Derfor er Pixel Androids svar på en iPhone
EXPLAINER: Google Pixel er Android-platformens svar på en iPhone. Se med og forstå hvad Pixel-telefoner er og står for.
Pixel er Googles egen telefon, som Google selv har udviklet. Det er Android-platformens svar på en iPhone.
Der er flere ligheder mellem Google og Apples måde at lancere telefoner på.
- Hardware: Google har selv udviklet hardwaren – præcis som Apple selv står bag hardwaren på iPhone.
- Software: Android er som Google oprindeligt har tænkt det. Ingen skins, overlays, mystiske apps (fra andre end Google). Sådan er Apples tilgang også på iOS-systemet.
- Processor og chipset: Google Tensor chipset er udviklet af Google – her har Apple deres A-serie og M-serie chipsets, som de står bag.
Det er første gang i 6 år, at Google sender en telefon på markedet i Danmark, men nu er Pixel endelig i Danmark.
ANMELDELSE: Pixel 7 Pro blæste mig bagover
Kontrollen betyder alt
I sin tid beskrev Apple-grundlæggeren Steve Jobs, at det giver unikke muligheder for stabilitet, hastighed og batteritid, når man selv har kontrollen over hardwaren og softwaren.
I nyere tid har vi set, at hvis en producent selv udvikler processor og chipset, så giver det nye muligheder. Google bruger blandt andet deres Tensor-chipset til særlige funktioner i kameraet.
Apple har vist hele computerverdenen, hvor meget mere en computer kan yde (og bruge mindre strøm), når processor og chipset er i deres egne hænder.
LÆS OGSÅ: Her kan du møde Pixel 7 Pro
OPDATERINGER I 5 ÅR: Google lover 5 års opdateringer af sikkerhedslaget i telefonerne. Det betyder, at der er garanti for vedligeholdelse indtil 2027. Det er den længste opdateringsperiode blandt alle de producenter, som anvender Android-systemet. Selve Android-platformen bliver opdateret indtil 2025.
Android ødelægges af andre
Android-systemet er, i sin oprindelige form, fuldt ud lige så godt som iOS på iPhone. Desværre har Android gennem tiden fået meget dårlig omtale.
Google har selv skylden. Systemet afleveres til producenterne, som et langt stykke hen ad vejen kan gøre, hvad de vil.
Vi har set hvordan Android smadres af ændringer i systemet samt skins/overlays på toppen – og installation af bloatware (uønsket software) ud over Googles egne apps.
Nogle telefoner er ikke i tide blevet stoppet i kvalitetskontrollen – og i sidste ende står kunderne med en halvlunken eller dårlig oplevelse og føler, at de har spildt deres penge.
Og så har vi slet ikke talt om softwareopdateringerne, der over tid har været mangelfulde eller fraværende.
Heldigvis er der også mange gode Android-telefoner, men selv Samsung har historisk set haft alt for mange telefoner på markedet, hvor softwaren bare er klasket ind på hardwaren med lukkede øjne. Det gælder i øvrigt også for konkurrenterne.
Vil Google tage det lange seje træk?
I Danmark sælger iPhone sig selv – se f.eks. hitlisten for september – Samsung sælger også uden de store problemer, dog ikke på Apples niveau.
Pixel kommer IKKE til at sælge, hvis ikke Google kaster (mange) markedsføringskroner ind i markedet. At telefonerne kommer hos Telia, Call Me, Elgiganten og på Googles egen webshop, betyder ikke, at de vil flyve ud af butikkerne. Stort set ingen aner hvad Pixel er.
Hvis ikke Google understøtter markedet, så bliver tilstedeværelsen af Pixel-telefoner i Danmark nok en stakket frist; hvis ikke Pixel sælger, vil Google jo nok ikke bruge kræfterne her i landet.
LÆS OGSÅ: Pixel 6a er Googles mellemklasse-telefon
Hvorfor trykker Google ikke på speederen?
Jeg tror, at Google lancerer i få lande for ikke at kannibalisere Android.
Hvis nu Pixel blev lanceret i f.eks. 100 lande gennem alle operatører og salgskanaler, mon så ikke at samarbejdspartnerne på Android – særligt Samsung – ville ringe til Google og spørge ”hvad de har gang i”? Mon så ikke Samsung i højere grad ville overveje en selvstændig mobilplatform?
Alternativet er, at Google trykker så hårdt på speederen og satser på at udkonkurrere samarbejdspartnerne omkring Android. Det er nok tvivlsomt om de tør det.
PIXEL ER KUN I FÅ LANDE: Google Pixel 7 og Pixel 7 Pro lanceres i 16 lande. Til sammenligning er iPhone tilgængelig i omkring 175 lande.
Jeg håber, at Google mener Pixel-lanceringen alvorligt og for alvor stepper op. Android fortjener, at almindelige slutbrugere prøver, hvor god platformen rent faktisk er.
Se testen af Pixel 7 Pro
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.
Mere til historien
Pixel-telefonerne kommer med Crash Detection, hvor telefonen kan registrere, hvis man er involveret i et alvorligt trafikuheld. Funktionen vil også virke i Danmark. Apple lanceres en tilsvarende feature i iPhone 14-serien.