Så overraskende mange penge er gamle spolebåndoptagere værd
VIDEO: Er du træt af musikstreaming? Gå retro med en spolebåndoptager. De gamle spolebåndoptagere er utroligt mange penge værd. 7.000 kroner er ikke unormalt.
Hvad siger du? 2.500 kroner? For den der?
Fornyligt troppede en kammerat op på mit kontor med en spolebåndoptager under armen. Eller rettere på en trækvogn. Sådan en maskine er virkelig tung! Godt 20 kilo.
– ”Gider du ikke have den stående lidt. Der kommer en med toget fra København og henter den om nogle dage. Jeg har solgt den for 2.500 kroner,” lød beskeden. Med til historien hører, at jeg bor i Odense.
Jeg var oprigtigt overrasket! 2.500 kroner! Efter et brugtpristjek af spolebåndoptagere overvejede jeg kortvarigt om den skulle stå i pengeskabet. Modellen større, end min kammerats, blev udbudt til 6.500 kroner, men så har den også autoreverse. Altså hvor du kan afspille ”bagsiden” af båndet, uden at vende båndet om.
Som du kan se i ovenstående video så kunne jeg ikke holde fingerne for mig selv. Jeg MÅTTE simpelthen sætte strøm til den.
Lyden holder stadig
Selvom det er et stort skrummel, skal du ikke rynke på næsen. Lydkvaliteten kan være uovertruffen på spolebånd.
– ”Det er en gængs opfattelse, især blandt lydstudier, at den bedste lyd fås fra et kvarttomme eller heltomme master-spolebånd. Sådanne blev, og bliver stadig, brugt til audio-mastering i lydstudier verden over. Hvis maskinen er kalibreret korrekt og båndet er i god stand, overstiger kvaliteten nærmest alt andet. Før i tiden var dette referencen og de sjældne masterbånd er højt eftertragtede hos lydentusiaster og samlere. I dag er referencen typisk digitale hi-res masterfiler,” fortæller lydekspert og produkttræner Thomas Holm Petersen fra Hi-Fi Klubben til MereMobil.dk.
Hvis ikke du vil droppe musikstreaming så kan en spolebåndoptager være et særdeles fedt supplement.
Derfor er spolebåndoptageren stadig interessant
Umiddelbart virker en spolebåndoptager klodset og gammeldags, men det er præcis som med gamle biler. De bliver bedre med alderen. Først og fremmest emmer designet af vintage. Den kan altså blive en flot del af boligindretningen Men det tæller kun, hvis maskinen er sat til, og fungerer.
Inden dette guldfund blev afhentet, måtte jeg som nævnt lige afprøve den. AKAI GX 630D, som maskinen hedder, er produceret mellem 1976 og 1979, men den kører stadig, som da den kom fra fabrikken i Japan i 70’erne. Mekanikken er totalt lydløs. For det her ER nemlig mekanik. Den er fra før mikrochips holdt deres indtog i alt.
Selve mekanikdelen er med til at gøre spolebåndoptagere interessante. Det er imponerende godt lavet.
Dernæst kommer lyden, der ikke bare er god, men som har den der ubeskrivelige retro-sound. Ja, der er lidt båndstøj, men det er en del af charmen, og det giver lyden en helt unik ”følelse”. Der er ingen tvivl om, at hvis maskinen blev justeret og kalibreret – og jeg skaffede et helt nyt bånd, ville lydoplevelsen være betydeligt bedre.
– Mere retro: Disse tech-ting var populære for 40 år siden
Billeder fra videoen
Funfact: Det ville den koste i dag
Med udgangspunkt i AKAI GX 630D gravede jeg en gammel omtale fra 70’erne frem.
Beskrivelsen lød: ”Båndoptageren for den krævende hi-fi entusiast: ’Store’ spoler, fine data og indbygget Dolby B støj-reduktionssystem. Halv-professionel konstruktion med henblik på meget lang levetid”.
Jeg tror ikke nogen i 1976 havde forestillet sig, at maskinen skulle leve i over 40 år.
Ifølge Hi-Fi Revyen-78, et hedengang magasin om Hi-Fi, var prisen 7.690 kroner, da spolebåndoptageren blev introduceret i Danmark. I dag ville den pågældende model koste 28.812 kroner, hvis vi omregner datidens pris til nutidskroner.
Tak til Worldofhifi.dk for at bidrage med prisoplysningerne.
Disse spoleoptagere er penge værd
Ikke alle spolebåndoptagere er mange penge værd. Det er primært de store maskiner fra Revox, Sony, Tandberg og Akai der i dag for alvor har værdi.
Jeg har blandt andet fundet en velholdt Revox PR99 til 10.500 kroner. En Teac X1000 udbudt til 5.500 kroner og en Tandberg TD20 til 5.000 kroner.
Nu er disse maskiner nok solgt, når du læser denne artikel, men det giver dig stadig en indikation af, hvordan prisen ligger lige nu.
I den anden ende af prisspektret findes de ”liggende” spolebåndoptagere til små spoler, men også disse er penge værd. Mellem 400 og 800 kroner. Sådanne maskiner kan være gode, hvis du har gamle spolebånd, der skal overspilles til et digitalt format.
Du skal i øvrigt ikke smide gamle spoler ud. Særligt ikke hvis det er de store metalspoler. Disse kan være fra 300-400 kroner værd per styk, såfremt der er bånd på.
Nu har den omtalte Akai spolebåndoptager fået nyt liv et andet sted, og Thomas Holm-Petersen fra Hi-Fi Klubben er på vej i kælderen.
– ”Jeg skulle tage meget fejl, hvis ikke det er sådan en, der står i kælderen hos mine forældre,” sagde han, inden samtalen sluttede.
RETRO-MOBILER: Sådan var mobilerne for mange år siden
Mere til historien
Når du køber gammelt udstyr så sørg for at afprøve det inden købet. Hvis der er noget der larmer eller skurer, så skal du gå uden om maskinen. Reservedele er nemlig ikke nødvendigvis lette at fremskaffe.