5G-status for 3’s kunder – så langt er 3

OVERBLIK: 5G-udrulningen hos 3 er bagefter tidsplanen, men det er ventetiden værd. Få en stor status på 3’s 5G-planer.

5G hos 3 på landet
Selv langt ude på landet, som her på Fyn, kan mange 3-kunder allerede i dag opleve at 5G-ikonet lyser på telefonen. Men status er, at 3 er bagud (Foto: MereMobil.dk)

TDC har allerede et landsdækkende 5G-netværk, TT-netværket (Telia og Telenor, red.) udruller på livet løs i primært landets største byer, men hvordan går det egenligt med teleselskabet 3?

Vi kunne sidste år fortælle, at 3s køreplan startede i Storkøbenhavn, hvorefter resten af landet i trin skulle opgraderes indtil midten af 2022. Men holder den plan?

Grafikken herunder viser 3’s tidligere udmeldte 5G-plan.

3s plan for udrulning af 5G
Vi har på MereMobil.dk spurgt netværksdirektør hos 3, Kim Christensen, hvor langt teleselskabet er kommet med den plan, og hvad fremtiden byder på af nye teknologier.

Forsinket med flere måneder

3s plan var, at 1.500 mobilsites skulle være opgraderet med udgangen af 2021, men den plan er allerede røget ud af vinduet.

3 er på nuværende tidspunkt 2-3 måneder bagefter tidsplanen. Kim Christensen forventer, at antallet af opgraderede master når op på 700-800 inden nytår.

Det var planen at op til 350 helt nye sites skulle aktiveres i år, men som det ser ud lige nu, bliver antallet i 2021 nok nærmere 200.

Forsinkelsen skyldes en hel række faktorer.

Derfor er 3 bagud

Som så mange andre brancher er telebranchen også ramt af udfordringer med COVID-19 og chipmangel og selv små forsinkelser breder sig hurtigt som ringe i vandet.

Kim Christensen forklarer til MereMobil.dk, at selskabet har 200 mand klar til at sætte udstyr op, men når udstyret ikke bliver leveret til tiden, så opstår der altså forsinkelser.

Derudover giver forsinkelserne på udstyr også andre udfordringer, da opsætningen af udstyr i masterne ofte skal koordineres med andre teleselskaber, der har udstyr i de samme master.

Her er der også en flaskehals, da de andre teleselskaber heller ikke har ubegrænset kapacitet til rådighed.

Når 3 skal sætte nyt udstyr op, skal andre teleselskabers udstyr slukkes, mens arbejdet med antenneudskiftningen foregår, så hele denne proces skal koordineres på mange forskellige niveauer.

Først færdige med 5G om et år

Ligeledes er der den evige problemstilling med manglende byggetilladelser fra myndighederne, som alt for ofte betyder forsinkelser i opsætningen og ombygningen af sites.

Kim Christensen understreger dog, at der arbejdes hårdt på at indhente det tabte, men at det i sidste ende beror på leveringen af det nye udstyr fra Ericsson.

Som det ser ud lige nu, er tidsplanen skredet så meget, at den endelig udrulning først afsluttes løbet af i andet halvår 2022 og ikke i juni 2022 som tidligere planlagt.

Helt nyt udstyr

Det nye Ericsson-udstyr er ikke bare en 5G-opgradering. 3 benytter nemlig lejligheden til at lave en såkaldt “rip and replace” af hele deres radionetværk, hvilket er en noget mere omstændeligt end en opgradering.

Det betyder, at alt udstyr på mobilmasterne inklusiv antenner bliver udskiftet til helt nyt udstyr fra netværksleverandøren Ericsson.

Det er altså det nyeste af det nyeste udstyr, som 3s kunder kommer til at bruge og det giver en række tekniske fordele.

LÆS OGSÅ: Hvad er MIMO? Derfor giver det højere 4G-datahastighed

4G opgraderes også

Alle nye antenner – til 4G brug – får antenneteknologien 4×4 MIMO, hvilket vil give ekstra kapacitet og hastighed til 4G-brugerne.

Når vi taler om mobiltelefoner, så bruger man betegnelsen 4×4 MIMO, mens den tekniske betegnelse på teleselskabets antenne er 4T4R. Princippet er det samme, om man benytter forskellige betegnelser. Baggrunden for dette giver lidt mere mening længere nede i teksten.

Traditionel 4G LTE benytter 2×2 MIMO, som betyder, at der anvendes to antenner til at modtage og to antenner til at sende data til og fra mobiltelefonen – man taler om, at der kan sendes/modtages to datastrømme på samme tid til og fra telefonen.

Den nyere 4×4 MIMO teknologi giver mulighed for at sende fire datastrømme på samme tid. Derved kan kapaciteten og hastigheden fordobles. Har man f.eks. en iPhone XS, Samsung Galaxy S7 eller nyere, vil man kunne bruge denne nye antenneteknologi.

4×4 MIMO giver også en lidt bedre oplevet radiodækning. Dækningen i områder langt fra mobilsitet eller i problematiske områder vil opleve en højere download og færre udfald med 4×4 MIMO. Teoretisk vil der i områder med dårlig dækning kunne opnås op til 2-3 gange højere downloadhastighed.

Pointen er dog, at den samlede oplevede radiodækning vil være bedre med 3s nye4T4R-antenner.

Fordeling af 4G- og 5G-kapacitet er ikke særligt spændende

Det rigtigt spændende er dog 5G-delen som er to-delt. Den første del er DSS.

3 benytter 2 x 15 MHz af 2.100 MHz frekvensbånd til 5G med Dynamic Spectrum Sharing (DSS). Det betyder, at de 2 x 15 MHz dynamisk bruges til henholdsvis 4G eller 5G afhængig af, hvilke telefoner der er tilkoblet masten.

DSS fordeler kapaciteten mellem 4G og 5G, men denne teknologi koster også lidt på den samlede kapacitet sammenlignet med, hvis de 2 x 15 MHz blev benyttet udelukkende til 4G eller 5G.

DSS er altså en slags overgangsløsning, der muligvis giver brugeren et 5G-ikon på mobiltelefonen, men ser man på hastigheden eller kapaciteten, er det ikke noget at skrive hjem om. Ubrugeligt er måske ikke det rigtige ord at bruge, men det er bare ikke ved brugen af DSS, at vi kommer til at opleve hvad 5G bryder på.

C-bånd er spændende

Den anden del er brugen af C-båndet eller 3,5 GHz frekvensbåndet. Her bliver det bliver virkelig spændende.

3 har rådighed over 120 MHz på 3,5 GHz frekvensbåndet. Dette frekvensbånd kan levere de høje hastigheder og enorme kapacitet, man altid taler i forbindelse med 5G.

Dette nye frekvensbånd kræver dog en ny slags antenne, der er radikalt anderledes end de antenner teleselskaberne traditionelt har brugt.

Traditionelle antenner er de aflange antenner, der ofte ligner store reol-højttalere. Antennerne til 3,5 GHz er derimod rektangulære. De ligner mest af alt en madkasse og indeholder hele 64 antenner (32T32R).

Som vi allerede har gennemgået, så giver skiftet fra 2×2 MIMO til 4×4 MIMO nogle store fordele og springet op til 32T32R antenner er endnu større.

Her skal vi lige præcisere, at når vi taler om antenneteknologien, der sidder i selve antennerne, så taler vi om 32T32R. Det betyder, at der sendes med 32 antenner og der modtages med 32 antenner.

Det er i bund og grund samme princip, som når vi taler om 2×2 eller 4×4 MIMO til mobiltelefoner, men antallet af antenner er langt større på teleselskabets master, Man betegner det derfor som massive MIMO.

Her skal det bemærkes, at en mobiltelefon normalt maksimal kan udnytte 4×4 MIMO, så 32T32R handler mere om, hvad der foregår på teleselskabets side, men det gør det bestemt ikke mindre spændende.

Den rigtige retning

3 opsætter nye traditionelle antenner med 4T4R på alle sites, hvilket gør det muligt at benytte 4×4 MIMO.

De nye antenner til 3,5 GHz frekvensbåndet med 32T32R bliver opsat på omkring 80 procent af alle sites.

Udover at indeholde en masse ekstra antenner, som vil give en enorm ekstra kapacitet og høj hastighed, så kan man med de nye antenner retningsbestemme radiobølgerne, så energien bliver sendt i retningen af modtageren (din mobiltelefon). Denne teknik kaldes beamforming.

LÆS OGSÅ: 5 hurtige om 5G

Denne mulighed for at retningsbestemme radiobølgerne giver en række tekniske fordele.

Først og fremmest vil det minimere det den støj, der opstår i randområdet af hver masts dækningsområde. Støjniveauet bliver simpelthen lavere, når radiobølgerne ikke spredes ud over det hele. Det betyder bedre oplevet dækning og højere hastigheder.

