Hver femte dansker er digitalt udfordret
Næsten 900.000 danskere er digitalt udfordrede, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Hver femte person du møder på gaden har det formentlig ikke ligeså nemt som dig med al den moderne teknologi. Det fremgår af en ny publikation fra Danmarks Statistik.
Faktisk vurderer hver tiende dansker – fra ung til gammel – selv, at de ikke har digitale kompetencer til at begå sig på internettet.
Dertil kommer 13 procent som ikke ved, hvordan man installerer en app.
Det er ikke overraskende, at det især er blandt den ældre generation, at problemerne med den forsatte digitalisering af samfundet tårner sig op.
Ifølge Danmarks Statistik viser de tørre tal således, at andelen af udfordrede personer stiger med alderen og er lavest blandt personer under 45 år.
For 75-79-årige er det halvdelen, der har svært ved at navigere på internettet samt at installere apps, mens det for 80-årige og ældre gør sig gældende for mindst tre ud af fire personer.
BAGGRUND: Hvad er en Doro-telefon?
FAKTA:
- 1,8 millioner borgere anvender ’smart home’-produkter i 2022. Det svarer til 42 pct. af de 16-74 årige.
- 98 pct. bruger kontantløse betalinger i 2022. Kortbetaling er mest udbredt med 97 pct. Den næstmest udbredte betalingsmåde er mobilbetaling med 84 pct. og 62 pct. betaler stadig med fysiske mønter og sedler en gang imellem.
- 85 pct. af de 16-74-årige bruger sociale medier, en stigning fra 55 pct. i 2011.
Kilde: Publikationen “It-anvendelse i befolkningen”
Er vokset op med teknologi
Forskellen aldersgruppe til aldersgruppe er der en simpel – og ikke mindst – åbenlys forklaring på:
– “De yngre aldersgrupper har haft computere, mobiltelefoner, tablets og spillekonsoller til rådighed fra en tidlig alder og er derfor naturligt bedre til at begå sig digitalt end ældre aldersgrupper, der først har stiftet bekendtskab med digitale løsninger i en moden eller sen alder,” udtaler Agnes Tassy, chefkonsulent i Danmarks Statistik.
“Digitalt udfordrede” er i undersøgelsen defineret som personer, der enten selv vurderer, at de slet ikke eller kun i mindre grad er rustet til at bruge internettet med deres nuværende digitale færdigheder, eller personer der ikke ved, hvordan man installerer en app.
Tre ud af fire af de digitalt udfordrede ved ikke, hvordan man installerer en app, og 70 procent vurderer slet ikke, eller kun i mindre grad, at være rustet til at bruge internettet.
Omkring halvdelen af gruppen vurderer, at de ikke har de nødvendige kompetencer til at være på nettet, samtidig med at de ikke ved, hvordan man installerer en app på en tablet eller en smartphone.
Smartphone og smartwatch til senior-brugeren
BLIV OPDATERET GRATIS: 4 gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere til historien
At den teknologiske udvikling har så meget fart på, at der ikke går længe før man som digital stærk kan trække på smilebåndet, vidner mange af de tusindvis af artikler, som gennem årene er skrevet og publiceret her på Meremobil.dk. Blandt andet skrev vi så sent som i maj 2015, at CD-afspilleren på kun tre år var faldet fra en udbredelse på 82 procent til 64 procent. Her knapt otte år senere tænker man måske: “Nåååå ja, en CD-afspiller …”.