Sådan vil Apple beskytte dit privatliv bedre
Kryptering af data, hemmelige mails og maskering af IP-adresser er nogle af de nye tiltag fra Apple, der skal beskytte brugerne på nettet.
Hidtil har det overalt handlet om at indsamle så mange data om brugere og kunderne som muligt. Det har gjort brugerdata – også ens private data – til en handelsvare. Og med Big Data-analyser kan næsten enhver tanke og handling forudsiges.
Apple har tidligere taget et skridt væk fra dataindsamlingen, da de i Safari-browseren blokerede muligheden for, at annoncer kan forfølge en rundt på nettet.
Et andet eksempel er, at ens fingeraftryk fra Touch ID eller Face ID-profilen beskyttes af en sikkerhedschip og at disse data ikke rejser fra enhed til enhed via iCloud, selvom det teknisk set ikke ville være et problem.
Apple har også tvunget apps til at spørge brugerne om de vil acceptere dataindsamling fra appen. Overholder appudbyderne ikke det, risikerer de at blive smidt ud af App Store.
Til efteråret tager Apple flere omfattende skridt, der skal beskytte brugerne bedre mod datahugst fra apps og hjemmesider.
Dit brug af e-mails bliver hemmelige
I appen Mail (den Apple har som standard på enhederne) får i efteråret 2021 Mail Privacy Protection. Her blokeres de usynlige pixels, der indsamler data om modtagerens adfærd i mailboxen.
Afsenderen kan således ikke se om du har åbnet mail, eller hvor lang tid du har brugt på at læse den. Din IP-adresse bliver desuden maskeret, så den ikke kan bruges til at fastslå din position eller onlineaktivitet.
Når du tilmelder dig et nyhedsbrev, kan du desuden beskytte din rigtige mailadresse. Det sker ved at Apple tilbyder en tilfældigt skabt mailadresse, der automatisk sender mails videre til din rigtige mailadresse.
LÆS OGSÅ: Her er iOS 15 – få overblikket
Tjek dit privatliv
Apple introducerer en App Privacy Report, hvor du kan se, om en app har brugt din lokation, adgang til billeder, kamera og mikrofon – ja selv kontaktlisten – inden for den seneste uge.
Rapporten hjælper brugerne til at tjekke, om en app tvinger sig adgang til noget, du ikke bryder dig om.
Safari-browseren får et såkaldt Private Relay, der er en service som er bygget ind i iCloud. Denne sikrer, at brugerne kan bruge nettet mere privat. Alt trafik der forlader enheden er krypteret, så ingen kan se den – hverken Apple eller internetudbyderen.
Alle forespørgsler sendes via to separate ”kanaler”. Den første giver en anonym IP-adresse, der bindes sammen med brugerens område men ikke præcis lokalitet. Den anden kanal dekrypterer webadressen, som du vil se. Ifølge Apple kan man således ikke se, hvem brugeren er, eller hvilke sider de læser.
Det bliver interessant om ændringerne fra Apple bliver trendsættende. Verdens største browser er trods alt stadig Chrome, hvor Google i høj grad lever af de data brugerne skaber. Så det bliver nok ikke Google, der med det samme flytter sig og laver tilsvarende funktioner i Gmail og Chrome.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
De nye sikkerhedstiltag indføres fra iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey og watchOS 8.