Linksys Velop AC3900 test – et godt køb til en fornuftig pris

TEST: Til prisen er det mesh-baserede Wi-Fi system, Linksys Velop, et godt køb – hvis du vælger den billigste udgave. 

For lidt under 1.500 kroner kan du forvandle dit eksisterende hakkende og ustabile Wi-Fi til ét flyvende trådløst netværk, der bare kører.

Sådan er konklusionen på min test af Linksys Velop AC3900 (model WHW0103), der er Linksys’ billigste mesh-baserede Wi-Fi system med tre enheder i salgspakken.

Linksys har flere systemer at vælge imellem, og faktisk fik jeg tilbudt den større udgave af Velop-systemet med modelnummeret WHW0303, men det blev et pænt nej tak, da prisen er lidt over 1.000 kroner dyrere.

Forskellen er primært, at det anmeldte system er såkaldt ”dual-band” mens WHW0303 er ”tri-band” Wi-Fi.

Dual-band leverer ét 2.4 og ét 5 GHz netværk mens tri-band giver dig ét 2.4 GHz netværk og to 5 GHz netværk. I dual-band har du altså to motorveje ved siden af hinanden mens du på tri-band får tre separate motorveje.

Du betaler en del mere for et tri-band netværk, men i dagligt brug opleves der stort set ingen forskel.

Dyre netværksløsninger findes der nok af. Derfor valgte jeg den lille model.

Læs videre og find ud af hvordan min test af Linksys Velop gik.

Let men langsommelig opsætning

Linksys Velop AC3900

Linksys Velop AC3900 (Foto: Linksys)

Opsætningen er ikke specielt problematisk. Der medfølger en forståelig quick-startguide, og via Linksys’ app på telefonen går det nogenlunde smertefrit.

De enkelte access-points er utrolig længe om at boote op og blive klar. En lysdiode indikerer med forskellige farver status på et access-point, men den samme information er desværre ikke replikeret i appen, hvilket giver et dårligt overblik.

Mange gange i opsætningsprocessen får du beskeden: ”Dette kan tage nogle minutter”… Og dét gør det!

Efter lidt tålmodighed kom alt på plads og det nye netværk var sat op.

Du bestemmer selv navn og adgangskode. Hele netværket har efterfølgende ét navn og én adgangskode. De tilsluttede trådløse enheder vælger selv det access-point, der har den bedste forbindelse. 

Høj hastighed og god dækning

Jeg har et hus fra 1968 på godt 160 kvm. De tre access-points i pakken blev placeret strategiske steder, så enhederne både kan være i kontakt med hinanden men alligevel er fordelt så signalerne spredes bedst muligt ud.

Internetforbindelsen er på 160 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload. Jeg oplever en effektiv hastighed på 100-165 Mbit/s download rundt i huset. Det er meget tilfredsstillende. Den bedste hastighed er forståeligt nok tættest på de enkelte enheder.

Dækningen er perfekt, og på niveau med hvad Google Wifi, som jeg tidligere har anmeldt, kan præstere. Linksys Velop overgår Google Wifi på den oplevede hastighed.

ANMELDELSE: Google Wifi – så godt er det

Du behøver bekymre dig om Wi-Fi frekvenserne (kanaler). Disse tilpasses automatisk så du hele tiden har den optimale dækning, og hvis du får brug for at udvide dækningen, kan du købe ekstra enheder og koble til dit system.

På bagsiden af hvert access-point sidder to ethernet-porte så kablede enheder kan tilsluttes.

Bemærk i øvrigt, at kun den første af de tre enheder forbindes med et kabel – nemlig kablet til routeren fra internetudbyderen. De andre modtager signalet trådløst. Du slipper altså for at trække kabler i hele huset, hvilket en af de store gevinster ved de nyere mesh WI-Fi systemer.

En fornuftig app med mangler

Linksys Velop AC3900

Linksys Velop AC3900 (Foto: Linksys)

Linksys appen giver informationer om hvor mange enheder, der aktuelt er tilsluttet, og hvilken frekvens de opererer på samt det access-point de er tilsluttet. Du får desværre ikke viden om hvor meget datatrafik (eller hastighed) den enkelte enhed aktuel trækker.

Du kan heller ikke se hvor meget datatrafik, der samlet er transmitteret på netværket. På informationsdelen vinder Google Wifi, der blandt de testede Mesh-systemer, leverer flest informationer.

Linksys har gjort det muligt at pille i nogle af de mere avancerede netværks-indstillinger. Du får også forældrekontrol.

Jeg kunne godt tænke mig mere viden om signalkvaliteten internt mellem Linksys’ access-points samt muligheden for at teste hastighed og dækning mellem disse.

Sammenlignes med Strong Mesh 1600 Home Kit, som jeg også har anmeldt, er Linksys dog LÆNGDER foran, når det kommer til appen.

ANMELDELSE: Strong leverer out-of-the-box WI-Fi dækning

Du har mulighed for at opsætte et gæstenetværk, så gæster kan komme på nettet uden du skal dele din personlige netværksadgang. Desværre reduceres netværkshastigheden markant, når gæstenetværk er aktiveret.

Dette har jeg også set som et problem på de andre mesh-systemer, som jeg har testet det seneste halve år.

Skærmbilleder fra Linksys Velop app

Konklusion: Et afbalanceret køb

Linksys Velop AC3900 (model WHW0103) ligger sig i midterfeltet. Appen giver en smule information og muligheder men flere kunne ønskes. I hvert fald hvis du er lidt teknisk interesseret. Men omvendt er Velop ikke så informationstomt som Strongs mesh-system.

Prisen på lige under 1.500 kroner for en pakke med tre access points vil uden tvivl tiltale mange. Særligt fordi dækningen og hastigheden er temmelig god. Det er altså mest i forhold til førstegangsopsætningen og appen, at du vil opleve mangler.

For den samlede produktoplevelse rammer jeg 5 ud af 6 stjerner. Linksys Velop er ikke perfekt, men det vil for de fleste være et godt køb, hvor enhederne løbende vedligeholder sig selv.

Efter at have prøvet ”Linksys’ lavprispakke” må jeg klart ”fraråde” at købe deres tri-band system. Den ekstra pris du betaler, vil ikke for den jævne internetforbruger give en ekstragevinst der kan mærkes i dagligdagen.

GUIDE: Sådan fixer du selv dårlig Wi-Fi dækning

Hvis du er på udgik efter et mesh-system så du kan få bedre dækning i hjemmet så tag også et kig på mine oplevelser med Netgear Orbi.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • God dækning og høje hastigheder
  • Flere enheder kan tilsluttes hvis du vil udvide dækningen yderligere
  • Forældrekontrol og mulighed for gæstenetværk
  • Vedligeholder sig selv med Wi-Fi kanalvalg og softwareopdateringer
  • God balance mellem pris og kvalitet

Lidt at tænke over

  • Opsætningen er let men enhederne reagerer langsomt
  • Der savnes flere informationer og statistik i appen
  • Brug af gæstenetværk reducerer netværkshastigheden

Mere til historien

For at kunne konfigurere Linksys Velop kræves en smartphone med Android 4.4 eller iOS 8 (eller nyere versioner).

Læs også:
Sådan installerer du selv hurtigt fastmonteret mobilt bredbånd

Linksys Velop AC3900 (WHW0103)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Samsung Galaxy S24 FE er budgetvenlig der minder om Galaxy S24

VIDEO: Kom tæt på Samsung Galaxy S24 FE, der minder rigtigt meget om den dyrere model Galaxy S24.

(mere…)
De nye Mac-computer mangler Wi-Fi 7

Efter tre dage med lanceringer af nye Mac-computere er der én ting, der går igen – manglen på Wi-Fi 7.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram