Motorola Edge 30 Pro test | Fed mobil med få problemer
TEST: Den skarpe pris udfordrer Samsung Galaxy S22+ og OnePlus har ikke en topmodel klar i Danmark. Det giver en unik mulighed for denne telefon. Læs min Motorola Edge 30 Pro test her.
Motorola er over det seneste år blevet kongen af mellemklassen, men de har relativt få erfaringer i minefeltet af topmodeller, hvor priserne og forventningerne er høje.
Motorola Edge 30 Pro er bygget over Qualcomms chipset og processor fra øverste hylde; topmodellen for 2022, Snapdragon 8. Dermed er der såeldes tale om en ægte topmodel.
Min Motorola Edge 30 Pro test viser, at telefonen har få problemer, men mangler det sidste for at nå til tops.
Det ændrer ikke på, at Edge 30 Pro udfordrer Samsung Galaxy S22+, der har cirka samme skærmstørrelse og ydelse, men som koster mellem 2.300 og 2.700 kroner mere, når vi ser på de vejledende priser. Det er altså nærmest en hel mellemklasse telefon oveni, som man kan få for Galaxy S22+ prisen i forhold til.
Her er specifikationerne for den testede model.
Specifikationer: Motorola Edge 30 Pro
- Skærm: 6,7”, 144 Hz, 2400 x 1080 pixels
- Type: pOLED med 360 Hz touchsampling
- Beskyttelse: Gorilla Glass 5 på for- og bagside
- Processor: Qualcomm Snapdragon 8, Gen1
- RAM: 12 GB
- Hukommelse: 256 GB
- Udvidelse: Nej
- Kamera 1: 50 megapixels, f/1.8, vidvinkel
- Kamera 2: 50 megapixels ultra vidvinkel, f/2.2, 114 gr.
- Kamera 3: 2 megapixels dybde sensor
- Frontkamera: 60 megapixels, f/2.2
- Batteri: 4.800 mAh
- Trådløs opladning: Ja. Op til 15 watt understøttet
- Hurtigoplader: Ja. Op til 68 watt. Oplader medfølger
- 3.5 mm. Jackstik: Nej
- Forbindelser: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax/6e, Bluetooth 5.2, GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo
- 5G: Ja
- Dual-SIM: Ja
- E-SIM: Nej
- Fingeraftrykssensor: På siden i powerknap
- IP-beskyttelse: IP62
- Størrelse: 163 x 75.9 x 8.79 mm.
- Vægt: 196 gram
- System: Android 12
Android 12 i den rene form
Når du får Motorola Edge 30 Pro i hånden oplever du en god byggekvalitet og en flot pOLED-skærmtype, hvor farver og kontraster står lækkert.
Du vil også opleve en ekstrem følsom touchoverflade, der aflæses 360 gange i sekundet; det er mere end på mange andre telefoner. Desuden kan skærmen køre op til 144 Hz opdateringshastighed, hvor Samsung ligger på 120 Hz, når et går vildest for sig.
Desværre er skærmen ikke lysstærk nok. Selv en frostklar morgen med skærmlyset skruet helt op, kunne det være vanskeligt at se indholdet i “søgeren” fra kameraet, når jeg tog billeder.
På toppen af hardwareplatformen ligger Android 12, hvor Google introducerede det nye designsprog kaldet ”Material You”. Mindre rod og større knapper er blandt nyhederne. Og Motorola har, i modsætning til Samsung, ikke malet det hele over med deres egne ændringer. Det er dejligt.
Du får Android 12 i den mest rene form på markedet, når vi ser bort fra Google Pixel-telefonerne. Motorola har sin egen tilføjelse, My UX. Den er tilgængelig i en særlig Moto-app, så du let at skifte tema ændre funktioner, som er specifikke for Motorola.
SÅDAN OPDATERES MOTOROLA EDGE 30 PRO: Android 12 er installeret fra salgspakken. Derudover kommer der to Android-opdateringer i telefonens levetid. Edge 30 Pro er derfor opdateret til og med Android 14. Sikkerhedslaget opdateres i tre år.
Fra 0-100 på…
Motorola Edge 30 Pro yder på niveau med topmodel-serien Galaxy S22’erne. I nogle målinger mere – i andre mindre. Når du bruger Edge 30 Pro er oplevelsen, at det hele flyver derudaf.
Der er ydelse nok til langt ind i fremtiden, men så længe holder Motorola desværre ikke telefonen opdateret. Se mere om det i boksen herunder. Igen er prisforskellen, så du kan lægge lidt tilside til “næste mobil”.
Mine benchmark-målinger
Antutu | 3D Mark | GB 1/2-core | GB OpenCL | |
---|---|---|---|---|
Motorola Edge 30 Pro | 946.837 | 8.387 | 1.189/3.619 | 6.237 |
Samsung Galaxy S22 Ultra | 858.682 | 7.885 | 842/3.621 | 9.143 |
iPhone 13 Pro | 803,784 | 9.729 | 1.730 / 4.710 | 14.388 |
Endelig trådløs opladning
Motorola har hidtil holdt sig tilbage i forhold til trådløs opladning, men nu er der også kryds i den boks. Endda med 15 watt, markedets hurtigste indenfor Qi-standarden.
Derudover er 68 watt hurtigopladning understøttet og du får sådan en oplader med i salgspakken.
Motorola lover opladning til halv kapacitet på et kvarter. Det passer meget godt. Min testtelefon rundede præcis 50 procent på 15 minutter. Efter en halv time var der 85 procents strøm på telefonen.
