Disse Sennheiser-mikrofoner løfter lyden på videoer og podcasts

TEST: Sennheiser XS Lav og Sennheiser MKE 200 har jeg lyttet nærmere på. Her er mine oplevelser.

Sennheiser MKE-200 og Sennheiser XS Lav USB-C
Sennheiser XS Lav og Sennheiser MKE 200 er to mikrofoner til forskellige optagesituationer (Foto: MereMobil.dk)

Lyden er altafgørende på en video eller i en podcast. De fleste kan leve med, at billedet er uskarpt eller ryster, men hvis også lyden halter, mistes lynhurtigt fokus.

Gennem tiden har jeg anvendt mange forskellige mikrofoner til mine videoer eller podcasts og senest disse videomikrofoner fra Sennheiser.

Over et stykke tid har nu jeg haft fornøjelsen af en klipsmikrofon fra Sennheiser, som jeg virkelig er blevet glad for. Som supplement har jeg haft en retningsbestemt kameramikrofon, der bestemt heller ikke lyder dårligt.

Produkterne hedder Sennheiser XS Lav USB-C og Sennheiser XS Lav.

XS Lav er grundlæggende bare en klipsmikrofon med to meter ledning og et USB-C stik i enden, men den fås også i en version med 3,5 mm. jackstik, der passer direkte i et kamera.

MKE 200 monteres på kameraet (eller telefonen) og opfanger primært lyd lige foran mikrofonen.

Giver din video god lyd

Sennheiser XS Lav USB-C mobile kit
Sennheiser XS Lav USB-C monteres med klipsen på tøjet. Denne klipsmikrofon får du altid god lyd fra, hvis der ikke er for meget forstyrrende lyd fra omgivelserne (Foto: MereMobil.dk)

Når jeg optager video, sker det med et systemkamera fra Sony. Lyden fra kameraet bruger jeg dog aldrig. Derimod optager jeg lyden med Sennheiser XS Lav USB-C, som er tilsluttet en smartphone med USB-C – typisk en Android-enhed.

I redigeringen synkroniserer jeg lyd og billede. Det er let og helt udramatisk i Final Cut Pro.

Lyden fra denne mikrofon er klar og tydelig. Jeg oplever ikke støj eller en mudret bund, der forstyrrer taleforståeligheden. Den afbalancerede lyd gør også, at der ikke er skarpe peaks eller andre kantede lyde, som skærer i ørene.

Selvom mikrofonen ikke retningsbestemt, så formår den alligevel primært at fange den primære kilde uden at tage alt for meget af omgivelsernes lyd med.

Hvis du lytter godt efter i videoen her, vil du kunne høre, at den største udfordring er akustikken i mit køkkenalrum, hvor video er optaget. Dette kan Sennheiser dog ikke løse for mig.

Lige nu er XS Lav min ’go-to’-mikrofon ved videooptagelser.

God lyd og rigtig simpel at anvende, tæller højt for mig. Desuden kommer den med en lille tripod til telefonen og en opbevaringspose. Det er også positivt.

TO UDGAVER: Du kan købe Sennheiser XS Lav USB-C som enkeltstående mikrofon eller i mobile-kit versionen, hvor du får lidt ekstraudstyr med. Lidt under 600 kroner koster mikrofonen mens du skal give cirka 1.100 kroner for mobilkittet.

Retningsbestemt lyd direkte i kameraet eller telefonen

Sennheiser MKE-200
Sennheiser MKE-200 sættes på kameraet. Du får den bedste lyd, når din lydkilde er så tæt på mikrofonen som muligt. Selvom mikrofonen er retningsbestemt, kan den ikke udrette mirakler; lydkilden skal tæt på (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du har brug for en løsning, hvor du kan optage lyd uden at skulle sætte en mikrofon på dig selv, eller en gæst, er Sennheiser MKE 200 Mobile Kit et alternativ.

Her monteres mikrofonen direkte på kameraet eller smartphonen.

Efterfølgende slipper du får at synkronisere billede og lyd, hvilket er tidsbesparende.

MKE 200 er retningsbestemt, men du skal stadig stå forholdsvis tæt på, hvis det skal fungere optimalt. Du kan ikke optage god lyd, fra en person som står flere meter væk.

Skyder du derimod en selfie-video, er Sennheiser MKE 200 ret fin.

Du bør også se nærmere på modellen Sennheiser MKE 400, der er mere avanceret. Denne udgave har jeg dog ikke haft muligt for at lytte til.

Sennheiser MKE 200 lyder virkelig fint, hvis du står nogenlunde tæt på mikrofonen.

I lighed med XS Lav USC-C Mobile Kit, er der også her en tripod med i salgspakken. Desuden får du en lille ”kaninhue” til at modvirke vindstøj.

TO UDGAVER: Sennheiser MKE 200 findes som mobile-kit og som enkeltstående mikrofon. MKE 200 Mobile Kit koster omkring 1.100 kroner. Mikrofonen alene koster cirka 850 kroner.

Se Sennheiser pengene værd?

Inden for mikrofoner og lyd handler det ikke altid om, hvad der lyder bedst. Nogen foretrækker ét bestemt varemærke. Andre går benhårdt efter prisen.

Jeg bruger typisk kun produkter, hvor jeg gennem deres varemærke har tillid til, at det fungerer godt. Der findes nemlig rigtigt mange dårlige lydprodukter.

Sennheiser har gennem deres over 75-årige historie en stor mængde knowhow inden for lyd, hvilket smitter af på min tryghed.

Du kan sikkert sagtens finde mikrofoner, der er næsten lige så gode, som dem fra Sennheiser i testen her. Måske også nogen som er bedre, hvis du ved, hvad du leder efter.

Stod jeg og skulle købe en kameramikrofon her og nu, ville jeg uden problemer kunne anbefale dem begge. Nogle gange er det jo sådan, at man har brug for et produkt ”lige nu” og derfor gerne vil købe det rigtige fra starten – og her går du ikke galt i byen med Sennheiser, der helt klart er pengene værd.

Sennheiser Memory Mic: Tilbage i 2018 prøvede jeg Sennheiser Memory Mic, der var en virkelig god idé og hvor lyden heller ikke fejlede noget. Memory Mic oplevede jeg dog havde mange softwareproblemer, hvor den ind i mellem ikke ville forbinde til telefonen – eller overføre data fra den interne hukommelse til telefonen. Det resulterede i, at optagelser ind i mellem gik tabt. En god idé der var dårligt udført og som jeg ikke kunne anbefale. Se denne video, hvis du vil høre Memory Mic.

Mere til historien

Når jeg indspiller min podcast, bruger jeg Shure MV7. Den er baseret på en rigtig mikrofonklassiker, Shure SM7B. Den lyder bare fedt, synes jeg. Lyd til min podcast om teknologi og bedøm selv.

Sennheiser XS Lav USB-C Mobile Kit
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram