Tado er måske det bedste smartvarmesystem lige nu

TEST: Tado Smart Radiator Thermostat systemet kandiderer til titlen som det bedste smartvarme-system netop nu. Læs den store anmeldelse af Tado her.

Hvis du stadig har gammeldags manuelle termostater, så er det nye tider. I dag skal termostater være digitale med appstyring via smartphonen. Altså endnu et bidrag til drømmen om et smarthome.

Udover du kan styre varmen i hele huset centralt, så opnår du også kontante besparelser på varmeregningen. Det lover producenterne i hvert fald.

Løftet om besparelser kan lokke mange, men husk at medregne investeringen i de nye termostater og eventuelle løbende udgifter. For mig handler det mest om betjeningen, og sekundært om besparelserne. Men det nye system skal selvfølgelig ikke forøge ens varmeforbrug sammenlignet med de gamle analoge termostater.

Over et stykke tid har jeg anvendt Tado Smart Radiator Thermostat v3+ i husets primære rum. Det har været en god oplevelse.

Tados varmesystem er, og føles, moderne. På flere punkter er det Danfoss Link overlegent.

Du installerer det selv – let

Tado Smart Radiator Thermostat

Tado Smart Radiator Thermostat (Foto: Tado)

Installationen kræver ikke en VVS-eksamen. Det er relativt let at skrue de gamle termostater af radiatorerne, og montere Tado.

QR-koderne på termostaterne spiller sammen med appen, og via meget få steps så når du i mål.

Pakken indeholder en stak forskellige adaptere, så termostaten kan passe på næsten alle typer af radiatorer. Mit hus er fra 1968 og her var ingen problemer med monteringen.

Når det er sagt, så har jeg ikke fornemmelse af, at termostaten sidder rigtigt godt fast. En dag hvor ungerne løb forbi radiatoren i gangen lykkedes det faktisk dem, at få termostaten til at falde af. Rundt på nettet kan jeg se, at flere Tado-købere skifter de medfølgende adaptere ud med nogle i en bedre kvalitet.

Opret dine egne varme zoner

I forhold til Danfoss Link er Tado langt foran på appdesign. Danfoss halter mega meget på brugeroplevelsen, og deres app er ufattelig langsom at bruge.

Med Tado kan du blandt andet oprette flere varmeprofiler for dine rum. Du kan have en temperatur om natten, en anden om morgenen, dagen, aften osv. Du kan derfor optimere på hvilken temperatur, som du ønsker på et givent tidspunkt.

Der oprettes et såkaldt ”smart schedule” for hvert rum. Et centralt skema, der dækker hele huset, har jeg ikke fundet i appen. Desværre.

Til sammenligning kører Danfoss Link kun med to varmeprofiler per døgn.

Hver termostat har et lille, men tydeligt, display som kan vise hvilken temperatur, der er indstillet. Bliver det for koldt i rummet, er det bare at dreje på termostaten. Fuldstændigt som med dine gamle termostater.

Når systemet rammer en ny varmeperiode i skemaet, overstyres den manuelle indstilling, så termostaten igen er med på automatikken. Du undgår dermed at en termostat er indstillet manuelt og kører sig eget løb.

ANMELDELSE: Sådan er Danfoss Link smartvarme-systemet

Frem med tæpperne

Tado Smart Radiator Thermostat

Du kan manuelt styre Tado Smart Radiator Thermostat via drejeknappen (Foto: Tado)

Tado kan registrere, når du ikke er hjemme, og skrue ned for varmen. Via såkaldt ”geofencing” oprettes en hjemmezone, der dækker f.eks. 2-3 kilometer fra boligen. Er du uden for zonen skrues der ned for varmen. Når du er på vej hjem, sørger Tado for, at der er varmt når du kommer hjem.

Du skal installere Tado appen på alle hjemmets primære telefoner, når du anvender den automatiske away-tilstand, eller risikerer du at familien fryser. Jeg har prøvet at være væk hjemmefra. Efter nogle timer kom jeg hjem til en sofa fyldt med tæpper og skæld ud over det satans system.

Appen holder øje med om der er nogle i husstanden. Er dette tilfældet, så skrues der ikke end for varmen. Netop derfor skal appen være installeret på flere enheder.

Hvis bedsteforældrene passer ungerne så husk at instruere dem i hvordan de manuelt skruer op for varmen, eller husk at slå away-tilstanden fra. Du kan også udlevere tæpper til dem, men det er nok ikke den populære løsning.

Holder øje med åbne vinduer

Ligesom på Danfoss Link systemet kan også Tado holde øje med åbne vinduer. Det fungerer bare, heller ikke her, særligt overbevisende.

Der går for lang tid inden termostaten opdager, at vinduet er åbnet. Herefter slukker den for varmen, men kun i en foruddefineret tidsperiode på mellem 5 og 60 minutter.

Det er ikke godt nok! I min optik burde systemet selv holde øje med hvornår vinduet er lukket, og først på dette tidspunkt starte varmen igen. Det andet gør bare funktionen irriterende.

I øvrigt savner jeg en funktion, hvor hele systemet kan sættes på pause. Det kunne være anvendeligt hvis alle døre og vinduer står åbnet ved f.eks. rengøring.

Ikke alt er gratis

Tado har en række automatiske funktioner, og sensorer, der gør systemet ”intelligent”. Eksempelvis kan du se luftkvaliteten i de enkelte rum.

Men kæden hopper fuldstændigt af for mig, når nogle af systemets funktioner koster penge. F.eks. er den automatiske away-funktion ikke gratis. Det samme gælder åben-vindue-detektering og tilpasningen af varmestyringen efter vejrudsigten.

Prisen er 2,99 dollars om måneden eller 24,99 dollars om året. Det svarer rundt regnet til 165 kroner om året.

Det er lige frækt nok, synes jeg. Du kan ikke med den ene hånd give brugerne besparelser på varmeregningen og så trække gebyrer op af hatten.

Systemet er i sig selv dyrt nok at investere i. Løbende udgifter er da det sidste man har brug for. Betalingsdelen er et KÆMPE minus for mig.

Det må ikke blive for koldt

Tado henter blandt andet besparelserne på varmeregningen ved sænkning af temperaturen, når du ikke har brug for varmen. Men pas nu på med at skrue for langt ned.

Hvis du sænker temperaturen mere end 3-4 grader, så bliver møbler, vægge, gulve m.v., kølet så langt ned, at du bruger uforholdsmæssigt meget energi ved genopvarmning til normaltemperatur. Derfor ryger besparelsen lige op i den blå luft.

Grænsen for fugt, kondens og skimmel er 16 grader. Så denne temperatur skal du under ingen omstændigheder ned under.

Sparer du noget?

Det er et rigtigt godt og næsten uigennemskueligt spørgsmål. Ens årsopgørelse kan jo godt være billigere end sidste år, men vejret har måske også været mere mildt. Det kan også være, at I er blevet færre eller flere i husstanden i perioden eller forbruget har ændret sig på anden måde. Derfor er eventuelle besparelser næsten ikke til at gennemskue.

Tado taler om omkring en 30 procents besparelse på varmeregningen om året. Her er jeg lidt skeptisk anlagt, og jeg kan ikke bevise eller modbevise det.

En autoriseret VVS-installatør har tidligere fortalt mig, at besparelserne der ses i reklamerne for smartvarme-systemer er ”på en god dag med vinden i ryggen”.

Du skal ikke købe intelligente termostater for at spare en masse. Du skal købe det, fordi du synes det er smart. Besparelserne er et ekstra plus. Desuden skal du købe systemet så billigt som muligt, da investeringen skal regnes ind i det samlede billede.

Logikken siger mig, at jeg sparer noget. Hvor meget det er i kroner og ører, er uklart.

I appen findes en rapport med Tados egne beregninger af dine besparelser, sammenlignet med konventionelle termostater. Om den er retvisende ved jeg ikke.

Tal til varmen

Tado understøtter digitale assistenter som Google Assistant (og Google Home), Siri via Apple HomeKit og Amazon Alexa.

Konkret kan du altså tale til f.eks. Google Home, og indstille temperaturen i de ønskede rum.

– ”Okay Google. Hvad er temperatuen i stuen?”. Kan du f.eks. sige. Eller ”Okay Google. Indstil temperaturen i stuen til 20 grader”.

Det er virkelig cool! Og det fungerer fremragende.

Skærmbilleder fra Tados smartvarme system

Konklusion: Dyrt at komme i gang

Du kommer i gang med din første termostat og styringen, der kobles til nettet via et kabel, for godt 1.000 kroner. Yderligere termostater koster omkring 540 kroner stykket. Et stort hus med 8 termostater koster altså i nærheden af 5.000 kroner at installere Tado i.

Jeg har en fjernvarmeregning på omkring 11.000 kroner om året. Kan jeg spare bare 15 procent (for at sætte det konservativt) går der tre år inden systemet er tjent hjem, og besparelserne begynder at vise sig.

Betjeningen er meget intuitiv, og jeg kan særligt godt lide drejemuligheden direkte på den enkelte termostat.

Prisen for systemet synes jeg er høj, og endnu mere problematisk synes jeg, at betalingen for nogle af funktionerne i appen er.

Tado er et godt system, men enkelte punkter trækker den samlede oplevelse lidt ned.

Jeg har endnu ikke prøvet Netatmos termostatløsning, men Tado er i hvert fald et betydeligt bedre køb end Danfoss Link. Netatmo er et konkurrerende system til Tado og Danfoss.

5 ud af 6 stjerner.

GUIDE: 5 ting du skal tænke over før du køber en robotstøvsuger

Lyt også til min tech-podcast hvor jeg i denne episode går tæt på det usmarte smarthome.

Fordele og ulemper

Fordele

– Termostaterne fylder ikke mere end gammeldags termostater
– Mulighed for flere varmeskemaer i individuelle rum
– Termostaterne kan betjenes manuelt
– Automatisk justering af varmen, når boligen forlades
– Kan betjenes med Google Assistant, Siri (HomeKit) og Amazon Alexa)
– Let installation og let betjening i dagligdagen

Lidt at tænke over

– Adapterne i salgspakkerne er ikke særligt gode
– Åben vindue-funktion fungerer dårligt
– De automatiske funktioner koster penge
– Uklart hvor meget du kan spare på varmeregningen
– Er du ikke hjemme skal du fortælle folk hvordan de skruer op eller ned for varmen
– Dyrt at komme i gang

Mere til historien

Hvis du vil i gang med smartvarme så kig nøje efter tilbud, kampagner og eventuelle brugte enheder, som du kan købe billigt.

Tado Smart Radiator Thermostat
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram