I dag folder Samsung sig ud

Vi har haft Samsungs innovative foldbare telefoner et stykke tid. Er op til 17.000 for dyrt? Du kan nu finde dem hos en række forhandlere.

Galaxy Z Flip Z Fold4 2022
Galaxy Z Flip4 (til venstre) og Galaxy Z Fold4 (til højre) er virkelig innovative produkter, men det er dyrt at være firstmover
(Foto: MereMobil.dk)

Samsung åbner i dag salget af deres nyeste foldbare telefoner, Galaxy Z Fold4 og Galaxy Z Flip4. Telefonerne, der kan foldes på midten, repræsenterer den nyeste og ypperste teknologi på markedet.

Firkantet sagt består en mobilskærm af en folie, som på toppen beskyttes af et glaslag. Selve skærmen er som sådan ikke noget problem at bøje. Kunsten består i, at få skærmen til at bøje i en vinkel af 90 grader og efterfølgende bevare sin form og styrke, når det foldes ud og i mange gange om dagen i flere år.

Samsung tester deres foldbare skærme til 200.000 foldninger. Det svarer til cirka 100 gange om dagen i fem år.

Dernæst kommer udfordringen med at udvikle hængsler, som holder samt konstruere designet, så der ikke kommer støv, lommeuld og sandkorn i mekanikken eller under skærmen.

Det lyder lettere, end det er.

Det koster de foldbare telefoner

Galaxy Z Fold4

  • 256 GB / 12 GB RAM: 13.999 kroner
  • 512 GB / 12 GB RAM: 14.999 kroner
  • 1 TB / 12 GB RAM: 16.999 kroner

Galaxy Z Flip4

  • 128 GB / 8 GB RAM: 8.699 kroner
  • 256 GB / 8 GB RAM: 8.999 kroner
  • 512 GB / 8 GB RAM: 9.999 kroner

Samsung var på katastrofekurs – topchefen undskyldte

Samsung mærkede i 2019, hvor svært det var at konstruere en foldbar telefon. Præstigeprojektet var Samsung Galaxy Fold, der så dagens lys ved en gigaevent.

Da anmeldereksemplarerne blev sendt ud, begyndte problemerne. Den foldbare skærm var belagt med en tynd plastikfolie, som nogle anmeldere fjernede, hvorefter skærmen blev revet i stykker.

Det viste sig også, at hængslerne havde en konstruktionsfejl. Desuden var der en åbning lige under skærmfolden, så der kunne komme snavs ind under skærmen. To måneder senere kastede Samsung håndklædet i ringen og udskød det præstigefyldte produkt.

I sommeren 2019 måtte Samsungs topchef for mobildivisionen, DJ Koh, undskylde officielt. Han indrømmede at ”Galaxy Fold havde været pinlig for Samsung”.

Jeg advarede dengang mobilkunderne mod at købe en foldbar telefon, da Samsung lagde sig ned, mens de fik tæsk. Teknologien var for umoden og kunderne var forsøgskaniner.

I dag er jeg ikke bekymret over at anbefale dem.


Samsung Galaxy Z Flip4 – en klaptelefon der holder

Samsung Galaxy Z Flip4
Aluminiumsrammen er forstærket på Samsung Galaxy Z Flip4 i forhold til sidste års model (Foto: MereMobil.dk)

Denne nytænkning af det klassiske klaptelefon-format er for dem, som vil have en kompakt telefon, der kan foldes ud til et større format, når der er brug for det.

I åben tilstand har du samme muligheder som på alle andre smartphones, hvor overskuddet er stort og hvor du får en af flotteste mobilskærme på markedet med helt flydende grafik.

Hængslerne har fået en opgradering og de er tilpas stabile, så telefonen hverken er svær eller for let at åbne. Samtidigt er aluminiumsrammen forstærket og glasset på telefonens ydre, er nu det stærkeste på markedet.

Frontskærmen, hvor du kan se, om nogen har kontaktet dig og hvem der ringer, uden du behøver at åbne klapperne, er lidt større, end på den første fliptelefon. Dermed giver den ydre skærm meget mere mening.

Som på foregående modeller kan du se, hvor skærmen folder, når lyset falder rigtigt. Du mærker også hængselovergangen med fingeren. Det er ærgerligt, at der ikke er sket noget på dette punkt.  Det kunne være fedt, hvis overgangen slet ikke kunne mærkes.

Fingeraftrykssensoren på siden giver telefonen et ”so yesterday”-udtryk.

Opgraderingerne på Galaxy Z Flip4 er små men vigtige. Særligt den forbedrede konstruktion betyder meget.

Jeg er ikke blevet rigtig vild med Galaxy Z Flip4, selvom kvaliteten er god. Få alle detaljerne i min store anmeldelse af Galaxy Z Flip4.

Pris: Fra 8.699 kroner.


Samsung Galaxy Z Fold4

Samsung Galaxy Z Fold4
Her ses Samsung Galaxy Z Fold4 åben og lukket (Foto: MereMobil.dk)

Markedets vildeste telefon! Her presses teknologien og hardwaren til det yderste. Konstruktionen er forbedret med stærkere aluminium og glasset på for- og bagside er markedets p.t. mest brudsikre.

Skærmstørrelsen har ikke ændret sig, men designerne har skåret lidt af vægten og gjort telefonen en anelse smallere og tyndere.

Galaxy Z Fold4 kan foldes ud fra 6,2 til 7,6 tommer skærm og det store skærmformat giver virkelig god mening, når der skal læses længere artikler eller mailboksen skal overskues.

Mange apps er designet til at gøre brug det store skærmformat. F.eks. Microsoft Outlook og YouTube. Når du ser YouTube-videoer, kan du have videoen i den øverste del og kommentarfeltet åben i den nederste. Outlook viser maillisten og mailindholdet side om side. Præcis som på computeren.

Jeg er skuffet over, at der ingen udviklinger er på skærmens fold, som ses (i det rigtige lys) og mærkes med fingeren, men det er positivt at kameraet er opgraderet betragteligt og at batterikapaciteten er blevet større.

Efter jeg har haft Galaxy Z Fold4 i hænderne et stykke tid, har jeg lært at elske formatet. Lange tekster er en fornøjelse at læse – og film klarer jeg jo også godt på den store skærm. Jeg er imponeret. Læs min fulde anmeldelse af Galaxy Z Fold4 her.

Pris: Fra 13.999 kroner

Se testen af Galaxy Z Fold4

Dommen: Det er dyrt, at være først

Du betaler mange penge for at være firstmover, men vi kan ikke tage fra Samsung, at dette trods alt er de mest innovative produkter på markedet. Selvom der er mange konstruktionsmæssige opgraderinger, så skal vi have med, at modellerne fra 2021 kan købes til en skarp pris.

Samsung har ikke taget Galaxy Z Flip3 og Galaxy Z Fold3 ud af sortiment. Det må betyde, at de trods alt selv mener, at produktkvaliteten er i orden.

Hvis du vil prøve klaptelefonen af, så kan sidste års model findes til omkring 5.500 kroner. Den ville jeg godt turde købe.

Galaxy Z Fold3 (2021) koster lige nu omkring 9.700 kroner. Det er trods alt cirka 4.300 kroner mindre end den (billigste) nyeste model. Heller ikke her, ville jeg være bekymret.

Vil du have de nyeste modeller så vent lige 3-4 måneder og se, om ikke prisen falder en lille smule. En pris der starter ved 14.000 kroner, er trods alt HELT vanvittig.

Foldbare er ikke folkelige

Foldbare telefoner er stadig ikke folkelige. Her skræmmer prisen. Salgstallene vidner om, at det stadig er relativt få, som køber dem.

Markedet for foldbare smartphones udgjorde i 2021 omkring 10 millioner enheder på verdensplan, har Samsung tidligere offentliggjort. I forhold til 2020 var der tale om en vækst på 300 procent, der forventes fortsat at stige de kommende år.

Samsung Galaxy Fold- og Flip-serierne tog i 2021 cirka 70 procent af markedet for foldbare – 7 millioner enheder. Det skal sammenlignes med, at Samsung i 2021 solgte omkring 272 millioner smartphones, ifølge Counterpoint Research.

I første halvdel af 2022 havde Samsung en markedsandel på 62 procent på foldbare produkter, men den ventes at stige til 80 procent i andet halvår, når salget af deres nye foldbare modeller for alvor kommer i gang, skriver Counterpoint Research.

Der er således LANG vej til, at de foldbare bliver hvermandseje.

NYT OM SAMSUNG: I vores nyhedsopdateringer, som udsendes tre gange om ugen, kan du følge med i nyheder om Samsungs nyeste produkter. Tilmeld dig her (gratis). Frameld når du har lyst.

Mere til historien

Xiaomi og Motorola er to andre producenter med foldbare telefoner. Apple har tidligere ansøgt om patent på foldbar teknologi, men er ikke på markedet med et produkt endnu.

Arbejder Samsung på håndholdt gaming?

KORT NYT: Et nyt patent er dukket op på en slags håndholdt gaming-enhed.

(mere…)
Mere om Samsung Galaxy A56

KORT NYT: Et såkaldt render af den kommende Samsung Galaxy A56 peger på et nyt kameradesign.

(mere…)
Apple holder fast – Samsung falder tilbage

USA: Apples dominans på det amerikanske smartphonemarked fortsætter.

(mere…)
Samsung Galaxy A56: Alt hvad vi ved indtil videre

Den kommende prisvenlige Samsung Galaxy A56 får hurtigere opladning. Her er hvad vi ellers ved om A56.

(mere…)
Datoen for Samsung Galaxy S25-lancering er måske afsløret

Hvis man skal tro de seneste rygter, så er præsentationen af den nye Samsung Galaxy S25 serie snart på vej.

(mere…)
Endelig… Samsung Galaxy Ring er nu til salg i Danmark

Samsung Galaxy Ring er endelig landet i handlen i de danske butikker. Her er detaljerne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram