Sony Xperia 5 IV test | Kompakt topmodel for kameraentusiasten
TEST: Sony er en af de få, som tilbyder en kompakt smartphone med topspecifikationer. Sony Xperia 5 IV er rigtig god, men har små skønhedsfejl.
Det er nu mere end et år siden, at Sony afslørede Sony Xperia 5 III. Nu er det blevet tid til at kigge nærmere på arvtageren Sony Xperia 5 IV, der byder på bedre skærm, ydelse, kamera og større batteri.
Med risiko for at ødelægge overraskelsen, kan jeg fortælle at den for alvor leverer varen.
Her er min Sony Xperia 5 IV test.
Specifikationer: Sony Xperia 5 IV
- Skærm: 6,1”, 21:9, FullHD+ AMOLED, Gorilla Glass Victus
- Opløsning: 1080 x 2520 pixels, 120 Hz, HDR10+
- Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
- RAM: 8 GB
- Hukommelse: 128 GB
- Udvidelse: Ja. MicroSD
- Kamera 1: 12 MP, f/1.7, 24mm, vidvinkel, OIS
- Kamera 2: 12 MP, f/2.2, 124˚, 16mm, ultra vidvinkel
- Kamera 3: 12 MP, f/2.4, 60mm, telelinse, OIS
- Frontkamera: 12 MP, f/2.0, 24mm
- Batteri: 5000 mAh
- Trådløs opladning: Ja
- Hurtigoplader: Nej. Op til 30 watt. Oplader medfølger ikke
- 3.5 mm. Jackstik: Ja
- Forbindelser: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax/6e, Bluetooth 5.2 med aptX, GPS, AGPS, Glonass, BDS, Galileo, Qzsss, NavIC
- 5G: Ja
- Dual-SIM: Ja
- E-SIM: Ja
- Fingeraftrykssensor: Indbygget i sideknap
- IP-beskyttelse: IP68 (modstår støv og vand – 1,5 m. i 30 min.)
- Størrelse: 156 x 67 x 8,2 mm.
- Vægt: 172 gram
- System: Android 12
Lækkert håndterbart design
Sony Xperia 5 IV er let at holde af, med dens kompakte størrelse og klassiske elegante design.
Ser vi bort fra størrelsen, minder Xperia 5 IV meget om Sony Xperia 1 IV. Begge er takket være Sonys 21:9 display, smalle og meget minimalistiske. De har begge Gorilla Glass Victus, omringet af en mat metalramme der giver et godt greb.
Den matte bagside er god til at skjule fedtfingre og bortset fra en meget diskret branding på bagsiden, er der ikke noget som tiltrækker opmærksomhed på Xperia 5 IV. Det gælder uanset om du vælger den hvide, grønne eller sorte model. Subtilitet er i højsædet her.
Alle Sonys signaturtræk er tilstede. Lige fra IP68 certificeringen, til simkortskuffen der åbnes med en negl og har plads til microSD på bagsiden. Ligeså er 3,5 mm. jackstikket og notifikationslyset i øverste højre hjørne.
Øverst på højre side sidder knappen til lydstyrke og lige under tænd/sluk-knappen med integreret fingeraftrykslæser, der lynhurtigt låser telefonen op.
Takket være telefonens kompakte størrelse er utrolig let at betjene. Nederst sidder den dedikerede kameraknap, der bidrager til den helt rigtige autentiske kameraoplevelse.
Super Sony-software
På softwaresiden holder Sony også fast i de klassiske dyder. Det er Android uden de store ændringer, bortset fra ting som Side Sense der hjælper til at gøre multitasking lettere og kan gemme forskellige kombinationer af apps i split screen.
Til gamerne er der Game Enhancer (Spilforbedring), som giver mulighed for at allokere mere ydeevne til dit spil, ved at lukke andre apps, slukke for notifikationer, tage screenshoots, optage dine spil eller streame direkte til YouTube.
Så er der selvfølgelig Photography Pro, der varetager alt hvad der har med billeder at gøre.
Video Pro til hurtige videooptagelser, uden den store planlægning og hvor der er mulighed for automatiseret eksponering med mere.
Cinema Pro er til amatørfilmskaberen med planlagte optagelser med manuelle indstillinger.
Og sidst Music Pro, en optage- og lydredigeringsapp, som baserer sig på optagelser fra den indbyggede mikrofon. Der kan optages helt op til 10 spor. Se videoen om Music Pro herunder.
Vi har testet Music Pro
Flot skærm med masser af farver
Skærmen på Sony Xperia 5 IV er en virkelig lækker farverig OLED sag på 6,1 tommer med Full HD+ opløsning og 120 Hz opdateringshastighed; et stort plus i oplevelsen, når der navigeres rundt menuer og apps med mere.
Oven i hatten har Sony skruet op for lysstyrken i skærmen. Hele 50 procent mere i forhold til sidste års Xperia 5 IV, ifølge Sony selv. Og jeg tror dem. Jeg har på intet tidspunkt haft nogen problemer med at se skærmen – ikke en gang i kraftigt solskin.
For så farvenøjagtig og naturtro billedgengivelse som overhovedet muligt kan man vælge Creator Mode (skabertilstand). Det giver blandt andet mobilskærmen et bredere farverum, mens 10-bit HDR sørger for mere detaljeret gengivelse af farveovergange.
Det understøttes blandt andet af Netflix og er intet mindre end imponerende. Og kan du finde noget indhold i 21:9 format er det som at have en lille biograf i hånden. Jeg har i hvert fald taget mig selv i, flere gange end jeg har lyst til at indrømme, at ligge og se film på telefonen om aftenen.
Stereohøjtalere gjort rigtigt
Lyden fra en smartphone, stereo eller ej, kan ofte være en temmelig undervældende oplevelse. Og på trods af at Sonys frontvendte stereohøjtalere typisk leverer et bedre resultat end konkurrenterne, har de stadig givet lyden en overhaling.
Lydniveauet er hævet og forvrængning af lyden er reduceret. Det føles heller ikke som der er så mange vibrationer, som jeg tidligere har oplevet på Sonys telefoner.
Og ikke at forglemme er der naturligvis også det førnævnte 3,5 mm jackstik, hvis man foretrækker en kablet forbindelse til sine ørebøffer.
Xperia 5 IV understøtter Dolby Atmos og Hi-Res Audio, inklusiv Sonys LDAC format, DSEE Ultimate technology, og Sonys 360 Spatial Sound.
Fantastisk kamera, på trods af nedgradering
På kameradelen finder vi en af de større nedgraderinger. Både i forhold til storebror Sony Xperia 1 IV, men også sidste års Xperia 5 III. Nedgraderingen består i at vi ikke får den særlige periskopteknologi på telelinsen i år.
Periskopteknologien gjorde at kameraet kunne skifte mellem to brændvidder. 70 mm. der kunne zoome op til 2,9 gange og 105 mm. der zoomede fra 2,9 til 4,4 gange.
Sony Xperia 5 IV nøjes med 60 mm. brændvidde og kan lave optisk zoom op til 2,5 gange. Resten er digitalt. Et underligt valg, når man ellers gør så meget for at brande sig som en fantastisk kameratelefon.
Kameradelen kontrolleres via Photography Pro appen, der stort set har samme brugerflade som Sonys Alpha kameraer og byder på blandt andet manuel indstilling af eksponering, ISO-følsomhed og lukkerhastighed.
Kameraet har også lånt et par af Alpha seriens tricks, som for eksempel Real-time Eye-AF der finder og fokuserer på motivets øjne. Også selvom dette bevæger sig. Det er meget imponerende i brug og virker også på hunde, der har svært ved at holde sig i ro.
Er du ikke den store kameranørd, kan du stadig få glæde af Xperia 5 IV. Photography Pro appen har en Basic mode, der giver en simpel ”sigt og skyd”-brugerflade og nogle rigtigt gode resultater.
Sonys egen fotosoftware har ikke altid været let at holde af. På trods af god hardware, levede den ikke op til konkurrenternes kunnen. For eksempel gav den automatiske HDR ofte enten over- eller undereksponerede billeder.
Nu ser det endelig ud til at Sony har fået styr på softwaren og problemer med eksponering er en saga blot.
På trods af den førnævnte nedgradering på telelinsen, er jeg vild med kameraerne på Xperia 5 IV.
Sony synes at fokusere mere på gode billeder via optik, end software. Det giver måske ikke de samme Instagram-venlige billeder som, hvad vi ser fra Samsung eller Xiaomi.
I stedet får du realistiske og virkelighedstro billeder med naturlige farver. Og så giver Photography Pro appen muligheden for let at lege med de forskellige indstillinger fra et rigtigt kamera, uden at skulle ud og købe et. Det giver blod på tanden og lyst til at eksperimentere med fotografering.
Billeder taget med Sony Xperia 5 IV
Se test af Sonys mobilkamera vs. et top-pro kamera
Lille telefon, masser af kræfter
Med en Snapdragon 8 Gen1 processor og 8 GB RAM er der ingen problemer ned at køre Android helt flydende. Heller ikke selvom du har mange aktive apps i baggrunden. Jeg har i testperioden ikke oplevet det mindste tegn på hakken eller sprutten i daglig brug. Heller ikke ved mere krævende apps.
Sony Xperia 5 IV pløjede sig uden problemer gennem mit repertoire af spil, bestående af Fortnite, Asphalt 9 og Genshin Impact.
