Mac Studio test | hvis du er træt af at vente

TEST: Ventetiderne nedbringes betragteligt med den vilde hardware i Mac Studio, der for (semi)professionelle brugere er fantastisk, viser min Mac Studio test.

Apple Mac Studio og Studio Display
Mac Studio passer fint på hjørnet af skrivebordet. Den fylder cirka det dobbelte i højden af en Mac Mini (Foto: MereMobil.dk)

Arbejder du med store videofiler, fotos i høj opløsning eller er avanceret app-udvikler, bør du se nærmere på Mac Studio.

Mac Studio leverer en hysterisk høj ydelse, selv i standardkonfigurationerne. De ting du tidligere har siddet og ventet på, er nu beregnet med et fingerknips.

Mit anmeldereksemplar er maskinen til 28.799 kroner inkl. moms. Denne består af følgende elementer:

  • Apple M1 Max chipset
  • 10-core CPU, 32-core GPU, 16-core Neural Engine
  • RAM: 64 GB RAM
  • Lagerplads: 2 TB

VIDEO: Se anmeldelsen af Mac Studio her

Hvad kan den trække?

Mac Studio leverer meget mere ydelse, end jeg overhovedet er i stand til at teste.

I Final Cut Pro trækker Mac Studio, uden at blinke, ni spor med 8K-opløsning inklusive effekter og musik, uden at beregne det mindste.

Når jeg laver mine små videoer til MereMobil.dk, så redigerer jeg kun 1080p Full HD-opløsning i et par enkelte spor. På toppen lidt color-grading og lidt småting. Det kørte allerede uden problemer på den M1-baserede iMac og på Mac Studio vinder jeg kun meget lidt tid.

Årsagen er, at mine projekter ikke er store og avancerede nu.

Naturligvis er Mac Studio en gigantisk opgradering og det er særligt, når videoen skal eksporteres, at jeg oplever en forskel. I den almindelige redigering er forskellene minimale.

Konklusionen må være, at hvis du arbejder i mindre lyd- video- og fotoprojekter, så skal du ikke købe Mac Studio, medmindre du er entusiast.

Sidder du derimod i et lydstudie eller et videoredigeringsrum i mange timer om ugen og er afhængig af kraftig ydelse, let adgang til netværk og SD-kort, så vil du blive glad for Mac Studio, men det er jo også et helt andet setup end mine små projekter.

Herunder kan du se ydelsesmålingerne på de Mac-computere med Apple Silicon chipsets, som jeg har testet.

Sådan yder Mac Studio

Geekbench 5

GB 1-coreGB 2-coreGB OpenCLChipset
Mac Studio1.77712.32760.315M1 Max, gen 1
iMac 24”1.6967.11119.159M1, gen 1
MacBook Pro 16”1.76112.40637.502M1 Pro, gen 1

Black Magic disktest

Mb/sSkrivehastighedLæsehastighed
Mac Studio5.7785.240
iMac 24”2.6852.870
MacBook Pro 16”5.5005.080
  • Mac Studio (M1 Max: 10-core CPU, 32-core GPU, 16-core Neural Engine)
  • iMac 24” (M1: 8‑core CPU, 8‑core GPU)
  • MacBook Pro 16” (M1 Pro: 10-core CPU, 16 core-GPU)

Læs også min anmeldelse af MacBook Pro 16″ med M1 Pro-chip.

Et hav af tilslutninger

Min testmodel indeholder disse porte:

  • 2 Thunderbolt 4-porte (front)
  • 1 SDXC-kortlæser (front)
  • 4 Thunderbolt 4-porte
  • 2 USB-A porte
  • 10 Gb Ethernet-port
  • 1 HDMI-udgang
  • 1 Jackstik-port, 3.5 mm.

Der burde være porte nok til de fleste og særligt SD-kortlæseren på fronten, er en kæmpe gevinst, når du kommer med kortet fra kameraet.

Jeg kan undre mig over, at der ikke også er en jackstik-port på fronten. Det havde ellers været oplagt, at man ikke skal rode på bagsiden.

For den professionelle brugere er antallet af ind- og udgange genialt – hvad enten vi taler om tilslutning af flere skærme eller lagermedier.

Blæseren høres næsten ikke, men…

Apple Mac Studio
Bagsiden af Mac Studio har blandt andet fire USB-C porte, der understøtter Thunderbolt-2. Der er også USB-A og HDMI samt en 10 Gb ethernetport (Foto: MereMobil.dk)

Så meget ydelse som denne maskine leverer, kræver køling. Der trækkes luft ind i bunden som blæses ud bag på, når luften har passeret gennem hele systemet.

Blæseren er ret lydløs, selv når du presser systemet, men der er et ”men”. Blæseren kører hele tiden også selvom Mac Studio står i standby. Jeg har fået en bekræftelse fra Apple på, at alt er som det skal være.

Jeg forstår ikke, hvorfor maskinen i det mindste ikke i standby lukker helt for kølingen – evt. med overvågning af temperaturen, så kølingen kan starte om nødvendigt. Må jeg lige minde om, at iMac 24” ingen blæsere har kørende i standby – ja faktisk heller ikke ved almindeligt brug.

Desuden har jeg bemærket, at blæseren ”synger” en lille smule, men jeg er også total hysterisk, når det kommer til støjkilder.

På ydersiden er Mac Studio designmæssigt en Apple-klassiker og inden i er den ret fantastisk. Tjek nedenstående video fra Max Tech, der har splittet Mac Studio ad, hvor du også kommer tæt på M1-chipsystemet.

LAVT STRØMFORBRUG: Der sidder en strømforsyning på 370 watt i Mac Studio, men imponerede nok, så trækker den næsten ingen målbar strøm i standby eller hvis du bare tjekker mails og skriver i Word. Eksporteres et stort projekt i Final Cut Pro, stiger strømforbruget til i nærheden af 70-80 watt – eller mere, men så snart belastningen forsvinder, er vi tilbage på et driftsforbrug på under 5 watt. Uden nogen belastning er processorsystemet omkring 30 grader varmt – under halv temperatur af et Intel-chipset i samme situation.

Sådan ser Mac Studio ud inden i

Tænk før du køber

Apple har bygget controller, processor, grafikprocessor og RAM-hukommelse sammen. Det er sådan M-chipserien er designet, hvilket gør det muligt, at holde strømforbruget nede og ydelsen oppe.

Bagsiden er, at du ikke kan opgradere med mere RAM på et senere tidspunkt. Lagerpladsen (SSD) er heller ikke noget, at du bare lige ændrer.

Derfor skal du være superrealistisk i købssituationen og vælge den rette konfiguration fra begyndelsen.

Mulighederne starter ved 32 GB RAM og 512 GB lagerplads. Den maksimale konfiguration er 128 GB og 8 TB SSD-lagerplads.

Studio Display

Mac Studio og Studio Display

Hvis du arbejder med video og lyd (semi)professionelt, er Studio Display et interessant tilkøb. Du får en 27-tommer 5K-skærm med 12 megapixels kamera, der har Center Stage.

Center Stage er funktionen, der hele tiden fastholder dig i midten af billedet under videoopkald. Der er også tre mikrofoner, hvor der er lagt vægt på at minimere baggrundstøj og optimere på stemmen.

På lyddelen er der blevet plads til seks højttalere med Spatial Audio og Dolby Atmos, der muliggøres af den indbyggede A13 Bionic chip.

Det vigtigste for den avancerede bruger er nok, at Studio Display understøtter referencestandarder inden for farvekalibrering, der matcher industristandarderne.

Jeg har haft Studio Display med i testkittet og det er dælme en fed monitor, men mit workflow er ikke avanceret nok, til at kunne udnytte mulighederne. Jeg synes, at Studio Display er fed og flot, men jeg kan ikke vurdere om prisen på 13.999 kroner er ”dyrt” i forhold til, når vi taler om skærme til semi- eller professionelt brug.

Apple har også en 6K-skærm i sortimentet, hvor de selv skriver den er til ”professionelle”. Priserne starter fra 42.999 kroner.

Jeg tillader mig at konkludere, at Studio Display er til de avancerede og krævende brugere, mens Pro Display XDR henvender sig direkte til det professionelle marked.

Konklusion: Mac Studio er et power-house

Apple Mac Studio
De to USB-C porten på fronten er uden Thunderbolt-2 (Foto: MereMobil.dk)

Mac Studio er på stort set alle punkter en ualmindelig fed maskine, hvis du har job, der kræver rigtig meget computerkraft. Det er imponerede hvor meget ydelse, der kan proppes ind på så lidt plads.

Du skal arbejde med billeder, musik- og lydproduktion eller videoredigering hver dag, hvis Mac Studio skal give mening, men så giver den til gengæld også VIRKELIG mening.

Jeg synes, det er fedt med den frontvendte SD-kort læser og et par USB-C stik på fronten. Tilslutningsmuligheder med høj hastighed er der nok af og så må vi ikke glemme 3,5 mm. porten

Til et avanceret eller semi-professionelt workflow er startprisen på 17.999 kroner for en rimelig kraftig konfiguration (M1 Max) ikke dyrt. Sammenligner jeg med en iMac 24” så starter den ved 16 GB RAM og 512 GB lagerplads til 16.855 kroner, men her er CPU og GPU-kræfterne markant mindre.

Du kan tjekke dagspriserne på Mac Studio her.

ANMELDELSE: iMac 24″ er den perfekte allround computer

Klipper du store projekter i høj opløsning som primær arbejdsopgave, er M1 Ultra versionen til 35.999 kroner og 1 TB SSD-lager heller ikke så galt.

Jeg er skuffet over, at Apple ikke vedlægger mus og tastatur med Mac Studio. Det ville være et ekstra gode, når nu prisen trods alt hurtigt løber forbi 20.000 kroner.

Når jeg lader på 5 ud af 6 stjerner er det fordi, at jeg synes det er irriterede, at maskinen ved standby, eller ved lav ydelse, ikke er lige så stille som iMac 24”. Desuden er der en smule højfrekvent støj fra kølesystemet, som generer mit sarte øre.

Det er også problematisk, at man ingen muligheder har for opgradering af lagerpladsen – i hvert fald ikke på den lette måde. Du kan heller ikke starte på en M1 Max konfiguration for så senere at opgradere til M1 Ultra. Det er alt eller intet.

Kan Mac Studio anbefales: Ja! Absolut, men ikke til privatbrugere.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Hysterisk kraftig ydelse uanset hvilken konfiguration du vælger
  • Minimal varmeudvikling
  • Lavt strømforbrug
  • Næsten ingen blæserstøj
  • SD-kortlæser og 2x USB-c porte på fronten
  • Mange tilslutningsmuligheder – Thunderbolt-4 på fire porte
  • Kompakt design

Lidt at tænke over

  • Kølesystemet kører konstant – også i standby
  • 3,5 mm. jackstik tilslutningen skal findes på bagsiden
  • Imponerede hardwaredesign (se video)
  • Svært at vælge den rette konfiguration
  • Kan ikke opgraderes med mere RAM eller lagerplads

Mere til historien

Vil du have en opgraderbar professionel Mac-computer, er Mac Pro stadig tilgængelig. Denne skal du ikke købe lige nu, da den er baseret på Intel-processorer; Apples formål er at udfase Intel helt fra deres lineup. Derfor må vi forudse, at der kommer en M-chip baseret udgave. Den nuværende Mac Pro koster fra 50.055 kroner.

Mac Studio
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
Vigtig ændring til iPhones Face ID måske på vej

Et nyt patent, som netop er godkendt, kan være en vigtig ændring i Face ID-funktionen på iPhone.

(mere…)
Alle Apples lanceringer i år er afsløret

Skal man tro den ofte velinformerede Mark Gurman fra Bloomberg, så har Apple mange lanceringer på vej i 2025. 

(mere…)
Apple er uenige, men accepterer et forlig, der lukker sagen

Apple har accepteret et forlig i sagen om Siri-optagelser, men udtaler stadig, at data aldrig har været solgt.

(mere…)
Apple Watch SE 3 på vej i år med et “nyt look”

Mark Gurman fra Bloomberg mener, at vi i år får et nyt Apple Watch SE og det vil have et ”nyt look”. 

(mere…)
Spændende nye Apple-produkter til hjemmet  kommer senere

Rygterne peger nu mod slutningen af 2025.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram