Så farlig er TikTok
BAGGRUND: TikTok spionerer på dig og deler dine data med den kinesiske regering. Eller gør de? Hvor farligt er det at bruge appen?
Den kinesiske platform TikTok er under beskydning over hele verden.
Spredning af falske nyheder og informationer, massiv datahøst hos brugerne og ikke mindst frygten for at den kinesiske regering kan kapre TikTok og sprede egne budskaber og interesser – eller ligefrem bruge data til at forfølge TikTok-brugere – som en Trojansk hest – er blandt bekymringerne.
Dertil kommer lovgivning i EU, som platformen har det lidt svært med.
Senest har Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) samt Folketingets præsidium frarådet at blandt andet politikerne har appen på arbejdstelefonerne. Det forhindrer dog ikke, at appen kan bruges på politikernes privattelefoner.
Ekspert: TikTok ved alt om dig
Det at politikerne fortsætter med den kinesiske app fra privatmobilen får en fremtrædende analytiker til at tage sig til hovedet.
– ”Det er fornuftigt at slette TikTok, men tåbeligt fortsat at have den på privatmobilen. Kineserne kan alligevel, potentielt, følge med i politikernes gøren og laden, hvis de vil – herunder hvem de taler med, hvor de befinder sig osv. Hvis en folkevalgt har en affære, så ved TikTok det – uanset om det er fra privat- eller arbejdstelefonen,” fortæller teleanalytiker John Strand fra Strand Consult til MereMobil.dk.
Er TikTok farlig? Bør den slettes fra telefonen? Ja! I hvert fald skal den væk fra børnenes telefoner, mener en dansk forsker.
ADVARER: Slet TikTok på telefonerne
Omvendt mener Henrik Moltke, techkorrespondent i DR, at det ikke er nødvendigt at fraråde brugen af TikTok for alle. Der er flere faktorer i det. F.eks. har iPhone-brugere bedre mulighed for at mindske dataindsamlingen fra TikTok, end hvis appen anvendes på Android.
Overvåger TikTok brugerne?
Det kommer an på, hvad du mener med ”overvågning”. Appen er den mest invasive blandt alle SOME-apps. Herunder kan du se, hvad appen som minimum har adgang til, når du logger ind fra en Android-telefon. I nogle tilfælde skal en given adgang aktiveres af brugeren.
Så meget har TikTok adgang til på din telefon
- Placering
- Navn, bruger-id, adresse, telefonnummer, mailadresse
- Betalingsoplysninger, købshistorik, øvrige finansielle oplysninger
- Andre beskeder i apps
- Billeder, videoer
- Stemme- eller lydoptagelser
- Kontakter
- App-interaktiioner
- Søgehistorik i apps
- Andet brugergeneret indhold
- Webbrowser historik
- Enheds ID
Rigtigt mange af ovenstående punkter har ord som ”analysedata”, ”marketing” og ”annoncering” stående i underkategorier.
Den store dataindsamling gør, at TikTok kan overvåge hvert eneste tryk brugerne foretager i appen og hvad der indtastes på eksterne hjemmesider. Appen kan også opsamle pinkoder og kreditkortoplysninger. Det fremgår af en artikel på Berlingske, der interviewede softwareekspert Felix Kruse, som har undersøgt den kinesiske platform.
TikTok medgiver i artiklen på Berlingske, at det er muligt, men siger samtidigt at muligheden ikke udnyttes.
LÆS OGSÅ: Så mange data høster TikTok uden du ved det
TikTok blev snuppet i overvågning af journalister
I december blev TikToks ejer Bytedance snuppet med hænderne dybt begravet i kagedåsen.
Nogle interne medarbejdere i Bytedance arbejdede med at afdække et læk af informationer til pressen. Derfor opsnappede medarbejderne hos Bytedance IP-adresser og persondata på to journalister via deres profiler på TikTok.
Journalisterne var fra henholdsvis Financial Times og Buzzfeed – sidstnævnte arbejder nu for Forbes, der har fulgt sagen. Angiveligt er flere journalister på Forbes blevet udsat for overvågning.
Bytedance valgte efterfølgende fyre fire medarbejdere. Du kan læse artiklen fra Forbes om sagen her.
Adgangen til data fra amerikanske brugere i den berørte division hos Bytedance, er efterfølgende blevet fjernet.
VÆRST AF ALLE: Tidligere har et cybersikkerhedsfirma dokumenteret, at TikTok er designet til at høste data. TikTok er den app, blandt alle SOME-apps, der henter flest data ud af telefonerne. Scoren var 63,1. Den russiske app VK kommer på andenpladsen med 62,7 point. Disse tal skal sammenlignes med industristandarden på 28,8 point. Herunder ligger Facebook og Messenger. Microsoft Teams er over standarden .
Mistankerne klæber til Bytedance
Bytedance kører lige nu den store damagecontrol mod de dårlige historier i medierne.
I midten af januar skrev Radar, at Bytedance har sat en større lobbyvirksomhed i gang blandt politikerne på Christiansborg. Radar fik bekræftet fra flere IT- og medieordfører, at de er blevet kontaktet af den kinesiske virksomhed, der beder om et møde.
Senest har TikTok i Norden været ude af busken og sagt, at de gerne vil mødes med politikere og myndigheder for at ”afklare nogle misforståelserne og ikke mindst vores relation til Kina”, skrev DR.
Uanset hvad så er TikTok-platformen og ikke mindst Bytedance i en situation, hvor mistankerne klæber til virksomheden og platformen. Præcis som vi så det med Huawei, hvor frygten for at telekommunikationsudstyr havde kinesiske bagdøre, førte til, at alt netværksudstyret hos blandt andet danske teleselskaber blev taget ned og udskiftet med vestlige produkter.
Om du synes, at TikTok er farlig, må være op til en individuel vurdering. Smid gerne en kommentar herunder med din holdning til sagen.
Lyt: Forstå TikTok-sagen
BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere til historien
Ansatte i den amerikanske stat har forbud mod at have TikTok installeret arbejdstelefonerne.