Uden problemer, hvis man altså ser bort fra hvor varm den kan blive. For det er ikke nogen hemmelighed at Qualcomm har haft svært ved at styre varmeudviklingen fra Snapdragon 8 Gen1. Så det er altså ikke kun Sonys skyld at telefonen bliver varm, men jeg har ikke oplevet det så slemt på andre telefoner.
Det er som sådan ikke et problem i hverdagen. Problemet er ved vedvarende belastning, at temperaturen forøges og så nedsættes ydelsen for at beskytte chipsettet. Du får på den måde ikke den ydelse ud af processoren, som hardwaren lægger op til.
I den kontekst kunne man godt ønske sig at Sony havde valgt den nyere Snapdragon 8+ Gen 1, der både bliver mindre varm og bruger mindre strøm. Og den er allerede at finde i den væsentligt billigere OnePlus 10T og den kun 200 kroner dyrere Samsung Galaxy Z Fold4 .
Strøm til hele dagen og lidt til
Til at holde liv i den ikke helt nye processor, har Sony smidt et 5.000 mAh. batteri i telefone. Det giver strøm til næsten halvanden dags almindelig brug. Og når telefonen skal lades op, kan det gøres med op til 30 Watt, hvis du har en 30 Watt oplader. Der følger nemlig hverken kabel eller lader med i æsken.
En fuld opladning tager, i runde tal, to timer hvilket blegner ved siden af de kinesiske konkurrenter, men er ikke det store problem, når batteritiden er så god og man kan lade telefonen om natten.
Og så kan du endelig i år benytte trådløs opladning på Sony Xperia 5 IV. Som et lille ekstra plus, kan du også benytte dig af reverse wireless charging til at lade dit headset eller en anden telefon op.
SÅDAN BLIVER SONY XPERIA 5 IV OPDATERET: Sony lover to års Android-opdateringer og tre år sikkerhedsopdateringer, ifølge Sony.
Konklusion: Meget telefon i en kompakt pakke
Sony Xperia 5 IV er en rigtig god telefon og jeg har nydt at bruge den i testperioden. Jeg har uden tvivl en forkærlighed for kompakte telefoner og når de så har en formidabel skærm, god lyd, yderst velfungerende kameraer og et batteri i en fornuftig størrelse, så kan jeg godt se igennem fingre med at processoren ikke er den nyeste fra Qualcomm.
Varmeudviklingen er heller ikke et kæmpe problem i hverdagen. Faktisk er jeg kun en gang i testperioden stødt ind i advarslen om at telefonen var for varm. Og der sad jeg bevist pressede den til det.
Hvad jeg til gengæld har det svært med er softwareopdateringerne, der kun byder på to års Android-opdateringer og tre år sikkerhedsopdateringer. På en telefon til 7.999 kroner forventer jeg mere. Hvis Samsung kan, burde Sony også kunne.
Og så er der den lidt langsomme ladning, som kan være et problem for nogen. For mig har det dog ikke været et problem, da batteritiden er i top og jeg lader om natten.
Til små 8000 kroner er der andre Android-telefoner at kigge på, som for eksempel Asus Zenfone 9 der kan bryste sig af en Snapdragon 8+ Gen1 med 12 GB RAM og 256 GB lagerplads. Men så siger man også nej tak til Sonys fremragende kamerateknologi og eksklusive foto og video apps.
Så jeg vil sige det på denne måde. Hvis du har en interesse i kameraer og kan se dig selv benytte Sonys Pro apps, så kan det her blive den bedste Android-telefon du har haft. Er du mere til farverige Instagram-venlige billeder med et hurtigt tryk på skærmen, så skal du kigge videre.
Alt i alt ender vi på 5 ud af 6 stjerner.
Se testen af Xperia 5 IV
Aktuelle priser på Sony Xperia 5 IV
Herunder kan du se dagspriserne på Sony Xperia 5 IV.
Vi henter priserne. Vent venligst ⏳
Indlæses priserne ikke?
Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.
Fordele og lidt at tænke over
Fordele
- Flot design, der oser af kvalitet
- Rigtig gode kameraer
- God batteritid
- Meget flot skærm
- Eksklusive video- og fotoapps
- Brugervenlig Android-oplevelse
- Stereohøjtalere med god lyd
Lidt at tænke over
- Varmeudvikling
- Langsom opladning
- Kort vedligeholdsperiode af Android-platformen
Mere til historien
Sony begyndte allerede at lave kompakt udgaver af deres topmodeller tilbage i 2013. Dengang var det Sony Xperia Z1 Compact med en 4,3 tommer stor skærm, der blev lanceret som et mindre og billigere alternativ til storebror Z1 med et display på hele 5 tommer.