier, som er stærkt afhængighedsskabende.

Stjæler dine data uden hæmninger

Appen er den mest invasive blandt alle Social Media-apps. TikTok har adgang til stort set alt data på din telefon og kan tilmed holde øje med tastetryk på hjemmesider, som besøges via links fra platformen. Det gælder også pinkoder og kreditkortoplysninger.

Overfor Berlingske har TikToks ejer Bytedance medgivet, at det er muligt, men siger dog, at de ikke udnytter muligheden.

VÆRST AF ALLE: Tidligere har undersøgelsen Internet 2.0 dokumenteret, at TikTok er designet til at høste data. TikTok er den app, blandt alle SOME-apps, der henter flest data ud af telefonerne. Scoren var 63,1. Den russiske app VK kommer på andenpladsen i undersøgelsen med 62,7 point. Disse tal skal sammenlignes med industristandarden på 28,8 point. Herunder ligger Facebook.

Ejerskabet er problemet

Facebook, Google og andre høster også data fra telefonerne. Det store problem er det kinesiske ejerskab af TikTok, fortæller en ekspert som MereMobil.dk har talt med.

– ’I Kina lavede de i 2017 en sikkerhedslovgivning, der i grove træk siger, at hvis de kinesiske myndigheder ønsker at få adgang til data fra en kinesisk virksomhed, skal de bare bede om det. Hvis f.eks. statsministeren har TikTok på telefonen og den kinesiske regering ønsker adgang til den viden, at Bytedance har om hende, så skal disse data udleveres,’ fortæller John Strand fra Strand Consult, der rådgiver IT- og televirksomheder i hele verden.

Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet samt Folketingets præsidium anbefaler politikerne og andre offentlig ansatte, at fjerne TikTok fra arbejdstelefonen, men ikke fra privatmobilen.

– ’Det er lige før, at data fra privatmobilen er langt mere interessante end det på arbejdstelefonen,’ lyder en hovedrystende John Strand. Han mener ikke, at TikTok er velkommen på telefoner i vesten.

Mange danske medier er på TikTok og journalisterne kan fortsat have appen på arbejdstelefonen, skrev ITWatch i sidste uge. I Presselogen argumenterede TV 2 for, at platformen var vigtig for at være i kontakt med den unge målgruppe.

LÆS OGSÅ: Børn tester sig selv for psykiske sygdomme på TikTok

BØRN INGEN ADGANG: Forældre er alt for afslappede overfor TikTok, der er installeret på børnenes telefoner. Voksne er faldet i søvn og tror, at TikTok er det samme som Facebook, mener André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse, fra Syddansk Universitet. Det skriver Jyllands-Posten. De fleste er enige om, at TikTok er LANGT mere problematisk end f.eks. Facebook.

Det siger TikTok

Bytedance ønsker ikke at stille op til interview, men vi har modtaget nogle kommentarer til kritikken.

– ’TikTok-appen er ikke unik med hensyn til mængden af oplysninger, den indsamler, sammenlignet med andre mobilapps,’ hævder firmaet, hvilket dog er i modstrid med hvad undersøgelsen Internet 2.0 har dokumenteret.

Bytedance Ltd er ikke registreret i Kina, men på Cayman Islands, skriver de til MereMobil.dk.

Ifølge IT-eksperten John Strand er ejerskabet skruet sådan sammen, at moderselskabet bag Bytedance er registreret i Kina, hvorfra de ejer alle aktiviteterne uden for Kina gennem virksomheden på Cayman Islands.

TikTok-ejeren Bytedance Ltd har, ifølge dem selv, et 60 procent ejerskab fra internationale investorer. Resten er ’for det meste ejet af firmaets grundlæggere og ansatte’.

John Strand bekræfter, at en række kapitalfonde uden for Kina investerede i 2021.

– ’Det ændrer ikke ved, at det er en kinesisk virksomhed og at myndighederne i ret mange lande betragter dem som sådan. Der er tætte relationer til det kinesiske styre. Vi ved også, at virksomheden ikke vil svare på en række spørgsmål relateret til Kina og det kinesiske styre, som journalister stiller,’ forklarer John Strand til MereMobil.dk.

TikTok gentager igen og igen, at de ikke er en kinesisk app. Det hænger sådan sammen, at TikTok-appen ikke er tilgængelig i Kina. Her anvendes en næsten identisk app kaldet Douyin, der ligeledes udspringer fra Bytedance.

LÆS OGSÅ: TikTok-chef gentager det samme vrøvl igen og igen

Hør også vores podcastepisode, hvor vi gennemgår TikTok-sagen.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Danske unge i 16-17 årsalderen er i gennemsnit på TikTok to en halv time om dagen. Det viser data fra en undersøgelse som bureauet Hearts & Science har lavet sammen med Norstat. Det skriver Markedsføring.

Messenger får HD-video og AI-nyheder

Facebook Messenger får endelig HD-videoopkald til brugerne og kommer med små AI-nyheder.

(mere…)
Bluesky runder 20 millioner brugere

Det sociale medie Bluesky har nu over 20 millioner brugere og fortsætter med en kæmpe vækst.

(mere…)
Bluesky runder 15 millioner brugere

Det sociale netværk Bluesky runder 15 millioner brugere og oplever for tiden en kraftig stigning.

(mere…)
Meta planlægger reklamer på Threads

Meta har planer om reklamer på platformen Threads til næste år.

(mere…)
Norge vil indføre højere aldersgrænse til sociale medier

I Norge vil aldersgrænsen for brug af de sociale medier måske snart hedde 15 år.

(mere…)
Politiet advarer mod svindel på Snapchat

Fyns Politi er ude med en advarsel mod svindel på Snapchat, da de har modtaget en del henvendelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram