Få et sikkert password på den lette måde

GUIDE: Læs her hvordan du får et sikkert password og beskytter dine onlinekonti og kodeord mod hackere.

GUIDE: SIKKERT PASSWORD

Bruger du det samme password til alle tjenester, er du i risiko for at blive udsat for angreb fra IT-kriminelle, som blot skal gætte ét kodeord, hvorefter de har adgang til dit komplette digitale liv. Truslen er ikke varm luft. Det sker rent faktisk i virkeligheden.

Opsnappes adgangskoden til din e-mail, der er den kode, som du skal passe allerbedst på, kan du blive udelukket fra alle tjenester. Mailen er nemlig der, hvor ændringer af passwords oftest skal bekræftes.

Med andre ord. Finder en hacker koden til din mailkonto, og ændrer den, kan du udelukkes fra alt fra Facebook til Netflix – uden nogen chance for at få adgang igen.

Kan mit password gættes?

Du tænker måske, at dit kodeord er svært at gætte for en hacker. Det er bare ikke rigtigt. Kodeord som ”superman”, ”basketball” eller ”babygirl” kan et hackersystem gætte på ganske få sekunder.

Ethvert sted du skal logge ind, bør du derfor bruge et sikkert password, men det kan næsten ingen overskue. Hvem kan huske f.eks. a23Qya47k5%KP5EK – et kodeord der i øvrigt tager over én milliard år at gætte.

GUIDE: Sådan laver du et sikkert password

Sådan sikrer du dig

Løsningen er at bruge en kodeords-husker. Dette er en app til din telefon eller computer. Appen popper frem, når du møder et password-felt. Nu finder du brugernavn og kodeord i appen og logger ind. Det tager kun få sekunder.

Android-telefoner og iPhone har en kodeords-husker indbygget i internetbrowseren, men en dedikeret app til formålet har dog flere fordele, da den fungerer på tværs af platforme. Du kan således have dine kodeord ved hånden, uanset om du sidder på en Windows-computer, Android-telefon eller iPhone.

Når du vælger en password-app, er det vigtigt, at den synkroniserer data i skyen, krypteret naturligvis. Bruger du en app, som udelukkende gemmer dens data lokalt på telefonen, risikerer du at miste alle dine adgangskoder, hvis telefonen en dag bryder sammen.

3 password-tjenester vi kan anbefale

Vi har fundet tre tjenester til beskyttelse af kodeord, som kan anbefales at se nærmere på.

Alle tre tjenester kan synkronisere data på tværs af enheder og platforme. Desuden er det sikre tjenester, som du trygt kan anvende.


Bitwarden
Gratis for privatbrugere, men der kan købes en premium-version med flere funktioner til omkring 65 kroner for et år. Gratisudgaven er dog så god, at mange aldrig vil have behov for at opgradere til betalingsversionen.

Dashlane
En simpel udgave er gratis, men vil du bruge tjenesten på to enheder, koster det omkring 150 kroner om året. De fleste vil nok vælge premiumudgaven til cirka 260 kroner for et år.

1Password
Du kan prøve tjenesten 14 dage gratis. Bagefter skal du vælge mellem en privatversion til 230 kroner om året eller købe en familielicens, der dækker fem personer. Denne koster 385 kroner for et år.


Denne passwordtjeneste skal du vælge

Jeg har prøvet alle tre tjenester og en række andre. Mit valg er faldet på Bitwarden, som jeg har anvendt over en lang periode.

Prisen har selvfølgelig haft en betydning for mit valg, men lige så vigtigt er det, at den genkender de passwordbokse, som jeg møder i apps og på nettet. Det hjælper jo ikke at have en app, hvis ikke den popper frem, når den skal bruges. Her er Bitwarden en af de bedste.

Premiumudgaven giver tilmed mulighed for at gemme filer i den sikrede boks. Det kunne være vigtige dokumenter, som du vil have opbevaret et sikkert sted.

Derudover kan du med Bitwarden opbevare dine brugernavne og kodeord på din egen server, hvis ikke du vil have dem liggende hos udbyderen af softwaren.

Husk dette, når du vælger en password-husker:

  1. Vælg en sikker udbyder – ikke en tilfældig som ingen har hørt om.
  2. Dine koder skal IKKE gemmes lokalt på enheden. De SKAL synkroniseres i skyen.
  3. Passwordhuskeren skal fungere på tværs af alle platforme; Android, iOS, Windows, Mac.

Hvor sikkert er dit kodeord?

Sikkerhedsplatformen Dashlane har tjenesten howsecureismypassword.net, hvor du kan tjekke, om du har et sikkert password. Den beregner samtidigt hvor lang tid det vil tage for en IT-kriminel at bryde dit password.

Et kodeord som UKF5HhL kan crackes på blot ét minut. OLESBIL kan brydes på kun 200 millisekunder.

Der skal ikke meget til før et password forbedres markant. Tag eksempelvis OleHarEnBil987. Dette vil, ifølge Dashlane, tage 9 millioner år for hackersoftware at finde frem til.

LÆS OGSÅ: Her er 200 adgangskoder du ikke må bruge

Mere til historien

50 procent bruger samme passwords på tværs af alle deres online konti mens 60 procent husker detaljerne til deres onlinekonti i stedet for at skrive det ned eller bruge en passwordmanager Hele 42 procent har oplevet mindst én trussel indenfor det seneste år. For eksempel scam-beskeder og phishing-angreb. Tallene kommer fra Bitdefender, der har spurgt beboere i 11 lande, herunder Danmark, om deres vaner.

Nyt tv? Så er det nu!

PRISTIP: Tv-skærme er en populær tilbudsvare, men du skal se dig for, da priserne er MEGET ustabile.

(mere…)
Lenovo giver computere ekstra sikkerhed

Brugerne beskyttes bedre ved dette system, mener Lenovo.

(mere…)
Din smartphone i vinterkulden: 5 tips til at undgå skader

TIP: Smartphonen har det ikke godt i kulden. Du får her 5 tips til, hvordan du undgår skader på mobilen i det kolde vejr.

(mere…)
Over 200 virksomheder understøtter nu passkeys

KORT NYT: Ifølge tal fra 1Password understøttes passkeys nu af over 200 virksomheder.

(mere…)
Her finder du den populære FM-nødradio med solceller og håndsving

OVERBLIK:  Solceller, SOS-lommelygte, powerbank og FM-radio har gjort særligt én nødradio meget eftertragtet.

(mere…)
Online med Anders And – god viden til børn

Danske børns digitale kompetencer er nedadgående - måske "Online med Anders And" kan rette op på det?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram