AOMedia: AV1 klar til brug – super effektiv videokomprimering

Næste generation af videokomprimering er nu klar med 30 procent bedre komprimering. Læs her hvad AV1 kommer til at betyde for dig.

AV1 logo

AV1 logo

The Alliance for Open Media (AOMedia) har efter tre års udvikling endelig frigivet det nye videocodec AV1. Det skriver AOMedia i en pressemeddelelse.

Kort forklaret er et videocodec den metode, som benyttes til at komprimere video, så det fylder mindre. Traditionelt har videoformater dog har den store ulempe, at de bagvedliggende teknologier er patenteret, hvilket betyder, at der skal betales penge for at benytte videoformatet.

Det bemærker du måske ikke som forbruger, da disse licenser ofte betales af selskaberne, der benytter videoformatet i deres produkter såsom TV, Blu-ray afspillere eller smartphones, men disse licenser kan koste ganske mange penge.

Dette forsøger AOMedia at gøre op med i AV1, som er et licensfrit format, der bliver støttet af stort set alle store teknologi- og medie-virksomheder.

Mindre båndbredde har stor betydning

Ifølge AOMedia viser uafhængige tests at AV1 er  30-40 procent mere effektivt end dagens mest effektive videocodec såsom H.265 og VP9. Det er i sig selv et stort fremskridt, da H.265 (markedsført som HEVC) og VP9 er omkring 40-50 procent mere effektiv end  H.264 (også kendt som AVC eller MPEG10 part 10).

Helt konkret betyder det, at et videoklip i Full-HD komprimeret med H.264 bruger en båndbredde på 5 Mbit/s. Med H.265 eller VP9 kan man sende det samme videoklip med 2,5 Mbit/s.

Denne enorme besparelse er blandt andet grunden til, at verdens største videosite, YouTube, streamer hovedparten af alle videoklip i netop VP9 formatet.

AV1 fordele

AV1 fordele

Med AV1 videoformatet vil de samme videoklip fylde endnumindre, og Full-HD videoklippet vil med AV1 kun kræve omkring 1,5-1,75 Mbit/s.

BAGGRUND: Så lidt fylder fremtidens 4K-video – bag om videoformaterne

Højere kvalitet til flere

Men hvad skal vi dog bruge AV1 til i en verden, hvor vi kan få internet forbindelser på 1.000 Mbit/s via en fiber eller coax forbindelser? Ganske meget faktisk.

AV1 er udset til at være det nye standard videocodec til levering af video uanset forbindelsens hastighed og videoens opløsning. Det betyder, at AV1 skal bruges til alt lige fra video på en smartphone i Indien over videokonferencer i Latinamerika til live 4K Ultra HD video med HDR i Holland.

Da AV1 kan levere video i høj kvalitet på en lav båndbredde , så er det af stor betydning i mindre udviklede lande, hvor medieselskaber som HBO, Netflix, Amazon, Facebook og YouTube forsøger at udvide deres markeder.

Nye markeder

I Indien kommer titusindvis af indere hverdag på internettet for første gang. Det foregår dog ikke via traditionelle computere og kablede forbindelser men derimod på smarte featuretelefoner som f.eks. Jio Phone eller meget simple smartphones.

AV1 tjenester

Masser af videotjenester og platforme er klar til at benytte AV1

Indien er hjemland for verdens absolut største 4G netværk, der bliver udrullet af Reliance Jio. Indien er på små to år gået fra at være et digitalt uland til nu at være helt fremme i bussen. Alt sammen fordi ét teleselskab har udrullet 4G LTE i store dele af landet.

Jio Phone ligner mest af alt en billig Nokia telefon, men telefonen giver på trods af sin ringe fysiske størrelse adgang til et vælg af multimediafunktioner såsom live TV, film og YouTube. Telefonen kan sågar kobles direkte til et normalt TV, og på den måde kan den lille telefon bruges som en streamingboks.

AV1 videoformatet er som skabt til situationen i Indien og alle de andre udviklingslande, hvor smartphonen er den primære adgang til internettet, og hvor internetforbindelsen bliver leveret af et mobilnetværk. Her vil AV1 virkelig kunne gøre en forskel, da AV1 vil gøre det muligt at overføre video i meget høj kvalitet, selvom forbindelsen er under 2 Mbit/s.

Hvis du er mere nysgerrig, så kan vi anbefale dette nørderede videoklip fra Streaming Tech Sweden med Jai Krishnan fra Google, der forklarer mere om baggrunden for AV1.

Derfor er AV1 også relevant i Danmark

Fint nok vil nogle af vore læsere nok tænke, men hvad skal vi bruge det til i Danmark? AV1 har også en stor fordel for os i den mere udviklede del af verdenen. AV1 vil gøre det lettere for medieselskaberne at levere 4K Ultra HD via internettet.

Videotjenester som Snapchat eller YouTube vil kunne skære ned på kravene til båndbredden. Det kan betyde højere kvalitet og hurtigere tjenester.

I nogle af de første konkrete demoer foretaget sidste efterår kunne videoselskabet Bitmovin viste, at live video kan streames i Full-HD (1080p) med omkring 1,5 Mbit/s. Til sammenligning streamer DR TV kun i 720p med omkring 2,9 Mbit/s.

YouTube bliver nok en af de første steder AV1 vil blive brugt, og det forventes at streamingsitet allerede i løbet af 2018 vil begynde at benytte AV1. Det vides ikke endnu, hvordan YouTube vil benytte AV1, men i teorien kan YouTube levere 4K Ultra HD video med en bitrate på omkring 6 Mbit/s.

Alverdens browsere forventes også klar til at afspille AV1 i løbet af relativt kort tid, men hardware til smartphones nok først bliver klar engang i 2019.

Mere til historien

Det aldrende H.264 videoformat er stadigvæk det mest udbrede format. H.264 er det format, der gør det muligt at overføre TV via antenne, satellit eller kabel-TV. H.264 bruges i alt fra videokameraer og overvågningskameraer over blu-ray afspillere til live streaming af computerspil.

Max: Her er priserne i Danmark

I næste måned sættes stikket i til Max. Her er priserne på abonnementerne. Læs mere om dem her.

(mere…)
Sportfan? Du kommer til at betale

Fra den kommende sportssæson er det nye tider på streamingtjenesterne. Regningen ender hos dig som sportsfan.

(mere…)
Disney+ overtager fodboldrettigheder

Disney+ Danmark har sikret sig rettighederne til en række europæiske topkampe.

(mere…)
Danskernes streaming når nye højder

TV 2 Play og DRTV driver udviklingen i danskernes streaming-lyst med blandt andet sport og dækning af tronskifte.

(mere…)
Fandt logins på Google – nu er han dømt

En mand fra Odense fandt brugernavne og kodeord til streamingtjenester via simpel søgning på Google.

(mere…)
Disney vil også stoppe konto-deling

Disney+ er klar til at følge i Netflix’ fodspor i kampen mod konto-deling.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram