Briterne gennemtjekker Huaweis software nøje
Huawei imødegår frygt og kritik. Nu splittes deres software ad.
Tech-giganten Huawei er gået minutiøst til værks i et modangreb på den fortsatte mistanke om, at Huawei spionerer på vegne af den kinesiske regering via selskabets meget udbredte netværksudstyr.
Således har Huawei ikke kun efter drøftelser med den britiske efterretningstjeneste gennemført en næsten komplet omskrivning af dets legacy-software, men har også ansat en af den britiske regerings toprådgivere, skriver Computerworld.
Den tidligere IT-direktør og toprådgiver for den britiske regering, John Suffolk, har fået ansvaret for Huaweis sikkerhedslaboratorium i Banbury.
Her splittes Huaweis produkter ad, og softwarekoden gennemgås nøje af sikkerhedseksperter fra de britiske cybermyndigheder, fortæller Eric Xu, Huaweis såkaldte “rotating CEO”, ifølge Computerworld.
USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, har desuden meddelt, at USA vil “have svært” ved at være i lande, der samarbejder med Huawei, skriver Computerworld.
Den vestlige verens spionage-frygt er således nået nye højder.
For knap tre uger siden trak telekæmpen Vodafone nemlig i håndbremsen, og satte nærmest Hauwei på porten.
Spionage-frygten ramte Vodafone, som ganske enkelt stoppede al udrulning af Huawei-udstyr i centrale dele af infrastrukturen i hele Europa. Det var et tryk på “pauseknappen”, lød meldingen. Men hvor længe udrulningen skal være på pause er uvist.
Tech-ekspert og rådgiver John Strand, Strand Consult, siger i Meremobil.dk’s seneste podcast blandt andet, at frygten bygger på uvidenhed om 5G-nettet.
Det er specielt politikere, som er nervøse og det giver overvejelser om hvorvidt Huawei skal udelukkes fra at være med i opbygningen af 5G-net – eller helt fjernes som netværksleverandør, siger John Strand.
John Strand tilføjer, at HVIS kineserne virkelig vil overvåge os, så er der mange andre muligheder end mobilnettet.
Eric Xu har desuden, uimodsagt, sagt, at de britiske efterretningstjenester ikke fundet nogen bagdøre i selskabets software overhovedet.
Huawei meddeler også, at det vil investere to milliarder dollar over de kommende fem år i at forbedre selskabets software-udvikling.
Mere til historien
Huawei er en af verdens tre store leverandører af tele-infrastruktur. De øvrige to er Ericsson og Nokia. I Europa sidder Huawei på omkring 35 procent af markedet.