Smittestop-appen nede i et døgn: Ministeriet er tavst
Smittestop-appens hovedfunktion fungerede ikke. Brugerne kunne ikke oplyse, at de var smittede med covid-19.
Omkring 27 timer var “Danmarks våben mod de skjulte smittekæder”, Smittestop-appen, ude af drift. Det meddeler Sundheds- og Ældreministeriet i et opslag på Twitter.
Her skriver ministeriet, at nedbruddet skete i “forbindelse med en tilretning af smittestops-appen”.
Nedbruddet betød, at man fra den 22. september 2020 ved middagstid til den 23. september 2020 omkring klokken 15.00 blandt andet ikke kunne melde sig smittet i appen.
Appen, som ifølge MereMobil.dks oplysninger indtil videre har stået den danske statskasse i cirka 20 millioner kroner i udvikling og drift, er hentet af næsten 1,4 millioner danskere.
LÆS OGSÅ: Smittestop er hentet mange gange men bruges kun af få
Appens kerne fungerede ikke
Sundheds- og Ældreministeret ønsker ifølge DR.dk ikke at udtale sig om nedbruddet, men siger til Politiken, at man under nedbruddet fik en række henvendelser fra borgere, som undrede sig over, at deres nære kontakter ikke har fået besked, selvom de har meldt sig smittede i appen.
Og dét er netop kernen i appen, at man kan give andre brugere af appen besked, hvis man er testet positiv for coronavirussen covid-19.
Det kan være nære venner, bekendte eller personer som man har været tæt på i for eksempel offentlig transport eller på restauranter.
Endnu flere smittet under nedbruddet
Nedbruddet kom samtidig med, at den såkaldte “bekymringsgrænse” blev krydset i flere kommuner, så der nu er 64 af landets 98 kommuner der har 20 eller flere smittede med covid-19 per 100.000 indbyggere den seneste uge.
Det fremgår af den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, som dagligt opgør antallet af smittetilfælde de seneste syv dage. Samtidig kunne SSI meddele, at yderligere 559 personer det seneste døgn er smittet med coronavirus.
Antallet af indlagte er det seneste døgn steget med 17 til 95, og der er registreret to nye dødsfald, så i alt 645 nu er døde med coronavirus i Danmark.
Det er tredje gang, at Danmark registrerer flere end 500 nye smittetilfælde på et døgn siden coronavirussen fik sit tag om Danmark i marts.
Det er fortsat unge i alderen 20 til 29 år, der oftest bliver testet positive. Generelt er aldersgruppen 20 til 59 år hyppigst smittede i forhold til andre grupper.
Smittestop-appen som våben mod smitte
Smittestop-appen tages i øvrigt i brug som et våben mod smitte og ikke bare til opsporing.
Fremover skal borgere nemlig downloade appen til deres mobiltelefon, for at kunne fremvise den på visse barer i Aalborgs festgade Jomfru Ane Gade. Det sker ud fra devisen: Ingen smittestop-app, ingen adgang.
Overfor DR.dk oplyser Henrik Foget Jensen, direktør for Zwei Grosse Bier Bar og repræsentant for barerne i Jomfru Ane Gade, at brugen af appen som adgangsbevis er et tiltag som er sat i værk i samarbejde med politiet.
– “På nogle steder vil vi kræve, at man har appen for at komme ind. Og det kan være, at det bliver hele “Gaden” (Jomfru Ane Gade, red.) på et tidspunkt”, siger Henrik Foget Jensen til DR.
Tiltaget skal skal gøre det nemmere at håndtere smittetilfælde, hvis uheldet er ude.
Hent Smittestop-appen til Android via Google Play og på iPhone via Apples App Store.
INFO: Efter udgivelsen af denne artikel, har myndighederne erkendt fejlen i appen. Læs den historie her.
Mere til historien
Sundheds- og Ældreministeret opfordrer borgere, der oplever fejl eller problemer i appen til at kontakte supporten på [email protected] eller på telefon 4422 2080.