Robotstøvsuger: Tænk over dette før du køber
GUIDE: Det er nok de færreste, som elsker at støvsuge. Derfor er robotstøvsugeren oplagt, men vi har stadig tilgode at prøve en som ‘virkelig’ spiller.
Vi har gennem flere år testet en række robotstøvsugere og det er bestemt ikke nogen hemmelighed, at de langt fra er lige gode alle sammen.
→ Længere nede kan du læse vores senere oplevelser med et par nye robotstøvsugere.
For år tilbage skulle man nærmest rydde alt i rummet for, at robotten kunne støvsuge – ellers sad den fast overalt. Heldigvis er dette blevet bedre. Nogle af dem kan “se” legetøj forude og navigere udenom, men det virker ikke altid.
Generelt kan robotstøvsugeren ikke ”stå alene” – i hvert fald ikke for de fleste. Forstået på den måde, at robotten er et supplement, så du kan støvsuge sjældnere end ellers med den store gammeldags maskine.
Inden du køber en robotstøvsuger, er det dog en god idé at tænke over, hvad du forventer af den – og hvor den skal gøre rent.
Det kan være, at du bor et sted, hvor en robotstøvsuger ikke er den optimale løsning. Har du høje dørtrin, en lav sofa, mange små ting eller lignende, er en robotstøvsuger måske ikke den rette løsning.
Her er nogle af de ting du skal tænke over, inden du køber en robotstøvsuger.
Måske er robotstøvsugeren ikke det rigtige produkt til rengøring hjemme hos dig. Overvej også en ledningsfri støvsuger, der findes i mange prisklasser.
Det skal du tænke over inden du køber robotstøvsuger
- Mange lave møbler
Har du mange lave møbler i dit hjem, skal du være opmærksom på, at støvsugeren ikke kan komme ind under disse. Dette gør den mindre relevant, da du så alligevel har brug for at finde den gammeldags støvsuger frem jævnligt.
Har du lave møbler, skal du i hvert fald kigge efter en lav støvsugermodel, så der er håb for, at den kan komme ind under sofaen, sengen eller andre møbler.
- Høje dørtrin
Bor du i et gammelt hjem – enten hus eller lejlighed, har du formentlig høje dørtrin. Du skal være opmærksom på, at disse er problematiske eller umulige for en robotstøvsuger. Derfor er den ikke optimal i disse hjem.
Du vil manuelt skulle flytte støvsugeren fra rum til rum. Du kan således ikke komme hjem til et helt støvsuget hjem, men blot et enkelt rum.
De fleste robotstøvsugere kan komme forholdsvis lave dørtrin, men langt fra alle modeller klarer det lige godt. Så har du dørtrin er det en god idé at tjekke specifikationerne inden du køber.
- Flere etager
Bor du i et hus, hvor der er flere etager, hvad enten det er stue og 1-sal eller stue og kælder, så kan den kun tage én etage ad gangen. Du skal derfor manuelt bære den op og ned ad trapperne. Medmindre du har en robotstøvsuger til hver etage. Det er dog en dyr løsning.
- Ledninger, småting m.m.
Tidligere var løse ledninger/kabler, sko, legoklodser og andet småt på gulvet klart robotstøvsugerens værste fjende.
Selvom mange maskiner i dag kan ”navigere” rundt, så er ledninger og ligende ofte en showstopper.
Ved flere af modellerne kan man i appen lave en ”no go” zone, så den helt undgår et bestemt område, når den skal støvsuge.
Tjek også vores tidligere guide til robotstøvsugere.
ANMELDELSE: ECOVACS vs. XIAOMI
De to seneste modeller som har kørt i vores hjem er Ecovacs Deebot T9 AIVI (6.200 kroner) og Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro+ (2.500 kroner).
Deebot har gummiruller i bunden, hvilket samler mere snavs op fra gulvet end traditionelle børster. Kvaliteten af støvsugningen er god, men ofte ligger der snavs tilbage, hvor den har været forbi.
Appen er dens stærke side, hvor robotten kan sendes ud og støvsuge i et bestemt rum og køre tilbage til docken.
Xiaomi-robotten er nogenlunde lige så effektiv med støvsugningen, men den kan ikke køre til et bestemt rum. Her må den bæres. Appen virker ufærdig. Til gengæld så larmer Xiaomis støvsuger mindre.
Uintelligent smart-teknologi
Producenterne forsøger at indbygge smarthome-teknologi i produkterne, hvilket ofte virker temmelig dårligt. Begge robotter kan du starte og stoppe fra appen og Ecovacs er klart overlegen på, at skabe en model af dine rum i appen.
Ofte oplever jeg, at begge maskiner ikke kan finde hjem til docken. Så tosser de bare rundt i huset indtil de giver op og må bæres. Har den støvsuget soveværelset (Deebot) kører den én vej frem til rummet, men tager en anden vej hjem – hvorefter den nogle gange farer vild.
Jeg ved ikke, hvordan producenterne tester robotstøvsugere, men tilsyneladende ikke ude i helt almindelige boliger, hvor der bor mennesker.
Det umulige valg
Ecovacs Deebot T9 AIVI er overlegen men langt fra perfekt og alt for dyr. Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 er fin til prisen, men mangler nogle af de smarte funktioner Ecovacs byder på. Begge robotter “vasker” ens – men det er langt fra en rigtig gulvvask.
Jeg synes ikke jeg kan pege på én bestemt, som det sikre valg. For mig vil prisen nok være det afgørende, da de ekstrating som Deebot har, alligevel ikke altid fungerer perfekt.
Prisen er ikke nødvendigvis lig med en god robotstøvsuger. Tidligere har jeg testet en Roomba i7, der var præcis lige så “dum” som de andre, som har været igennem.
Moppe-funktionen er en gimmick
Efterhånden kan flere robotstøvsugere også fikse en ”gulvvask” – såkaldt “moppefunktion”.
Den store gulvvask skal du dog ikke regne med. Moppen kan fjerne lidt at de bitte-små sandkorn eller støv, som støvsugningen ikke har taget, men en gulvvask er det langt fra.
Anbefalingen er, at du ikke skal købe en robotstøvsuger med moppefunktion, hvis det betyder, at du skal betale ekstra for det.
Et fedt supplement
Hvis du har husdyr, som fælder meget eller har beskidte poter, eller små børn som kommer hjem med meget skidt fra legepladsen eller institutionen. Ja, så kan en robotstøvsuger langt fra stå alene, men det er et fedt supplement.
Så kan der eksempelvis støvsuges ude i bryggerset, mens I er gået i stuen og køkkenet. Du skal dog forvente, at den “almindelige” støvsuger skal frem i ny og næ.
Vær forberedt på, at robotterne lamer en del.
Måske en ledningsfri støvsuger kunne være en hjælp, men det vi har hørt er, at der også her, er stor forskel på kvaliteten.
Prisen er vigtig for de fleste
En anden ting, som de fleste dog tænker over af sig selv, er prisen. Du skal selvfølgelig også gøre op med dig selv, hvor mange penge du vil kaste efter en robotstøvsuger.
Man kan nemt stirre sig blind på de mange funktioner, som står i beskrivelserne eller sælgerne fortæller om. Du skal dog gøre op med dig selv, hvad dit behov er.
Vi anbefaler, at du dropper ”dockingstation”, hvor robotstøvsugeren kan lave automatisk tømning. Ikke alene fylder det helt vildt og larmer. Deruden er den funktion ofte pæn dyr.
Mere til historien
Med de fleste robotstøvsugere skal man ikke investerer i støvsugerposer, men det betyder ikke, at der ikke er nogle løbende udgifter forbundet med en. Men man kan komme ud for, at børsterne og luftfilter skal skiftes med jævne mellemrum. Der kan også være modeller, hvor man skal købe støvsugerposer.