Dernæst bliver selve radiodækningen bedre. Selvom 3,5 GHz frekvensbåndet benytter relativt høje frekvenser, kan man ved at styre radiosignalerne faktisk levere en radiodækning, der nogenlunde svarer til 2,100 MHz frekvensområdet.

3 netværk er i store træk opbygget ud fra radiodækningen på 2.100 MHz frekvensbåndet, så brugen af 3,5 MHz vil ikke nødvendigvis kræve ekstra mange nye sites.

Som sagt så kan de fleste mobiltelefoner kun benytte 4×4 MIMO, så hvad skal man bruge 32T32R til?

Sådan er forskellen

Ved hjælp af beamforming er det mulig at sende til flere mobiltelefoner på samme tid. Man kan sige, at man ikke længere skal dele kapaciteten med andre brugere. Illustrativt kan man forestille sig, at var radiosignalerne lys i stedet for radiobølger, så vil traditionel antenne være en stor projektør, der oplyser et stort område.

En 32T32R antenne vil derimod være et kæmpe lysshow med 8 eller 16 pærer, der lyser forskellige områder op i et stort gigantisk lysshow. Forskellen er som nat og dag.

Kim Christensen fra 3 forklarer til MereMobil.dk, at det ikke kun bliver storbyerne, der får glæde af 3,5 GHz. Langt ude på landet eller langs store transportruter (jernbaner, motorveje osv.) er det ikke nødvendig at opsætte 3,5 GHz antenner. Her findes en del af de områder, der ikke får glæde af 3,5 GHz.

En hel del mindre byer, landsbyer og landområder omkring disse vil dog få opsat 3,5 GHz udstyr. 3,5 GHz bliver således ikke bare et storbysfænomen.

3 aktiverer 3,5 GHz

Mange af vore faste læsere har tidligere klaget over, at 5G hastigheden slet ikke er så fantastisk på TDCs landsdækkende 5G-netværk.

Grunden til det, er at TDC ikke har udrullet 5G på hverken 2,3 eller 3,5 GHz frekvensbåndene endnu. De faste læsere bør lige tage notits af det følgende, for det kan være meget interessant, hvis man er kunde hos 3.

Nu sidder der sikkert nogle kunder hos 3 og tænker, at de heller ikke ikke rigtigt har bemærket de rasende høje 5G-hastigheder endnu. Det er der faktisk en god grund til.

3 er nemlig først begyndt at aktivere 3,5 GHz udstyret i sidste uge, og ikke alle 3,5 GHz antenner er i drift endnu. Disse bliver dog aktiveret over de kommende uger og så bliver det pludseligt rigtigt spændende. 3s kunder har noget at se frem til.

Over 3.000 positioner

Apropos at se frem til, så forsætter 3 arbejdet over de kommende år med udvidelsen af deres mobilnetværk. Engang i 2023 vil 3s samlede mobilnetværk består af mellem 3.000-3.200 mobilsites. Det er omkring 1.000 sites mere end antallet ved udgangen af 2020.

3 har også hele 1.000 MHz til rådighed på det såkaldte 26 GHz frekvensbånd, men der foreligger endnu ikke konkrete planer for udrulningen af dette frekvensbånd.

Status er altså, at 3 er bagud i forhold til planen, men at de kæmper hårdt for at komme i mål.

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

3 planlægger en mulig nedlukning af 3G i slutningen af 2022, men den endelige dato ligger ikke fast endnu.

Der skal være færre mobilnetværk i Danmark

Bedre dækning er en af fordelene, hvis flere mobilnetværk i Danmark bliver til ét.

(mere…)
5G Internet stormer frem: Alt hvad du behøver at vide

Her er en del af det du skal vide om 5G.

(mere…)
Eesy åbner 5G-internet med skarpt tilbud

Indtil nu har Eesy kun haft mobilabonnementer, men nu kan du også få 5G-internet til hjemmet. Tjek introprisen her.

(mere…)
3 udvider 3LikeHome med flere lande

Det bliver snart muligt at bruge mobilen i Egypten og Pakistan ligesom du gør i Danmark med 3LikeHome.

(mere…)
Er 5G-internet det rigtige valg for dig? Gode priser resten af året

OVERBLIK: Du får en gratis prøveperiode – og så er der ret attraktive priser resten af året.

(mere…)
Prøv et abonnement hos 3 gratis i 30 dage

3 er klar med et nyt gratis produkt i sortimentet. Et prøveabonnement med fri tale og fri data i 30 dage.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram