HTC U12+ test – rykker på billeder og musik

TEST: Billede- og lydkvalitet, stabilitet og ydelse er fremragende på HTC U12+. Udfordringerne er batteritiden og funktionen Edge Sense.

Gudskelov taler HTC ikke længere om AI (Artificial intelligence). Det var ellers noget, at de brugte MEGET energi på i forbindelse med HTC U11. Ved lanceringen af U12+ er emnet langt på hylden, men funktionaliteten er stadig tilgængelig.

Ved du ikke hvad AI er, så er du ikke gået glip af noget. Læs min anmeldelse af HTC U11 hvis du vil gå dybere ind i en funktionalitet, der er, og var, ligegyldig.

Denne gang ligger det primære fokus på kameraet. Og dét er det rigtige fokus. Velkommen til min anmeldelse af HTC U12+.

Specifikationerne på HTC U12+

  • Skærm: 6,0” – Super LCD 6. YouTube HDR 10 support
  • Opløsning 1.440 x 2.880 pixels (18:9 format)
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 845
  • RAM: 6 GB (DDR4x)
  • Lagringsplads intern: 64 GB (UFS 2.1)
  • MicroSD-kort: Ja. Op til 2 TB
  • Dual-SIM: Ja
  • Dual-kamera sensor 1: 12 megapixel-vidvinkel. f/1.75. IOS og EIS
  • Dual-kamera-sensor 2: 16 megapixel-telefoto. f/2.6. Lossless zoom 2x
  • Frontkamera: Dual 8 megapixels. f/2.0
  • 3,5 mm. jackstik: Nej. Ingen adapter i salgspakken
  • Biometrisk: Fingeraftrykslæser + ansigtsgenkendelse
  • Batteri: 3.500 mAh med hurtigopladning (oplader medfølger)
  • Trådløs opladning: Nej
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz)
  • Bluetooth: 5.0. NFC. USB 3.1 Type-C
  • IP68 certificering
  • Vægt: 188 gram
  • Mål: 156.6 x 73. x 8.7-9.7 mm.
  • Android 8.0 (inkl. Project Treble med A/B systempartitions)

Et kamera i verdensklasse

HTC U12+ gik direkte ind på andenpladsen hos DxOMark, der er anerkendt for deres kameraanmeldelser. Topscoreren er netop nu Huawei P20 Pro, der fik 109 point. HTC U12+ opnåede 103 point i testen.

Resultaterne splittet ud på video og foto giver 114 point til Huawei P20 Pro og 106 point til HTC U12+. Autofokus, farvegengivelse og fotolys, er en anelse bedre på HTC, der roses af DxOMark for farverne og den præcise hvidbalance.

I videodelen er det 98 mod 95 point. Altså et temmelig tæt løb. HTC ligger højest på kontrast og eksponering.

Der er absolut ingen tvivl om kameraets positive egenskaber, og du bliver i hvert fald ikke skuffet over resultatet. Kameraets hurtige opstart er en klar fordel, men jeg må også konstatere en del støj på billederne, når du skyder i omgivelser hvor lyset er udfordret.

Portræt- og bokeh funktionerne leverer gode resultater, hvor effekten og fokuspunktet kan ændres i en særlig bokeh editor.

VIDEO: Selv en meget billig telefon kan tage gode portrætter

Standardindstillingen for kameraet er 12 megapixels i 4:3 format. 16:9 (9 megapixels) er også en mulighed. Desuden kan du faktisk også vælge 18:9 (8 megapixels). Fordelen ved 18:9 er, at billedet så fylder hele mobilskærmen uden sorte kanter.

Valg af format handler om, hvad du skal bruge billedet til. På sociale medier er 4:3 (eller kvadratisk) at fortrække, mens 16:9 gør sig bedst, når billederne skal ses på eksempelvis en monitor eller tv-skærm. 18:9 er udelukkende interessant, hvis du vil undgå sorte kanter, når du ser billedet i horisontal visning på din smartphone.

HTC har en lyd-zoomgimmick i videooptageren. Når der zoomes, mens videooptageren kører, zoomes både i billede og lyd. Man kan så at sige stille skarpt på den lydkilde man ønsker. Idéen fungerer bedst på papiret.

Billeder taget med HTC U12+

Farvel til et klassisk skærmformat

Sidste år roste jeg HTC U11 for at beholde 16:9 skærmformatet, mens LG og Samsung gik 18:9 vejen, men nu har også HTC sagt farvel til det klassiske 16:9 format.

Uanset hvor lidt mening jeg synes det giver, i forhold til at video- og filmindhold fra eksempelvis Netflix og alle store tv-stationer og indholdsudbydere, er i 16:9 formatet, så er det nok bare noget jeg skal finde mig i.

Fordelen ved 18:9 er så omvendt, at telefonen bliver lidt smallere. Dermed kommer den til at se slankere ud.

HTC U12+ har glas på for- og bagside samt meget lidt spildplads mellem skærmpanelet og kanterne. Billedet går næsten helt til kanten af den 6 tommer store skærm.

HTC lægger vægt på en ”korrekt kalibrering” af Super LCD 6 skærmpanelet, så farverne står helt rigtigt. Desuden understøtter skærmen YouTube HDR 10. Alt i alt en god skærm med god billedkvalitet, som jeg dog i kraftigt solskin har oplevet udfordret på lysstyrken.

På HTC U12+ vil du opleve, at farverne ikke er overgearede, men meget naturlige.

Tastaturet gør mig rasende

Jeg har det stramt med, når producenterne smider deres egne tastaturapps ind på Android. Giv os nu bare Gboard, Androids eget velfungerende tastatur, og lad slutbrugerne vælge et andet hvis de ønsker det.

Fordelen ved Gboard er dens enkelthed. TouchPal, som tastaturet hedder på HTC U12+, er håbløst ringe.

Til gengæld gør fingeraftrykslæseren mig glad. I forhold til mine fingre er dens placering perfekt.

Jeg har stort set ikke brugt ansigtsgenkendelse, som telefonen også understøtter. Selvom ansigtsgenkendelse låser lynhurtigt op, når du kigger på mobilen, er den ikke specielt sikker i forhold til beskyttelsen af dine data.

HTC anbefaler da også, at du anvender fingeraftrykslæser, eller pinkode, hvis du vil have optimal beskyttelse af dataene på mobilen.

Skærmbilleder fra HTC U12+

HTC U12 plus

HTC U12+ (Foto: HTC)

Et lille klem

Edge Sense var en nyhed på HTC U11. Via ultralyd registreres dine klem på siden. Der er altså ingen bevægelige dele. Jeg var ret begejstret for, hvor godt dette fungerede. Særligt start af kameraet, ved at klemme på siderne var, og er, meget intuitivt.

Uheldigvis har HTC ødelagt Edge Sense på U12+. I hvert fald på testudgaven. Registreringen er både alt for følsom og alt for træg – på én gang. I hvert fald driller det.

På årets topmodel er klemfunktionerne taget et skridt videre. Nu er der ingen power- og volumenknapper med bevægelige dele. Ingen bevægelse betyder intet slid.

Knapperne til lydstyrke er således ikke knapper men trykfølsomme områder. Det samme gælder powerknappen.

Idéen er genial, men udførelsen er irriterende. Det har i hvert fald krævet en del øvelse.

Flere anmeldere rundt i verden kommer med den samme tilbagemelding. Nogle kalder endda funktionen ”ubrugelig” eller det som er værre.

HTC har allerede lovet en opdatering til softwaren, men den blev ikke klar til afslutningen af denne anmeldelse. Derfor: Prøv telefonen i en forretning inden du køber den.

HTC har selv gjort anmelderne opmærksomme på, at der er problemer med Edge Sense i anmelderudgaverne.

Edge Launcher – betjeningshjulet

Edge Launcher på HTC U12+ (MereMobil.dk)

Flere mobilproducenter har gennem tiden forsøgt sig med egne betjeningspaneler, der skal gøre adgangen til apps og funktioner hurtigere. Her smides Edge Launcher på banen.

Du kan opsætte et dobbelttryk på siden, der åbner betjeningshjulet. Her har du dine favoritapps på et hjul. Det minder mest af alt om de betjeningshjul, som vi så på den nu hedengangne ID1 telefon.

Jeg er i tvivl om hvorvidt det giver mening. Det handler om vaner, og de er meget indgroede – for mig og mange andre mobilbrugere. Jeg tvivler på en stor fremtiden for Edge Launcher.

HTC giver os altid fed lyd

Gang på gang leverer HTC telefoner med god lyd. Det gælder ved samtaler, brug af Bluetooth headset samt det medfølgende USonic headset.

USonic headsettet kan tilpasse lyden til netop dig. Det sker ved hjælp af en analyse af øregangen, refleksioner m.m. Resultatet efter kalibreringen er temmelig overbevisende.

HTC U12 plus

HTC U12+ (Foto: HTC)

Headsettet tilsluttes via USB Type-C, og der er intet 3,5 mm jackstik. I modsætning til salgspakken fra HTC U11, så medfølger der IKKE denne gang en adapter. Du må derfor affinde dig med at skulle købe en adapter som ekstraudstyr, såfremt du har brug for den.

Heldigvis er USonic headsettet så godt, at jeg vil tro mange blot, bruger dette eller et trådløst Bluetooth baseret headset.

Højttalerne i selve telefonen lyder ligeledes fremragende, og er mange niveauer over højttalerne på eksempelvis OnePlus 6, som jeg brugte umiddelbart før testen af HTC U12+ startede.

Batteritiden kan være en udfordring

Er du typen, der løbende oplader telefonen i løbet af dagen, vil du ikke få problemer med batterikapaciteten på HTC U12+. Lader du ikke flere gange, kan du blive udfordret.

Batteriet på 3.500 mAh burde egentlig kunne levere nok strøm, men et eller andet guffer af strømmen. Jeg vil ikke give Qualcomm Snapdragon 845 processoren skylden, da jeg har oplevet udmærket batteritid på andre telefoner med denne processortype.

Uanset årsagen kan jeg konstatere, at telefonen kun med nød og næppe rider gennem en hel dag. Det synes jeg er irriterende, når det er set markant bedre på andre telefoner.

Du får en hurtigoplader i salgspakken. På 30 minutter kan du lade fra 0-37 procent. Til sammenligning lader OnePlus 6 fra 0-53 procent på den samme tid. Denne telefon har 3.300 mAh batteri.

En fuld opladning af HTC U12+ sker på i alt 2 timer.

Jeg håber, at HTC sætter fokus på batteriforbruget i en kommende softwareopdatering.

HTC U12+ understøtter desværre ikke trådløs opladning.

Fyldt med bloatware

Øv! For pokker da også. Lad nu være med at fylde telefonerne med alt muligt møg. Lad slutbrugerne vælge selv.

Bloatwarelisten på U12+ tæller blandt andet: Facebook, Messenger, Instagram, Temaer, Record, Viveport, Twitter og Boost+.

Oven i det kommer Newsrepublic, der jævnligt popper op med nyheder. Husk så også lige HTC Sense Companion – du ved den der AI-baserede ”intelligente” funktion, der ”hjælper dig i hverdagen”.

STOP! STOP! STOP!

Jeg vil ikke have det! Kunden har betalt 6.000 kroner for en telefon. Det svarer til at betale fuld pris for Netflix eller Spotify, og stadig blive tvunget til at se reklamer før, under og efter filmen – eller midt i musikken.

HTC har i øvrigt stadig Blinkfeed (swipe mod højre). Men dette er desværre ikke længere den fede oplevelse, at det tidligere har været.

Jeg kan kun anbefale, at du afinstallerer og deaktiverer alt hvad du overhovedet kan komme i nærheden af. Tænk sig. Måske vil det endda hjælpe på batteritiden.

Dette siger HTC om opdateringer til U12+

HTC U12 plus

HTC U12+ (Foto: HTC)

Jeg har ikke fået et klokkeklart svar på planerne for opdatering af HTC U12+ fremadrettet. Hverken i forhold Android opdateringer eller sikkerhedslaget i Android.

For at undgå misforståelser, så får du her det originale officielle statement, som jeg har hentet hjem fra Taipei, i Taiwan, hvor hovedkvarteret ligger.

– ”HTC has a proven track record of giving our users the latest Android experience – especially when you compare to the competition. In terms of future years of upgrades, it all depends on future Android OS’s system requirements and our evaluation of performance on the U12+ hardware. In past flagships, we provided two major OS upgrades generally over two years. In terms of security updates, we’re currently assessing our cadence of updates and will share that timeline once it’s confirmed.

På den officielle website udtaler HTC desuden, at Android 8 vil blive opgraderet til Android P, når denne version på et tidspunkt er klar. Salgsudgaven kører Android 8.0 inklusive ”Project Treble” med A/B systempartitions.

Generelt er HTC også blandt nogen af de producenter, som er ret gode til at opdaterer produkter.

Konklusion: Kamera og musik er argumenterne

HTC U12 plus

HTC U12+ (Foto: HTC)

Du kombinerer et af verdens bedste mobilkameraer med god lyd til musik i et godt headset, der endda medfølger, så har du HTC U12+ og dens stærkeste sider.

På ydelsen og skærmkvaliteten er mobilen som mange andre. Rigtig god. Det gælder også for telefonens almindelige dagligdagsfunktioner, såvel som Wi-Fi og 4G hastighed. Bluetooth (version 5.0) performer også vældig godt.

HTC har produceret en rigtig flot telefon, der sagtens kan måle sig med de bedste. Personligt er jeg skuffet over HTC’s konservative tilgang til farvevarianterne. Sort er den fremtrædende farve, selvom der findes mere interessante såsom Flame Red og Translucent Blue. Sidstnævnte har et ”kig igennem bagsiden til teknikken inde i telefonen”. Det er i hvert fald nyt.

Edge Sense er en unik funktion, som i testudgaven ikke er gennemført. Sidste år, på HTC U11, var jeg glad for Edge Sense. I år er jeg ikke overbevist. Sensorknapperne til lydstyrke er ikke gode nok i den foreliggende version, hvilket bare irriterer helt vildt. Men som nævnt har HTC allerede lovet en fejlretning via en snarlig softwareopdatering.

Batteritiden er skuffende, og mængden af bloatware og funktioner som vil have adgang til mine data og sende mig reklamer, er for stor.

Når vi glemmer det, så er jeg vild med kameraet på video såvel som fotos. Begge dele yder fremragende. Lyd og musik er også i højsædet, og en god grund til at kigge efter denne telefon.

HTC Annoncelink U12+ koster 5.990 kroner uden abonnement ved salgsstarten. Det er versionen med 6 GB RAM, 64 GB intern hukommelse, dual-SIM samt plads til MicroSD-kort.

I forhold til konkurrenterne på markedet, og HTCs aktuelle position, havde jeg gerne set, at den var lidt billigere.

HTC U12+ er måske ikke perfekt, men det er en telefon du bliver gladere og gladere for hver eneste dag. Sådan har jeg i hvert fald haft det. Det er en telefon du køber, hvis du ønsker at have en god telefon i lang tid, uden at skulle spekulere på udskiftning.

5 ud af 6 stjerner.

Her kan du se anmeldelsen af HTC U12+

Fordele og lidt at tænke over

Fordele:

  • Rigtigt godt kamera og videooptager
  • God lyd i højttalere og medfølgende headset
  • Hurtigoplader medfølger i salgspakken
  • Snapdragon 845 processor (6 GB RAM) er rigelig ydelse i lang tid fremover

Lidt at tænke over:

  • Edge Sense fungerer ikke godt nok – fejlrettelse på vej
  • Stor mængde af bloatware du skal afinstallere
  • HTC har egen brugerflade på Android. Opdateringer kan tage længere tid at få
  • Batteritiden er under de nærmeste konkurrenter
  • Trådløs opladning er ikke understøttet
  • Der medfølger ikke 3.5 mm. jackstik adapter

Mere til historien

Bag- og forsiden har Gorilla Glass 5. Altså hærdet og meget brudfast glas. Det kan desværre gå i stykker. Jeg tabte min testmodel uheldigt, og måtte se bagsiden slå revner.

HTC U12+
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram