Priserne på elektronik stiger og stiger
Vi har nok ikke set de sidste prisstigninger på elektronik som følge af blandt andet coronapandemien.
En række faktorer i kølvandet på coronapandemien har sat sit præg på priserne verden over. Nedlukninger efterfulgt af genåbninger har skabt flaskehalse og produktioner, som er gået i stå.
Ganger man det op med et voldsomt pres på de globale forsyningskæder, så har man prisstigninger, som over en bred kam rammer de danske forbrugere.
Det har længe været kendt, at produktionen af mikrochips er under pres. Det betyder, at der kan være ventetid på alt fra kaffemaskiner til den nye Audi Q4 e-tron.
I forbindelse med prissammenligningstjenesten Pricerunners E-handelsindeks for andet kvartal svarede 68 procent af netbutikkerne således, at den største udfordring i forbindelse med coronapandemien og nedlukning rundt om i verden har været, at få fat i produkter, reservedele eller andet til egen produktion.
Gedigne prisstigninger
Pricerunner har i samarbejde med TV 2 udarbejdet en liste over de produkter, der er steget mest i pris det seneste år.
Ikke overraskende fylder elektronik meget på listen. Således kan man se, at en stationær computer koster ni procent mere her i indgangen til efteråret 2021 end på samme tid sidste år.
Går man ned i detaljerne viser det sig, at priserne på RAM og CPU er en væsentlig del af stigningen. Således topper RAM listen med en stigning på hele 18 procent på et år. En CPU koster seks procent mere.
I kolde kontanter koster en stationær computer i gennemsnit cirka 380 kroner mere end for et år siden, konstaterer TV 2.
På listen finder man også også printere (prisstigning: 10 procent), digitalkameraer (fem procent) og spil-controllere (tre procent).
Stopper det her?
Elgigantens administrerende direktør, Peder Stedal, siger til TV 2, at det ikke er sikkert, at man har set den sidste prisstigning på den konto.
– Vi har ikke set de store prisstigninger endnu. Men det er selvfølgelig en mulighed, når priserne på komponenterne går op, siger han til TV 2.
Ventetid på nye biler på grund af mangel på mikrochips har desuden fået køberne til at vende blikket mod brugtmarkedet.
Således kan Bilbasen fortælle, at en helt almindelig fire år gammel Skoda Octavia i øjeblikket koster 50.000 kroner mere end for et år siden.
Mere til historien
I juni var Tesla-ejer Elon Musk ude med krabasken. Han mente, at manglen på mikrochips til dels var selvforskyldt. Manglen på mikrochips fik nemlig mange virksomheder til at lægge store ordrer ind på komponenter for at sikre sig selv. Det skabte flaskehalsproblemer, sagde Elon Musk til det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, og tilføjede, at panikopkøbene er “ligesom manglen på toiletpapir, men i en episk skala”.