Smartphone-effekt: De unge er mindre sammen

Siden iPhonens afsløring har de unge ændret adfærd, mener amerikansk forsker og tegner et dystert billede af kommende generationer. Det er ikke helt sådan i Danmark, siger dansk forsker.

Diverse smartphones

Diverse smartphones

I 2007 var unge sammen med deres venner i gennemsnit 2,7 gange pr. uge. I 2015 var tallet faldet til 2,3 gange om ugen.

Det viser en analyse som den amerikanske psykolog og forsker Jean Twenge har lavet af to amerikanske undersøgelser om de 17- til 18-årige unges adfærd.

Og netop 2007 er ikke et tilfældigt valg i den forbindelse. Det var året, hvor nu afdøde Steve Jobs 9. januar på Macworld Conference & Expo lavede den legendariske afsløring af iPhone, og dermed totalt ændrede opfattelsen af, hvad en mobil telefon kan anvendes til.

 – Apples første iPhone fylder 10 år

Resten synes historie, men med til historien hører også, hvilken indflydelse mobiltelefonen – eller smartphonen – har haft på vores hverdag.

I en artikel i magasinet The Atlantic spørger Jean Twenge direkte om “smartphonen har ødelagt en generation?”. Hendes provokerende spørgsmål følges op af en række konklusioner fra de to ovennævnte analyser.

Jean Twenge konkluderer ganske kort, at de amerikanske unge i alderen 17 og 18 år har mindre fysisk samvær end tidligere generationer, da de var i samme alder.

Hun skriver at de går på færre dates, har senere seksuel debut og drikker mindre. Det er måske ikke nødvendigvis det værste der kunne ske, men hun konkluderer også, at de har øget risiko for at blive ramt af depression eller andre psykiske lidelser. Alt sammen fordi de duknakket sidder hjemme og forsvinder ind smartphones sociale medier.

Også i Danmark er ting ændret

Artiklen i The Atlantic er ifølge DR en forløber for Jean Twenges kommende bog “iGen”, og ikke alle er enige i hendes konklusioner.

Således mener psykolog og forsker Sarah Rose Cavanagh fra Assumption College i Massachusetts, USA, ifølge DR, at Jean Twenge kun præsenterer data, der bakker hendes antagelser op.

Sarah Rose Cavanagh argumenterer med, at der findes forskning som viser, at unge og børn kan få en stærkere og sundere psyke ved at være sociale på internettet, mens Camilla Mehlsen, Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet, siger, at man ikke direkte kan oversætte tallene fra undersøgelsen til danske forhold.

 – Smartphone-mobning: Forældre aner ikke, hvordan deres børn har det

– “Men smartphonens invasion har ændret unges adfærd på mange måder. Danske unge både sover mindre og bruger mindre tid fysisk med deres venner, når man sammenligner med unge i andre europæiske lande”, siger Camilla Mehlsen til DR og tilføjer, at smartphones og sociale medier er en både uundgåelig og uundværlig del af mange unges liv:

– “Og derfor skal vi dykke meget mere ned i det, forsøge at forstå det og tage ansvar for de negative konsekvenser af smartphonebrug”.

Mere til historien

Vil man som forældre agere overfor de unges brug af smartphonen skal man engagere sig og tale med der unge om, hvordan de digitale medier fungerer, siger Camilla Mehlsen til DR. Vil man gøre noget konkret for sine børn og sig selv, skal man få skærmene ud af soveværelset. De påvirker søvnen, og lider man af søvnmangel, er man mere psykisk udsat, og i særligt grelle tilfælde kan det føre til depression.

Læs også:
Smartphones holder teenagere vågne

TikTok risikerer lukning i USA

En amerikansk appeldomstol har afgjort, at TikTok skal sælges af sin kinesiske ejer i starten af 2025. 

(mere…)
Australien forbyder sociale medier for unge

Australien går forrest i kampen mod sociale mediers påvirkning af unge og har indført et forbud for unge under 16 år mod brug.

(mere…)
TikTok blokerer skønhedsfiltre for teenagere

TikTok vil indføre aldersbegrænsninger på visse skønhedsfiltre. Dette gøres for at beskytte de unge brugere. 

(mere…)
Bluesky på kant med EU-regler

Det sociale medie Bluesky fortsætter sin himmelflugt, både med medlemmer og mod skrappere EU-regler.

(mere…)
Messenger får HD-video og AI-nyheder

Facebook Messenger får endelig HD-videoopkald til brugerne og kommer med små AI-nyheder.

(mere…)
Din smartphone i vinterkulden: 5 tips til at undgå skader

TIP: Smartphonen har det ikke godt i kulden. Du får her 5 tips til, hvordan du undgår skader på mobilen i det kolde vejr.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram