Dansk corona-app har fået et navn
Norsk app som giver information om borgenes kontaktmønstre er efter få dage hentet af over 1,3 millioner gange. Nu er navnet på den danske app kendt.
Samtidig med, at der på de sociale medier er begyndt at blive peget fingre ad kritikerne af myndighedernes tiltag med apps til at spore smittespredningen af coronavirussen covid-19, så har en dansk en af slagsen fået sit navn.
“Smittestop”, hedder appen ifølge DR.
DR har fået adgang til dokumenter og screenshots fra Sundheds- og Ældreministeriet og skriver, at den er inspireret af et tilsvarende norsk tiltag.
Netop i Norge blev appen “Smittestopp” torsdag i sidste uge tilgængelig. Mandag var appen hentet 1,3 millioner gange – eller knap 25 procent af den norske befolkning, skriver DR.
Ifølge DR vil den danske udgave blive frigivet i to etaper. Første etape inden for de kommende uger. Helt præcist hvad det betyder, vides ikke.
Som MereMobil.dk tidligere har beskrevet vil appen ved hjælp af Bluetooth tælle, hvor mange andre brugere af appen, man har været i nærheden af på en dag.
Ifølge DR defineres “i nærheden af” som inden for to meters afstand i mere end 15 minutter.
– “Dette kan give nyttig information om kontaktmønstre. Sundhedsmyndighederne vil alene kunne anvende data fra appen til at følge op på smitteudbredelsen på pseudonymiseret og aggregeret niveau”, skrev Statsministeriet tidligere på måneden.
Appen vil ikke bruge lokationsdata fra telefonens GPS. Det betyder, at appen – og Statens Serum Institut – ikke vil kunne se, hvor mødet mellem telefonerne skete.
Her adskiller den danske app sig fra den norske, skriver DR.
Nordmænd peger fingre
Facebook-gruppen Joik i Norge, som mest opdaterer med memer, pegede i sidste uge fingre ad folk efter de norske myndigheder havde frigivet appen “Smittestopp”.
Joik i Norge lavede en meme med teksten: “Folk bruger Facebook, Google, Snapchat og tusindvis af apps som sporer deres bevægemønstre”.
“Så kommer der en pandemi og regeringen vil bruge en med databeskyttelse”.
Og så siger folk: “Er du dum eller?! Ingen skal overvåge mig”.
Mere til historien
Apple og Google er i samarbejde også på vej med et digitalt værktøj i kampen mod covid-19. De vil udvikle nye teknologier, som skal gøre det muligt at benytte smartphonen til at udsende og modtage en besked, hvis man har været tæt på en person, der er smittet med covid-19.