Forsker advarer forældre: Slet TikTok på dine børns telefoner
Den danske forsker i hybrid krigsførelse, André Ken Jakobsson er urolig over, hvor afslappet danske forældre tager kinesisk ejede TikTok.
TikTok har adgang til ALT for meget i børnenes mobiltelefoner.
Det siger André Ken Jakobsson til Jyllands-Posten. Som forsker på Syddansk Universitet og med flere års forskning i hybrid krigsførelse, er der bund i hans udtalelser.
Han er urolig over, hvor afslappet danske forældre tager TikTok. Og med udgangspunkt i det australsk-amerikanske cybersikkerhedsfirma Internet 2.0 nye kortlægning af, hvilke apps der indsamler flest personlige data, så er der god grund til, at det ikke kun er forskeren, som er urolig. Forældre bør også være urolige.
TikTok scorer nemlig højst af alle sammenlignelige social media-apps, når det gælder indsamling af data, mens forældrenes formentlig foretrukne sociale medie, Facebook, er lidt af en duks med en placering som nummer 16.
De voksne sover i timen
– “Vi voksne er faldet i søvn over Facebook, og tænker, at TikTok ligner nok lidt Facebook, og så slipper vi børn og unge løs uden at tænke på, at al den information, som Bytedance (den kinesiske ejer, red.) får adgang til, kan komme tilbage og jage os, når børnene bliver ældre,” siger André Ken Jakobsson til Jyllands-Posten.
TikTok har det mere end dobbelt så mange trackere i kildekoden end branchegennemsnittet, og det giver appen mulighed for, at tappe barnets gøren og laden og kortlægge alle apps på mobilen. Ikke kun i øjeblikket, men også fremadrettet.
– “Efterhånden som barnet bliver ældre, ryger der nye apps ind, der giver viden om alt fra seksuel orientering, som for eksempel Grindr, eller utroskab – og al den viden har TikTok – også den dag, hvor dit barn ender i et job med adgang til vigtige oplysninger,” siger André Ken Jakobsson.
Udbredelsen, antallet af downloads og, ikke mindst, brugen af TikTok er eksploderet de seneste år.
Ifølge Kommunikationsforum er 1,4 millioner danskere på TikTok. De bruger i snit på 89 minutter om dagen i appen. Andre tal viser, at det klart er de unge, som anvender TikTok og at gruppen fra ni til 14 år er storforbrugere af det kinesiske sociale medie, som blev lanceret så sent som i 2016 i Kina og året efter blev frigivet til iOS og Android uden for Kina.
Digitale fodaftryk kan ende hos efterretningstjenester
André Ken Jakobsson anklager TikTok for misinformation, indsamling af flere informationer end de behøver og siger til Jyllands-Posten, at der er stor risiko for, at disse digitale fodaftryk lander “hos kinesiske efterretningstjenester”.
Havde André Ken Jakobsson den fulde kontrol over sin egen teenagers mobiltelefon, så ville han slette TikTok og “under tvang foreslå Snapchat” eller Facebooks Messenger.
– “Kan man ikke undgå TikTok, ville jeg købe en mobil, der alene har TikTok installeret, og som teenageren kan tage frem og bruge i et afgrænset tidsrum. Resten af tiden kan den så ligge i skuffen. Vi kan grine af det. Men det er faktisk der, vi er,” siger André Ken Jakobsson.
Politiet er på TikTok
Dansk politi er aktivt gået på TikTok med små videoer, som direkte henvender sig til børn (og unge).
I den seneste (i skrivende stund) video advares der om cyberkriminelle, som fisker efter bankoplysninger.
Det specielle er, at modtagerne opfordres til, at sprede “budskabet til dine forældre og bedsteforældre”.
LÆS OGSÅ: Har politikere og sikkerhedseksperter misforstået TikTok?
BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere om historien
Der er i TikTok, som i andre apps, mulighed for at forældre kan styre, hvor lang tid deres børn må bruge appen. Funktionen hedder Family Pairing og giver blandt andet forældre mulighed for at styre skærmtiden og begrænse hvilket indhold, der kommer frem på børnenes skærme.