EU vil forlænge levetiden på smartphones
EU er tæt på en lov, der vil øge levetiden på en smartphone til det dobbelte – og kræve hurtigere softwareopdateringer.
Europa-Kommissionen vil stoppe den hastige udskiftning af mobiltelefoner og tabletcomputere.
Det skal ske ved, at tvinge producenterne til at designe produkterne mere bæredygtigt, og ved lov at få dem til at gemme reservedele til gamle enheder.
Med andre ord skal techproducenterne tvinges op i samme omgangshøjde som andre industrier, der arbejder miljøbevidst med blandt andet energieffektivitet og genanvendelse.
Europa-Kommissionen har således offentliggjort et udkast til en ny retsakt med titlen “Miljøvenligt design: udformning af bæredygtige mobiltelefoner og tabletcomputere”.
Lovforslaget har til formål at sikre, at forbrugerne nemt kan reparere, opgradere og vedligeholde de nævnte produkter, og at det er muligt at genbruge og genanvende enhederne.
Udgangspunktet er, at enhederne ikke bliver hverken brugt eller genbrugt tilstrækkeligt.
Samtidig koster det mange ressourcer og kræver megen energi at fremstille for eksempel nye smartphones.
Der er derfor store gevinster at hente ved, at forlænge levetiden på smartphones til fem år fra de nuværende to til tre år.
Ifølge EU vil effekten af at forlænge levetiden svare til at fjerne fem millioner biler fra vejene.
Reservedele, batterier og opdateringer
Mere specifikt foreslås det, at producenterne skal sikre 15 slags reservedele i fem år. Det drejer sig om batteri, skærm, kamera, ladeport, knapper, mikrofoner, højtalere og hængsler.
I forslaget fremgår det, at batterierne stadig skal have 83 procent af deres kapacitet efter 500 ladecyklusser og 80 procent efter 1.000 ladecyklusser.
Desuden stilles der krav til softwareopgraderinger i mindst tre år og sikkerhedsopdateringer i mindst fem år.
Samtidig vil EU kræve, at opdateringerne udsendes inden for to til fire måneder, efter de er udgivet.
Det vil betyde, at de fleste Android-producenter fremover skal prioritere softwareopdateringer meget højre end i dag.
Ud og ind med iPhone 11
At en smartphone umiddelbart har en kort levetid hos dem, som køber fra nyt kan ses ud fra Telias opgørelse fra august i år over hvilke mobiltelefoner, der blev indleveret flest af til Telia Recycle-tiltaget.
Her ligger iPhone 11 i top. Den model udkom i september 2019, og havde altså en levetid på knapt tre år før den blev anset for udskiftningsklar af brugeren og afleveret til genbrug.
Med til den historie hører også, at iPhone 11 samtidig lå nummer seks på Telias salgsliste over nye telefoner.
Mere til historien
Arbejdet med forslaget begyndte for et par år siden og frem til 28. september 2022 er det muligt, at komme med tilbagemeldinger. Forslaget ventes at blive vedtaget sidst på året.