Selvom batteriet kun har 4.800 mAh kapacitet, er det nok til at klare sig igennem en hel dag, uden der skal sjatoplades.
Som telefon til samtaler og SMS, er der heller ikke noget at klage over.
De gange jeg har haft samtaler med højttaleren tændt (speakerphone) synes jeg dog, at lydstyrken er lidt lav. Når telefonen sættes op til øret, uden højttaler aktiveret, er lyden rigtig fin.
Som følge af chipsettet fra Qualcomm får du også funktionen aptX, der kan optimere noget af det, som tabes, når lyd overføres til Bluetooth headsets. Har du et headset med aptX, så er lydforskellen hørbar. Den billigere telefon Motorola Moto G200 har også aptX.
Om lyden i Motorola Edge 30 Pro
Skærmbilleder fra Motorola Edge 30 Pro
Stort sats på billeder, men…
Motorola satser kraftigt på kamera- og fotokvaliteten. Det sker med en stor 50 megapixels standard- og ultravidvinkelssensor.
Kameraet starter hurtigt og indeholder mange funktioner, men det færdige billede er ikke på Samsungs og Apples niveau. Der skal ikke zoomes ret meget ind på billedet, inden der afsløres gryn og støj.
Billeder i dårlig belysning er tålelige og du kan godt fange et fint foto, hvis motivet ikke er i bevægelse. Jeg har desuden noteret mig, at softwaren gerne vil skrue lidt for meget op for eksponeringen, når lyset er dårligt. Det kan give et unaturligt udtryk.
Under gode lysforhold kan du tage gode billeder, også når motivet ikke står bum stille.
Det skal siges, at jeg ofte har kunne hæve billedets udtryk positivt, hvis jeg efterfølgende i Google Fotos valgte ”automatisk justering”.
Alt dette er jo ikke noget, der har indflydelse, når du sender dine fotos ud på sociale medier. Her kan Edge 30 Pro fint være med.
Alt i alt er kameraoplevelsen godkendt. Selvom kameraet ikke rammer niveauet fra Samsungs topmodel Galaxy S22 Ultra, så er det væsentligt at notere sig prisforskellen.
Billeder taget med Motorola Edge 30 Pro
Konklusion: En stor anbefaling
Motorola Edge 30 Pro er skøn at bruge. Kvaliteten er god, skærmen ser flot ud og de 144 Hz er med til at give en ekstra lækker betjening og ikke mindst en fed grafikoplevelse i spil.
Batteriet kunne godt have haft mere kapacitet, men opladningen er lynhurtig – og opladeren medfølger. Desuden er jeg vild med, at Motorola endelig er kommet med på trådløs opladning.
Vigtigt er det også, at Qualcomm-processoren yder på niveau med markedets absolutte topmodeller til en langt højere pris.
Du bliver ikke ked af kameraet, men i forhold til f.eks. Galaxy S22 Ultra, vil du mangle noget i værktøjskassen som f.eks. zoom samt bedre her-og-nu-shoots.
Jeg er lidt bekymret for, at Motorola kun lover en relativt kort opdateringsperiode af Android-softwaren. Her skal de lægge en ny strategi, hvis ikke de skal overhales.
Prisen på 5.999 kroner for 12 GB RAM og 256 GB lagerplads er ret vild. Til sammenligning kan jeg sige, at OnePlus 9 Pro, den seneste OnePlus-topmodel, kostede 7.999 kroner ved lanceringen. Netop OnePlus må være bekymret over lanceringen af Edge 30 Pro, da deres nye model OnePlus 10 Pro lader vente på sig i Danmark.
Motorola har således et vindue, hvor nogle købere må synes, at Samsung Galaxy S22+ eller Galaxy S22 Ultra er for dyre og hvor OnePlus er sat ud af spillet.
Hvis du efter min Motorola Edge 30 Pro test alligevel er tændt på en Samsung Galaxy S22+, så kan du finde en 128 GB-model til omkring 8.300 kroner, ifølge PriceRunner.
Edge 30 Pro er Motorolas bedste telefon hidtil. 5 ud af 6 stjerner og et flot ”anbefaler”-klistermærke fra mig. Det er godt gået!
Aktuelle priser på Motorola Edge 30 Pro, 256 GB
Herunder kan du se dagspriserne på Motorola Edge 30 Pro.
Vi henter priserne. Vent venligst ⏳
Indlæses priserne ikke?
Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.
Fordele og lidt at tænke over
Fordele
- God konstruktion og generel kvalitet
- Skærmkvaliteten er god
- Høj opdateringshastighed på skærmen = flydende grafik
- Kæmpe processor med markedets højeste ydelse på Android-platformen
- God samtalelyd
- Holder strøm hele dagen – hurtigopladning understøttet
- Lynoplader medfølger
- Trådløs opladning (15 watt)
- Meget RAM og stor lagerplads
- God som “telefon” samt god musiklyd i headsets
- Uspoleret Android-platform
- Fornuftig pris
Lidt at tænke over
- Kameraet er fint men ikke på Samsung-niveau
- Skærmlyset burde være kraftigere
- Ikke eSIM-mulighed
- Ingen 3,5 mm. jackstik
- Forholdsvis kort opdateringsperiode mht. Android-softwaren
Mere til historien
Hvis du vil læse en anden vurdering af Motorola Edge 30 Pro, så tjek denne anmeldelse fra Tek.no.