Kan du stole på kameratests fra DxOMark?

BAGGRUND: DxOMark er standarden, når kameraer på telefoner skal sammenlignes. Men hvor meget kan et tal sige? Og kan man stole på DxOMark?

“Med en score på 98 point markerer Google sig endnu en gang som føreren, når det kommer til kvaliteten af kameraet i en smartphone.”

Sådan lød konklusionen i en artikel som MereMobil.dk bragte i forbindelse med kameraet i Googles Pixel-telefoner. Sådan har vi også skrevet om andre telefoner, når de har vundet en test på DxOMark. Nu kaster en video fra Marques Brownlee lys over, hvordan det franske firma når frem til tallene.

Glemt alt om 100

Som nævnt høster Google Pixel 2 hele 98 point hos DxOMark. Og her ligger den første misforståelse. Det er nemlig nærliggende, at tro, at det er tæt det højest mulige – men det er det ikke. Det oplyser DxoMark.

Der er ingen øvre grænse for, hvad en telefon kan score hos DxOMark. Derfor er det også forkert, hvis man tolker en score som 98 ud af 100 point.

To er bedre end ét – kom med bag om dual-kameraet

De 50 udfordringer

DxOMark har en fast procedure for at teste telefoner. Her ses bokeh-testen. (Foto: DxOMark)

Når DxOMark får stukket en telefon i hånden, gør de klar til at gennemføre 50 kameratests. Testene undersøger det billede som forbrugerne får, når de trykker på udløserknappen. Det betyder, at DxOMark ikke undersøger eksempelvis linse og sensor.

En række af prøvelserne foregår i kontrollerede forhold hos DxOMarks laboratorier. Det tæller eksempelvis bokeh-testen, der undersøger, hvordan telefonen slører baggrunden ved portrætfotos.

iPhone 8 Plus test – kameraet slår alt 

Telefonerne kommer også ud i virkelighedens verden. Her tester man eksempelvis telefonernes evne til at tage billeder i kraftig belysning.

Billedeksperter hos DxO skal placerer test-billedet ud fra en række andre billeder. (Foto: DxOMark)

Når billederne er taget, bliver der foretaget en objektiv vurdering, hvis det er muligt. Det gælder eksempelvis den tid som en telefon bruger på at fokusere. Og når det kommer til selve billedkvaliteten bruger DxOMark en række eksperter. De skal placere billedet på en linje med en række andre billeder af samme motiv. De skal så lægge testbilledet ud for det billeder, der minder mest om i forhold til kvalitet.

Algoritme bestemmer samlet scorer

Hvis du tager en tilfældig telefon på DxOMarks liste, så vil du se, at den samlede score er opgjort af en række del-elementer. Disse tæller blandt andet farve, kontrast, støj, blitz og lignende. Hvis man kigger på scoreren for iPhone 8 Plus, så ligger den på 96 og 89 for henholdsvis foto og video.

Hver DxOMark score består af en række delelementer. Her ses fordelingen for iPhone 8 Plus. (Grafik: DxOMark)

Ifølge Marques Brownlee, så vægter de eksponering og kontrast højere end eksempelvis zoom. Det betyder, at en telefon kan score højt i zoom, men samlet set høste få point, hvis ikke de øverste scorer er tilsvarende høje. Omvendt kan en telefon som iPhone 8 Plus slippe af stede med en middelmådig zoom på 55 point og alligevel få en god foto-karakter på 96. Det skyldes igen, at de forskellige kategorier ikke vægtes lige meget.

Uenighed om ’det bedste smartphone-kamera’

DxOMark oplyser ikke præcist, hvordan de forskellige delelementer vægtes. Men det er efter sigende de øverste, som vejer tungest i den samlede karakter.

Hjælper producenterne

Hvis man scroller helt ned i bunden af DxOMarks hjemmeside vil man se, at de franske billedtestere hører under DxO Labs. Et firma, der efter eget udsagn specialiserer sig i at hjælpe producenter af blandt andet mobilkameraer.

I praksis betyder det, at DxOMarks moderselskab hjælper kameraproducenter med at udvikle kameraer. Det foregår via særlig software kaldet “DxO Analyzer”, som DxO Labs har udviklet. Ifølge DxO Labs så bruger samtlige kameraproducenter softwaren. Derfor optræder Huawei, HTC, Samsung og Foxconn også på listen. Sidstnævnte er involveret i produktionen af eksempelvis iPhones.

DxO Analyzer undersøger en række af de elementer, som indgår i DxOMark-testen. Eksempelvis indgår farve og stabilisering i begge tests. Det samme gør video. Det er derfor ikke utænkeligt, at mobilproducenter kan bruge DxO Analyzer i jagten på at score gode karakterer.

Oppo fremviser mobilkamera med 5 x optisk zoom

Men der er også elementer som tilsyneladende ikke overlapper. Eksempelvis tester DxO Analyzer ikke zoom og den såkaldte og bokeh-effekt. Derudover undersøger DxO Analyzer også optikken i kameraet. Et element, der som tidligere nævnt ikke indgår i DxOMark, der udelukkende fokuserer på det færdige billede.

Og kan man så stole på DxOMark er deres tests? Det bedste er vist selv at vurdere billederne…

MereMobil.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DxO. Vi har spurgt, hvorvidt man kan stole på DxOMark, når DxO Labs rådgiver kameraproducenter. Desværre har de ikke ønsket at svare på vores spørgsmål.

Se Marques Brownlees video om DxOMark

Mere til historien

DxO udgav i 2015 sit eget mobilkamera til iPhone kaldet DxO ONE. Den fik 85 i DxOMark sensor-scoren, og kan derfor ikke umiddelbart sammenlignes med mobiltelefoner.

Xiaomi 16 kan få vigtig opgradering

KORT NYT: Selvom der er længe til, er det ikke for tidligt at bringe rygter, og det gælder også for Xiaomi 16.

(mere…)
Det bedste mobilkamera i 2024 | Se listen

OVERBLIK: Her er top-10 listen over telefonerne med det bedste mobilkamera i 2024.

(mere…)
Se de første billeder fra kameraet på Xiaomi 15 Pro

GALLERI: Telefonen er ikke præsenteret fuldt ud endnu, men det forhindrer ikke Xiaomi i at dele billeder.

(mere…)
Den bedste kameratelefon i 2024

LISTE: Kameraet er vigtigt i en telefon. Her er de telefoner, som har det bedste kamera.

(mere…)
Sådan er kameraet i Phone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max

KAMERATEST: Vi har set nærmere på kameraet i iPhone 16 Pro og 16 Pro Max. Se fotoeksemplerne her.

(mere…)
Ulovlig streaming: Dansk tjeneste skaffer dig alt

DEL 2: Streaming og download af film og serier er ret udbredt. Vi dykker ned i en dansk tjeneste som skaffer dig alt.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram