5 ting du skal tjekke før du køber et brugt TV

Smart-tv? Billedkvalitet? Model? Hvad er vigtigst? Her er 5 gode råd, som du kan bruge, når du er på jagt efter et brugt fladskærms-tv.

GUIDE TIL KØB AF BRUGT TV

Et TV til stuen behøver ikke koste en formue. Slet ikke hvis du køber brugt, og der er MANGE skærme at vælge igennem.

Uden noget forhåndskendskab er alle skærme bare en sort kasse, der viser et billede. Men det er ganske lidt du behøver at vide, før du kan gøre et godt brugtkøb.

For at give dig den bedste viden på området, har jeg rakt ud efter tv-eksperten Rasmus Larsen, der inden for tv-skærme er et orakel af viden. Siden midten af 00’erne har Rasmus haft websiten Flatpanels.dk, der følger udviklingen inden for dette område.

Sammen med Rasmus Larsen har jeg sammensat denne brugtkøbsguide.

Herunder går vi ombord i de vigtigste ting du skal vide, når jagten på et nyt (brugt) tv sættes ind.

VIDEO: Så overraskende meget er din gamle spolebåndoptager værd

Brugt tv-køb: De 5 vigtigste ting

1. Billedkvaliteten

Gå efter en skærm med en god billedkvalitet. Opløsningen skal som minimum være Full HD. Det svarer til 1.920 x 1.080 pixels. Læs anmeldelser af den model du vil købe, så du får lidt grundviden om kvaliteten af det visuelle.

Hos sælgeren skal du se skærmen tændt med levende billeder på. Lever billedet op til dine forventninger?

Tjek betragtningsvinklen ved at sætte dig skævt for skærmen. Slørres farverne og billedet? Betragtningsvinklen er vigtig, hvis du i stuen har siddepladser, der ikke er lige foran skærmen.

Se også efter pixelfejl. Altså om en eller flere pixels bare lyser konstant i én bestemt farve, eller ikke fungerer.

Husk: Uanset størrelsen har skærmen kun det samme antal pixels. Jo større skærmen bliver jo større bliver de enkelte pixels, og du skal derfor øge afstanden til skærmen, for at få det mest optimale billede.

2. Smart-tv

Glem alt om hvorvidt du køber et såkaldt smart-tv eller ej.

Smart-tv er et udtryk for en softwareplatform, som producenten lægger ind i skærmen, for at kunne tilføje eksempelvis apps. Platformene og apps vedligeholdes kun i 1-2 år fra lanceringen. Herefter begynder funktioner og apps at ”dø”.

De eneste der synes smart-tv er rigtigt smarte er sælgerne i butikkerne. I virkeligheden har det ikke noget særligt stort fokus fra tv-producenternes side, og de skifter jævnligt hele platformen ud. Dermed lægges de gamle versioner i mølposen.

Det er MEGET vigtigere, at billedkvaliteten er god.

3. Undgå rygerhjem

Hvis skærmen har stået i et rygerhjem, så skal du droppe købet. Røg nedsætter levetiden på skærmen markant.

Tobakken kan lægge en hinde på indersiden af skærmens frontglas og belægningen. Derudover lugter skærmen dårligt, når den bliver tændt og varm.

Ingen elektronikprodukter har godt af røg. Det gælder således også, hvis du køber en brugt PlayStation, computer, smartphone osv.

4. Tjek transportkassen

Det er et ekstra plus, hvis sælgeren har gemt transportkassen til skærmen. Transport af en skærm er altid forbundet med en stor risiko. Der skal ingenting til inden det går galt. Kanten af en dør, som skærmen rammer, kan være nok til at gøre uoprettelig skade.

De store skærme skal helst stå op under transporten.

5. De rigtige inputs

I sagens natur er det vigtigt, at du køber en skærm med de stik og inputs du har brug for. Det kan være du er afhængig af et digitalt output til en soundbar. Du kan også have særlige behov i forhold til antallet af HMDI- og USB-indgange.

Køber du en 4K-skærm skal du sikre dig, at den understøtter formatet HEVC, der er afløseren for den nuværende MPEG4-kodning.

FAKTA: 

Markedet overgår lige nu fra LCD-teknologi til OLED. Det vil sige, at tv-modeller med betegnelser som LED, SUHD og QLED forsvinder fra markedet. Derfor vil LCD-teknologien i brugt udstyr bliver meget lidt værd
Brugt tv
Dette er en LG plasma-tv fra 2013. Plasma er en af de skærmteknologier, der er væk fra markedet. Næste skridt er, at LCD skærme afløses af OLED.

TV fra denne producent må du ikke købe

Der findes ikke en ”iPhone inden for tv”. Du finder altså ikke ét produkt, der vil få kontinuerlige opdateringer i flere år. Når de er solgt er de solgt.

Den gamle hardwaretankegang præger stadig branchen. Netop også derfor er smart-tv-delen håbløst uinteressant.

Gå efter et tv fra en kendt producent. Eksempelvis Sony, Samsung, LG, Philips og Panasonic.

Fejlraten er, ifølge Flatpanels.dk, lidt mindre på japanske mærker som Sony og Panasonic, men generelt holder skærmene ikke så længe, som det var tilfældet med de gamle billedrørsmodeller.

Hvorfor kan jeg ikke finde brugte Sonos højttalere

Du skal gå helt uden om tv-skærme i lavbudget-klassen samt mindre velrenommerede mærker. Disse produceres typisk under licens, hvor logoet sættes på en standardvare. Her er det de absolut laveste kvalitetskrav, der gælder.

FAKTA: 

Topmodellerne inden for tv har det højeste nummer. Eksempelvis er 55MU7005 Samsungs 7-serie. Mens 65MU8005 er fra 8-serien. Altså et højere modelnummer og dermed en dyrere skærm.

Mere til historien

Denne artikel har tidligere været bragt på DBA Guide.

Din smartphone i vinterkulden: 5 tips til at undgå skader

TIP: Smartphonen har det ikke godt i kulden. Du får her 5 tips til, hvordan du undgår skader på mobilen i det kolde vejr.

(mere…)
Her finder du den populære FM-nødradio med solceller og håndsving

OVERBLIK:  Solceller, SOS-lommelygte, powerbank og FM-radio har gjort særligt én nødradio meget eftertragtet.

(mere…)
5 billige hovedtelefoner med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Norlys følger trop: Tv-pakker bliver dyrere efter nytår

Hit med pengene ellers kan du ikke være med længere.

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Black Friday er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Samsung mellempris-tvskærme i efteråret 2024

OVERBLIK: Her er Samsungs nye skærme i den mere prisvenlige kategori.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram