Endnu et benspænd for Apples milliardbutik
Netflix, Spotify, aviser og bogtjenester kan slippe for betaling til Apple fra næste år.
Krigen mod Apples milliardforretning App Store fortsætter. Seneste har den japanske konkurrencekommission (JTFC) afsluttet en efterforskning mod Apple.
Det sker efter, at Apple har accepteret, at apps som udbyder musik, film, video, bøger, magasiner, lyd og aviser fra 2022 kan lede brugerne til udbyderens egen website via et link i appen.
Denne gruppe af apps omtaler Apple som ”læseapps / readerapps”.
Dermed har eksempelvis aviser-, bog-, og filmtjenester mulighed for at opfordre brugerne til at oprette et abonnement uden om Apples butik, hvor udbyderne skal betale op mod 30 procent i provision af abonnementerne.
Ændringen vil gavne firmaer som Spotify og Netflix, der er i direkte konkurrence med Apples egne tjenester Apple Music og Apple TV+. Men også danske aviser og en masse andre indholdsudbydere, får gavn af holdningsændringen fra Apple.
– ”Vi har stor respekt for den japanske konkurrencekommission og sætter pris på det arbejde, vi har udført sammen, som vil hjælpe udviklere af læseapps med at gøre det lettere for brugere at opsætte og administrere deres apps og tjenester, samtidig med vi beskytter deres anonymitet og bevarer deres tillid,” lyder det fra Apples Phil Schiller, der har det overordnede ansvar for App Store.
LÆS OGSÅ: Google og Apples app-monopol smadres
Er app-monopolet på vej i graven?
Apple og Google må se i øjnene, at deres tid med totalt app-monopol er på vej i graven. De nye muligheder for læseapps er blot endnu et benspænd for en gigantforretning, der hvert år omsætter for hundredevis af milliarder – målt i dollars.
Senest har en ny lov i Sydkorea betydet, at det skal være ulovligt for appbutik-ejere som Apple og Google, at tvinge appudgivere til at køre betalingen deres respektive systemer.
Oven i det kører den store Epic-sag, hvor Epic Games har trukket Apple i retten, fordi Apple har smidt det store spil Fortnite ud af App Store. Epic forbrød sig mod reglerne ved at tilbyde betaling gennem Epics eget system.
Der er i høj grad noget som tyder på, at hvis ikke Apple og Google selv ændrer systemer og betingelser for appudgiverne, så vil lovgivning tvinge dem til det.
BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere til historien
I 2020 ekspederede Apple hele 643 milliarder dollars gennem betalingssystemet i App Store – en fremgang på 24 procent i forhold til 2019.