Sådan får gamle mobiler nyt liv
#EP103: To gamle udtjente telefoner samles til én, der til gengæld virker. Mød to personer som går op i, at telefoner og elektronik skal leve i længere tid.
I gamle dage, for ikke så mange år siden, var køb af højttalere, fjernsyn og selv telefoner en langtidsinvestering. Gik noget i stykker, kunne det sagtens fixes.
Gennem nullerne skete der en ændring. Nu blev elektronikken oftere udskiftet og producerne lancerede nye produkter én til to gange om året. I dag kommer Apple og Samsung med 3-4 hovedmodeller på et år. Dertil kommer en LANG række andre lanceringer.
Nu står vi med resultatet: Vi drukner i elektronikaffald.
FAKTA: I 2019 var den globale mængde af elektronikaffald 44,4 millioner tons, ifølge The Global E-waste Monitor, 2020. Tallet forventes at ramme 77,4 millioner tons i 2030.
Nyt liv til gamle telefoner
Selvom en smartphone ikke kan tænde, skærmen er ødelagt eller batteriet er fladt, kan det stadig være penge værd.
Foxway er et firma, som indsamler gamle telefoner, som de puster nyt liv i. Efterfølgende sælges de renoverede telefoner med to års garanti.
– “Vi opkøber alle typer af enheder, både dem der fungerer og dem, som er beskadiget. Vi vil altid forsøge at tage to eller tre telefoner og gøre dem til én der virker. Restkomponenterne gemmer vi til reparation af andre telefoner. De ting, som slet ikke kan bruges, sendes til genbrug efter alle kunstens regler,” fortæller Mikkel Frid, sourcingdirektør i Foxway.
Når det kommer til at købe renoverede telefoner, er danskerne ikke firstmovers, men tendensen er opadgående i kraft af, at også store kæder som Telia, Power og Humac er begyndt at interessere sig for området.
I f.eks. Humac kan man indlevere sin gamle udtjente telefon, uanset mærke, og få penge for den gamle, når man køber en ny.
FAKTA: 70 procent af de adspurgte danskere svarer i en undersøgelse, som YouGov har foretaget på vegne af Humac, at de har mobiltelefoner liggende som ikke anvendes.
Genbrug og langtidsholdbarhed er ikke en nyhed
Grundlæggeren af HiFi Klubben, Peter Lyngdorf, er ikke typen, der falder på halen over nutidens snak om langtidsholdbare produkter og genanvendelighed.
Peter bliver trist, hvis en 20 år gammel forstærker ikke kan reparaeres og få et nyt liv.
Når der kommer nye produkter på hylderne, er det nu, som før i tiden, vigtigt for Peter Lyngdorf at de kan holde længe.
– “I vores serviceafdeling har vi én mand, som ikke bestiller andet end at tjekke nye produkter og undersøge dem for forventet holdbarhed, strømforbrug. Hvordan de er opbygget osv. I forhold til snakken om miljø og genbrug, er det noget, som er ved at komme på nu. Vi holder os langt væk fra produkter, som kun kan holde i ganske få år,” lyder det fra Peter Lyngdorf, HiFi Klubben.
OMTANKE KOSTER IKKE EKSTRA: Umiddelbart lyder det dyrt, når en producent skal skabe produkter, der kan leve længere, men det behøver det ikke at være, lyder det fra Bang & Olufsen. Hør episode 1 om smid-væk-tech her.
Mere til historien
Foxway anslår, at danskerne ligger inde med omkring 12 millioner gamle mobiltelefoner.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (Varighed: 28:20 — 66.6MB)
Subscribe Apple Podcasts | Spotify | Blubrry | TuneIn | RSS