Sådan får du bedre lyd ud af dine højttalere
GUIDE: Dine højttalere kan lyde SÅ meget bedre, hvis du følger disse 5 simple og effektive råd. Måske er det blot små justeringer der skal til.
Højttalere kommer i alle mulige afskygninger og størrelser. Fra super eksotiske kæmpehøjttalere med priser, som let kunne udgøre udbetalingen på et hus og over til små anonyme højttalere, som helst ikke må kunne ses.
Med introduktionen af soundbars til TV-skærme i stuen og mindre Bluetooth-højttalere er rigtigt mange begyndt at sælge deres store højttalere fra. Derfor er det nemt at gøre en god handel.
Omvendt er der også mange, som ikke gider store “klodsede” højttalere. Det må gerne være smart og passe til indretningen.
Selvom der ofte blandt hi-fi-entusiaster trækkes på smilebåndet over de små reolhøjttalere, så er der sket rigtigt meget i udviklingen af reolhøjttalere. Det betyder, at de små kasser sagtens kan have stor lyd.
Hvis du er bange for at mangle bas på den lille højttaler, kan du altid købe dig en subwoofer.
I denne guide giver jeg 5 simple og brugbare tips til, hvordan du får endnu bedre lyd ud af dine højttalere. Det gælder uanset om du er til store gulvhøjttalere eller foretrækker mindre udgaver.
Inden vi fintuner lyden hjemme hos dig, så skal du finde ud af, hvad DU oplever som god lyd.
Hvordan lyder musikken godt for dig?
Der er utroligt mange meninger om, hvordan en “rigtig” højttaler skal lyde. Derfor kan det også være svært at diskutere, hvad der er rigtigt. Det ”rigtige” findes ganske enkelt ikke.
Ligesom med biler, er der nogen, som sværger til det ene mærke frem for det andet.
Når du taler med hi-fi-entusiaster, skal du huske på, at de ofte er passioneret omkring enkelte mærker eller typer af højttalere. Det er der for så vidt heller ikke noget galt i, men et godt råd er, at finde ud af, hvilken lyd, som du kan lide.
Tænk blandt andet over:
- Skal lyden have masser af bas?
- Elsker du en klar og tydelig vokal?
- Må lyden være varm eller skal den være skarp og præcis?
Når du har tjeklisten på plads, skal du i gang med at lytte. Læs videre herunder.
LÆS OGSÅ: Så mange overraskende mange penge er din gamle spolebåndoptager værd
5 tips til hvordan du får bedre lyd fra dine højttalere
Jeg har her sammesat 5 praktiske tips til, hvordan du optimerer lydgengivelsen fra dine højttalere.
1. Ryk højttaleren ud fra væggen og få bedre lyd
Du kan gøre rigtigt meget godt for lyden ved at rykke dine højttalere ud fra væggen.
Musikken lyder ofte markant bedre ved, at der kommer mere luft til bagvæggen. Det gør nemlig, at lyden bedre kan reflekteres i rummet.
En god regel er at sætte dig, hvor du lytter til musik, og så rykke højttalerne gradvist ud fra bagvæggen. På et tidspunkt rammer du et punkt, hvor der er en god balance mellem bas og lyse toner. Musikken virker levende uden at bassen er for dominerende eller lyden bliver for tynd.
Husk!
- Hvis bassen buldrer alt for meget, er du for tæt på bagvæggen.
- Hvis lyden bliver alt for tynd, er du kommet for langt væk fra væggen.
Nu er du klar til at finde ”the sweet spot”.
2. Drej højttalerne indad
I hi-fi-verdenen tales der ofte om “the sweet spot”. Det er der, hvor lyden er helt perfekt. Punktet skal gerne være lige der, hvor du sidder, når du nyder musikken.
Derfor kan det betale sig at dreje højttalere en smule indad, så de peger hen mod det sted, hvor du oftest lytter til musik. Igen gælder det om at gøre det i trin.
Start med at dreje højttalerne lidt indad og sæt dig og lyt. Bliv ved indtil du rammer det punkt, hvor du synes musikken lyder allerbedst.
De fleste vil opleve forbedringer i lyden, når højttaleren rammer det øre, den står ud for. Så den højre højttaler skal nogenlunde pege mod det højre øre og omvendt for den venstre højttaler.
Hvis I er flere, som hører musik på samme tid, så lad være med at pege højttalerne så meget indad, at det kun er den i midten, som har den bedste lyd. Her kan du med fordel prøve at sætte dig forskellige steder i sofaen og finde det bedste kompromis mellem de forskellige lyttepositioner.
3. Sæt højttalerne i ørehøjde
Dette tip gælder dig som har reol- eller standerhøjttalere. Hvis det er muligt, så sørg for at dine højttalere er i ørehøjde.
Mange placerer deres højttalere for højt, men du kan forbedre lyden rigtigt meget ved, at placere højttalerne, så de nogenlunde matcher den højde, som du lytter til musik i.
4. Lyt til musikken i mørke
Dette råd kan spare dig utallige tusinde kroner! Ja, det lyder næsten for godt til at være sandt.
Råddet kommer fra hi-fi-guruen Steve Guttenberg. I jagten på den perfekte lyd, kan man blive så optaget af at jagte et bedre og bedre lydbillede, at man helt glemmer det allervigtigste – nemlig at lytte til musikken.
Ved at sætte dig i et mørkt rum med lukkede øjnene, skærper du høresansen og du begynder at kunne lytte til musikken og detaljerne i lydbilledet. Hvis du mærker, at du bare slapper af og helt naturligt markerer rytmen med foden, så har du ikke ramt helt ved siden af.
Hvis du hører, at der ubalance i musikken, så gå tilbage til rådene længere oppe og prøv at justere på højttalernes placering.
5. Stol på dine egne ører
Igen et råd, som nok er super enkelt, men som mange alligevel glemmer: Der er IKKE nogen ”bedste lyd”. Stol på dine egne ører.
Hi-fi er både en utroligt spændende og en meget nørdet verden. Det er findes rigtigt mange teorier om, hvordan et par højttalere skal placeres og der findes metoder, hvor man skal måle rummet op og lave udregninger på, hvor det er bedst at placere højttalerne.
Det har helt sikkert sin berettigelse, men for de fleste vil de ovenstående tips være nok til at forbedre lyden. Måske så meget, at de gamle højttalere alligevel ikke skal skiftes.
Hvis intet af det ovenstående alligevel ikke forbedrer lyden eller du finder ud af, at du stadig savner noget. Ja, så kan det sagtens være på tide at skifte dine gamle højttalere ud.
God fornøjelse med justeringen af dine højttalere. Jeg håber guiden har været til hjælp. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at stille dem i kommentarfeltet herunder. Tjek også denne sjove liste over gadgets, som alle ønskede sig for 40 år siden.
Mere til historien
Denne artikel har tidligere været bragt på DBA Guide.