Smartphone-effekt: De unge er mindre sammen

Siden iPhonens afsløring har de unge ændret adfærd, mener amerikansk forsker og tegner et dystert billede af kommende generationer. Det er ikke helt sådan i Danmark, siger dansk forsker.

Diverse smartphones

Diverse smartphones

I 2007 var unge sammen med deres venner i gennemsnit 2,7 gange pr. uge. I 2015 var tallet faldet til 2,3 gange om ugen.

Det viser en analyse som den amerikanske psykolog og forsker Jean Twenge har lavet af to amerikanske undersøgelser om de 17- til 18-årige unges adfærd.

Og netop 2007 er ikke et tilfældigt valg i den forbindelse. Det var året, hvor nu afdøde Steve Jobs 9. januar på Macworld Conference & Expo lavede den legendariske afsløring af iPhone, og dermed totalt ændrede opfattelsen af, hvad en mobil telefon kan anvendes til.

 – Apples første iPhone fylder 10 år

Resten synes historie, men med til historien hører også, hvilken indflydelse mobiltelefonen – eller smartphonen – har haft på vores hverdag.

I en artikel i magasinet The Atlantic spørger Jean Twenge direkte om “smartphonen har ødelagt en generation?”. Hendes provokerende spørgsmål følges op af en række konklusioner fra de to ovennævnte analyser.

Jean Twenge konkluderer ganske kort, at de amerikanske unge i alderen 17 og 18 år har mindre fysisk samvær end tidligere generationer, da de var i samme alder.

Hun skriver at de går på færre dates, har senere seksuel debut og drikker mindre. Det er måske ikke nødvendigvis det værste der kunne ske, men hun konkluderer også, at de har øget risiko for at blive ramt af depression eller andre psykiske lidelser. Alt sammen fordi de duknakket sidder hjemme og forsvinder ind smartphones sociale medier.

Også i Danmark er ting ændret

Artiklen i The Atlantic er ifølge DR en forløber for Jean Twenges kommende bog “iGen”, og ikke alle er enige i hendes konklusioner.

Således mener psykolog og forsker Sarah Rose Cavanagh fra Assumption College i Massachusetts, USA, ifølge DR, at Jean Twenge kun præsenterer data, der bakker hendes antagelser op.

Sarah Rose Cavanagh argumenterer med, at der findes forskning som viser, at unge og børn kan få en stærkere og sundere psyke ved at være sociale på internettet, mens Camilla Mehlsen, Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet, siger, at man ikke direkte kan oversætte tallene fra undersøgelsen til danske forhold.

 – Smartphone-mobning: Forældre aner ikke, hvordan deres børn har det

– “Men smartphonens invasion har ændret unges adfærd på mange måder. Danske unge både sover mindre og bruger mindre tid fysisk med deres venner, når man sammenligner med unge i andre europæiske lande”, siger Camilla Mehlsen til DR og tilføjer, at smartphones og sociale medier er en både uundgåelig og uundværlig del af mange unges liv:

– “Og derfor skal vi dykke meget mere ned i det, forsøge at forstå det og tage ansvar for de negative konsekvenser af smartphonebrug”.

Mere til historien

Vil man som forældre agere overfor de unges brug af smartphonen skal man engagere sig og tale med der unge om, hvordan de digitale medier fungerer, siger Camilla Mehlsen til DR. Vil man gøre noget konkret for sine børn og sig selv, skal man få skærmene ud af soveværelset. De påvirker søvnen, og lider man af søvnmangel, er man mere psykisk udsat, og i særligt grelle tilfælde kan det føre til depression.

Læs også:
Smartphones holder teenagere vågne

TikTok er på vej med Instagram-konkurrent

Det ventes, at TikTok snart er på vej med deres bud på en billeddelings-app. Navnet er afsløret.

(mere…)
Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Snapchat klar med stor ændring: Gem for altid

En stor ændring er på vej. Brugerne vil inden længe få mulighed for, at gemme samtaler for altid.

(mere…)
Der skal kontrol med aldersgrænsen på sociale medier

Regeringen og Medierådet for Børn og Unge mener, at der skal kontrol med børns alder og aldersgrænserne på de sociale medier.

(mere…)
Smartphone fra Polestar er måske snart godkendt?

Polestar er kendt for elbiler, men nu er de snart på vej med en mobil.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram