Huaweis stifter afviser USA: Jeg vil aldrig skade en anden nation
Huawei render ikke den kinesiske regerings ærinde. Grundlæggeren afviser beskyldninger fra USA.
Grundlæggeren af den kinesiske telegigant Huawei, Ren Zhengfei, lader sig ikke ryste på nogen måde. Heller ikke, når USA fortsætter med at lægge pres på hans virksomhed.
“Amerika repræsenterer ikke verden. Selv hvis de overtaler andre lande til ikke at bruge os i en periode, så kan vi altid tilpasse os”, siger han til engelske BBC.
USA fastholder beskyldninger om spionage, og at Huawei er tæt knyttet til den kinesiske regering.
Støtter kommunistpartiet
Ren Zhengfei lægger derimod ikke skjul på, at han har tætte politiske bånd til netop det kinesiske styre, men afviser, at han render regeringens ærinde:
“Vi ville hellere lukke Huawei ned end gøre noget, der ville skade vores kunders interesser”, siger han til BBC og tilføjer:
“Jeg støtter Kinas kommunistiske parti, men jeg vil aldrig gøre noget for at skade enhver anden nation”.
Den 74-årige Ren Zhengfei stiftede Huawei i 1987 med det der svarer til knap 47.000 kroner. I dag er Huawei en af verdens største leverandører af tele-infrastruktur og smartphones, og Ren Zhengfei har ifølge BBC en personlig formue på anslået 1,7 milliarder dollars (godt 11 milliarder kroner, red.).
Frygten for kinesisk spionage gennemsyrer medier over hele verden, da Huawei er en af de største spillere på techmarkedet. Frygten bygger i nogle tilfælde på misforståelser. I vores tech-podcast er en international teleekspert gæst. Han breder Huawei-sagen ud i et større perspektiv. Lyt til podcasten her.
Finansdirektør-anholdelse var politisk
Ren Zhengfeis ældste datter, Meng Wanzhou, blev 1. december 2018 anholdt i en canadisk lufthavn efter anmodning fra USA.
Meng Wanzhou er finansdirektør i Huawei, og Ren Zhengfei kalder anholdelsen for politisk motiveret.
“For det første er jeg uenig i det, USA har gjort. Denne form for politisk motiveret handling er ikke acceptabel”, siger Ren til BBC.
USA ønsker Meng Wanzhou udleveret til mulig retsforfølgelse, men hun opholder sig fortsat i Canada, hvor hun i december blev løsladt mod kaution. Hun har forbud mod at forlade landet.
USA mistænker Meng for at have overtrådt de amerikanske sanktioner mod Iran ved at lyve over for banker, men Canada har endnu ikke truffet en beslutning om at udlevere hende til USA.
Huawei afviser USAs beskyldninger
Huawei har blankt afvist de amerikanske beskyldninger mod Meng Wanzhou, men USA får indirekte støtte i og med flere lande støtter op om USAs spionage-mistanke og har bandlyst Huawei.
Det skyldes bekymringer over, at selskabet spionerer via sit udstyr, der indgår i blandt andet mobilnetværk verden over.
Ifølge Politiken benytter Forsvarsministeriet, Statsministeriet og syv andre centrale myndigheder i Danmark sig af blandt andet mobiltelefoner, routere og mobile Wi-Fi enheder fra Huawei.
Mere til historien
For at imødekomme rygterne om spionage har Huawei ansat den tidligere IT-direktør og toprådgiver for den britiske regering, John Suffolk. Han har fået ansvaret for Huaweis sikkerhedslaboratorium i Banbury, hvor techgigantens produkter splittes ad, og softwarekoden gennemgås nøje af sikkerhedseksperter fra de britiske cybermyndigheder.