Søvnproblemer? Slå Night Shift fra på din telefon

2

Night Shift kan måske gøre din søvn dårligere, viser nu forskning.

Det er en almindelig opfattelse, at vi skal eksponeres for mindre blåt lys fra vores smartphone- og tabletskærme om aftenen, hvis vi vil undgå søvnproblemer.

Blåt lys forstyrrer vores døgnrytme mere end varmere farver. Derfor skal blåt lys fra skærme reduceres om aftenen. Men er det nu også sådan, når det kommer til stykket?

Påstanden er blevet udfordret af et nyt studie, skriver Businessinsider.

I Current Biology har Dr. Tim Brown offentliggjort nogle undersøgelser af påvirkningen fra blåt lys og varmere lys. Han mener, at det er bedre at benytte varmere farver og højere lysstyrke på skærmene om dagen og koldere toninger kombineret med lavere lysstyrker om aftenen – end omvendt som vi gør nu.

– ”Vi har påvist, at den almindelige opfattelse af, at blåligt lys har den største negative effekt på vores døgnrytme er misvisende. De blå farver er faktisk forbundet med lyset fra skumringen. Denne viser en svagere effekt end gult lys med den samme lysstyrke,” lyder det fra Dr. Tim Brown.

Undersøgelserne, der er lavet på mus, kan ikke direkte overføres til mennesker. Forskerne mener, at der skal flere undersøgelser til før vi kan forstå hvordan søvnmønstre og døgnrytmer bliver påvirket af lys i forskellige bølgelængder.

Resultaterne synes dog at bekræfte den almindelige opfattelse om, at lavere lysstyrke på skærmene vil give mindre forstyrrelser for søvnen.

Hvis din søvn ikke har det så godt, og du bruger night-shift funktionen på Android eller iPhone, så prøv at vend funktionen om. Så du altså bruger varme farver om dagen og kolde farver, med lavere lysstyrke, om aftenen.

Apple introducerede Night Shift i marts 2016 sammen med iOS 9.3. I september samme år fandt Night Sift vej til macOS Sierra. Google introducerede en tilsvarende funktion kaldet ”Night Light” i Android 7.1 men kun på deres egne Pixel-telefoner. Det var i oktober 2016.

Mere til historien

Jeg synes selv de varmere farver på både telefon og computer er mere behagelige om aftenen. Jeg undres dog over opfattelsen af, at det bliver sværere at falde i søvn efter skærmbrug op mod sengetid. Hvorfor er det så i så fald, at jeg falder i søvn foran fjernsynet?

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer