Hjælp! Fugtskadet telefon… Hvad gør du ved fugt- eller væskeskader
GUIDE: Din telefon er fugt-, væske- eller vandskadet. Læs hvad du gør ved en fugtskadet telefon og hvordan du undgår fugt- eller væskeskaderne på smartphonen.
Her er alt du skal vide om fugt- og væskeskader i smartphones.
- Hvordan dækker forsikringen?
- Hvordan undgås fugtskaderne?
- Hvad gør du, når telefonen har været en tur i vand?
Efter knuste og knækkede skærme er fugt, væske- og vandskaber det værst tænkelige der kan ramme ens smartphone. Det er uanset, om du har en dyr iPhone eller mere prisvenlig Android-telefon.
Hverken Apple, Samsung, Sony, Motorola eller Nokias produkter er glade for vand og fugt. Det gælder også selvom telefonerne har en IP-certificering, der skulle beskytte dem. Du skal fortsat ikke udsætte telefonen for vand eller fugt.
Hvis din smartphone er ramt af en fugtskade, så hjælper hverken garanti eller reklamationsretten. Disse dækker kun de fejl sælgeren er ansvarlig for. Eksempelvis fabrikationsfejl.
Fugtskadet telefon: Sådan opstår fugtskaderne
Fugt (som nogen også benævner ”vand”) kommer fra kondensvand. Det opstår, hvis telefonen kommer direkte ind i varmen fra kolde omgivelser. Eksempelvis på en kold vinterdag.
Ikke kun telefoner kan blive ramt af fugtskader. Står en spillekonsol eller et TV i et koldt sommerhus, kan der i disse produkter opstå kondens, hvis sommerhuset opvarmes hurtigt.
Den rigtige fremgangsmåde, for at undgå væskeskaderne er en langsom opvarmning, så fugten kan fordampe inden ens PlayStation, TV eller smartphone startes op.
Hvis du har glemt din smartphone i en kold bil natten over, så lad den få varmen stille og roligt, inden du begynder at anvende mobilen igen.
Fugtskader kan også opstå når telefonen befinder sig i dampede rum som badeværelser og omklædningen i svømmehallen.
5 tips til at undgå en fugtskadet telefon
En smartphone er superfølsom elektronik som skal behandles med omtanke. Her er et par tips til, hvordan fugtskader undgås.
- Læg ikke telefonen sammen med vådt og fugtigt tøj. Eksempelvis i en taske med håndklæder efter sport og svømning.
- Undlad at have smartphonen for tæt på kroppen. Kroppens varme og sved kan forsage fugt inde i enheden. Læg hellere telefonen i en jakkelommen som ikke er tæt på kroppen.
- I regn- og snevejr bør du lægge telefonen i en lomme, så den ikke bliver fugtig.
- Har telefonen opholdt sig i kolde omgivelser over længere tid, f.eks. i bilen natten over, så ”tø” den op stille og roligt.
- Undlad at tænde en elektronisk enhed før den har samme temperatur som omgivelserne. Så er du mere sikker på, at kondensen er fordampet.
Dækker forsikringen fugt- og væskeskader?
Dækker forsikringen en vandskadet mobil? Ja. I nogle tilfælde, men det afhænger af hvilken forsikring du har tegnet, og omstændighederne omkring skaden.
Nogle forsikringsselskaber tilbyder en særlig elektronikskadedækning, der dækker en “pludselig skade”. Du kan også have tegnet en særlig forsikring på telefonen ved købet. Disse omtales ofte som ”all risk forsikringer”.
Det gode råd er at tjekke sine forsikringsbetingelser eller kontakte forsikringsselskabet, for at få overblik over ens dækning og muligheder.
– ”En standard indboforsikring vil normalt ikke dække fugt, væske og vandskader. Det kræver en udvidet dækning. Eksempelvis en udvidet dækning hvor ’pludselig skade’ er omfattet eller en særlig elektronikdækning. Nogle kan også være dækket af en all-risk forsikring, som typisk er dem, der tegnes sammen med købet af telefonen,” fortæller Forsikring & Pension til MereMobil.dk.
Forsikringerne kan have en selvrisiko, men det er forskelligt fra selskab til selskab.
Sådan yder du førstehjælp når telefon er fugtskadet
Der er mange husråd omkring, hvordan man løser fugt- og væskeskader i smartphones og anden elektronik. Grundlæggende er vand og kondens i gadgets noget møg. Risikoen for enheden går i stykker, enten med det samme eller over tid, er overhængende.
Når der kommer fugt ind til elektronikken sker der en elektrokemisk korrosion. Altså en kemisk reaktion, der ødelægger den følsomme elektronik. Derfor findes der ikke én ting du kan gøre, som kan redde en fugt- og væskeskadet telefon.
Her er et par ting du kan prøve:
- Sluk telefonen og tag batteriet ud, hvis det er muligt. Fjern og SIM-kort og micro-SD kort.
- Tør af det vand af du kan se også fra porte og åbne huller.
- Placer telefonen på en lun radiator, og giv fugten tid til at fordampe og løbe ud. Tålmodighed er vigtig. Der kan sagtens gå et par døgn inden mobilen er helt tør inden i.
En anden mulighed er, at lægge telefonen en uge i en lufttæt pose med ris. Ris opsuger nemlig fugt fra omgivelserne. Nogle velmenende råd foreslår at støvsuge vandet ud. Her skal du være varsom da støvsugeren kan danne statisk elektricitet, der også kan skade den følsomme elektronik.
Nogle mobilværksteder tilbyder reparation af væskeskadede telefoner. Her skilles telefonen ad hvorefter hovedprintet lægges i en ultralydsrenser med sprit. Efter tørring og afrensning kan man være heldig, at vække telefonen til live, men det bliver aldrig som en ny telefon. De forbindelser som korrosionen har ødelagt, kan jo naturligvis ikke genskabes af rensningen.
Mange har forskellige erfaringer med vandskader. Nogle taber telefonen i havnebassinet, hvor den efter tørring fungerer upåklageligt. Andre andre spilder bare et glas vand, hvorefter mobilen dør øjeblikkeligt.
GUIDE: Mobilen fryser – 5 råd til brug af smartphones om vinteren
Se alt det du ikke må
Mere til historien
Spildte væsker som vand, kaffe, sodavand osv. er den tredje mest almindelige skade på en smartphone. Vandskader som følge af badekar og pool ligger på en fjerdeplads.