ASUS Chromebook Flip C302 – et forbillede for Chromebooks

TEST: ASUS Chromebook Flip C302 er spækket med lækre features og en fornøjelig touchskærm, der tilsammen sætter standarden for fremtidige Chromebooks.

ASUS Chromebook Flip C302 (Foto: Asus.com)

Asus kendes af mange, specielt i teknologikredse, som en producent nogen vil kalde “med livlig fantasi”. Andre vil kalde dem innovative. Uanset holdning er det gennem årene blevet til mange ekstraordinære produkter, der har forsøgt at vække brugernes interesse og skubbe til deres måde at anvende moderne teknologi.

– Chrome OS skal redde tabletkategorien for Google

Asus Chromebook Flip C302 er en konvertibel bærbar med touchskærm, baggrundsbelyst tastatur, aluminiumsdesign og fremtidssikre forbindelsesteknologier. Asus har ikke skabt noget vi ikke har set tidligere. Til gengæld har de virkelig lagt sig i selen for at fremstille et unikt og vellykket produkt med en eksklusiv Chromebook-oplevelse.

Velkommen til min anmeldelse af Asus Chromebook Flip C302.

Vi tester mellem-modellen

Hvis vi kigger i porteføljen af Chromebooks fra ASUS, er der ingen tvivl om, at dette er topmodellen på det danske marked.

Det fulde produktnavn for vores testmodel er ASUS Chromebook Flip C302-GU001. Det betyder blandt andet, at man får fingrene i den hurtige og strømeffektive Intel Core M3-6Y30 processor med tilhørende 4 GB RAM og 32 GB intern eMMC hukommelse.

I alt har ASUS lavet tre modeller af C302, men herhjemme har vi blot fået “mellem-modellen” til rådighed. Der findes også udgaver med op til 128 GB intern hukommelse, 8 GB RAM og en M7 processor, der er en smule hurtigere end den M3 processor, tilgængelig herhjemme.

Den fulde liste over produktets specifikationer er som følger:

  • 12,5-tommer LED-baggrundsbelyst skærm med “anti-glare” og 45% NTSC
  • FHD 1920 x 1080 pixels opløsning ved 60Hz
  • 0,9 GHz Intel Core M3-6Y30 processor med turbospeed op til 2.2 GHz
  • Intel HD Graphics 515, 300 MHz GPU med turbospeed op til 850 MHz
  • 32 GB eMMC integreret hukommelse
  • 4 GB LPDDR3 RAM
  • Bluetooth 4.0, dual-band Wi-Fi 802.11ac
  • 2-celles 39Whrs batteri – lover op til 10 timers batteritid
  • Opladning via USB Type-C port (2,25A, 45 W)
  • 30,4 x 21,0 x 1,37 cm (B x D x H)
  • 1,2 kg inklusiv batteri
  • HD-webcam (720p)
  • 2 x USB Type-C 3.1 porte
  • 1 x Micro-SD kortlæser
  • 1 x kombi MiniJack-stik til både mikrofon og hovedtelefon
  • Integreret mikrofon til video- og lydsamtaler
  • Chrome OS med opdateringsgaranti i fem år fra produktlancering

Chrome OS version 60

Det går hurtigt med opdateringer til Chrome OS. Det er blot fem måneder siden vi anmeldte Acer Chromebook 14, der dengang kørte version 56. Tager vi et kig to måneder tilbage anmeldte vi HP Chromebook 14, der dengang kørte med version 57.

Dags dato kører vores C302 allerede med Chrome OS version 60. Fælles for alle opdateringer er små fejlrettelser og sikkerhedsopdateringer. Men ofte følger også én eller flere nye funktioner med de enkelte opdateringer.

– Acer Chromebook 14 – en lynhurtig prisbasker

Med version 60 er flere produkter kommet på listen over enheder, der understøtter Android apps. Desværre er det ikke tilfældet for vores C302, som derfor kører i beta-udgaven for at have Android apps til rådighed.

Men trods jeg siden modtagelsen af anmeldereksemplaret har kørt Chrome OS i beta, har jeg på intet tidspunkt mærket til problemer, der ellers kan være i beta-udgaver. Dette antyder måske også at Chrome OS i sin helhed er et stabilt system.

Da dette er min tredje test af en Chromebook bliver jeg til stadighed mere træfsikker i systemet. Både hvad angår genvejstaster, såvel som måden systemet fungerer.

Brugervenligheden i systemet er fortsat meget højt – hvis ikke højere end Windows 10, så hvert fald på niveau. Med de seneste opdateringer er blandt andet menuen “Indstillinger” blevet væsentligt forbedret, med synlig opdeling af indstillingernes funktioner, såvel som en ny navigationsbar lignende den vi finder i Android.

Hvis du vil have min uddybende mening om Chrome OS, vil jeg anbefale dig at læse vores store gennemgang af systemet.

Lækkert metal-design

ASUS Chromebook Flip C302 (Foto: Asus.com)

ASUS har satset på et design udført i aluminium med henholdsvis blank og matsort kontrast. Klappet sammen får man følelsen af et robust produkt, der ikke har knirkende tendenser. På alle sider og kanter ses brugen af aluminium i designet.

Først når skærmen åbnes opdager man at ASUS har anvendt en blanksort ramme omkring skærmpanelet. Dette måske for at vise skærmens matte overflade – i kontrast til rammen. Tastaturet har også fået en matsort farve, i kontrast til det rå alu-look fra rammen af produktet, får man et positivt indtryk af kvalitet.

Men der er visse elementer i designet, der antyder, at vi ikke er i liga med en MacBook eller et high-end Windows produkt. Når skærmen åbnes, er det nødvendigt at have fat i bunden. Produktet er ikke ligeså let, tyndt eller udstyret med højopløsning skærm på 2.304 x 1.440 pixels som MacBook. Til gengæld kan du erhverve C302 til den halve pris og stadig få et produkt, hvor du føler der er gjort noget ekstra ud af designet, såvel som funktionaliteten.

USB Type-C er fremtiden

ASUS Chromebook Flip C302 (Foto: Asus.com)

ASUS Chromebook Flip et ikke lige så minimalistisk udstyret med I/O-porte som MacBook. På højre side finder vi én ud af to USB Type-C porte, en multiformat MicroSD-kortlæser samt én af to højtalere placeret modsat stående af hinanden.

På venstre side, finder vi den anden USB Type-C port, ét kombi MiniJack-stik, samt volumenknapper og en tænd/sluk-knap.

Som du måske allerede har indset så er der ingen gammeldags USB-port i produktet. ASUS har altså som mange andre producenter efterhånden valgt at gå helhjertet ind i USB Type-C æraen. Skal jeg så ud og investere i en USB Type-C adapter spørg du måske dig selv? JA! Det skal du hvis ikke du først som sidst vælger at investere i produkter med USB Type-C stik.

Forandring er altid svær, men med USB Type-C vil du i fremtiden blive glad for valget, der lige nu kan virke træls.

C302 er dertil udstyret med Bluetooth 4.0 så du blandt andet ikke behøver at skrive din adgangskode hver gang den bærbare startes op. Du skal blot du har din mobiltelefon i nærheden af dig, så ved Chrome OS det er dig der skal bruge computeren – dét er smart!

Du får selvfølgelig også lynhurtig Wi-Fi 802.11ac, som i min lille uvidenskabelige test, nåede op omkring de 85 Mbps.

Baggrundsbelyst tastatur

ASUS Chromebook Flip C302 (Foto: Asus.com)

Som de to foregående Chromebook anmeldelser er denne også skrevet på testproduktet. Men til forskel fra de to foregående kan det mærkes, at ASUS har anstrengt sig for en ekstra god oplevelse.

ASUS kalder det for et baggrundsbelyst chiclet-tastatur. Hvad det helt præcist betyder er jeg ikke sikker på. Men ASUS reklamerer med 1,4 mm tastevandring, og “minimal keyfloat”.

Mine egne oplevelser med tastaturet er, at det er behageligt at skrive på, med god afstand mellem tasterne og fin fornemmelse af fingrenes placering på tastaturet. Specielt om aftenen er det baggrundsbelyste tastatur en fornøjelse at arbejde på. C302 observerer selv, hvornår det er blevet for mørkt, og aktiverer dermed baggrundsbelysningen. Dét betyder at produktet i dagtimerne sparer på strømmen ved ikke at have unødvendigt tændt for lyset.

Den integrerede touchpad er behagelig stor og har indbygget “håndfladeafvisning”, som minimerer utilsigtet brug af touchpadden, mens man skriver på tastaturet. Touchpadden har acceptabel følsomhed, om end jeg på denne, ligesom de to foregående Chromebooks, har måtte skrue følsomheden op på maksimum under indstillinger.

Vender du skærmen så den står mere end 180 grader fra lukket, aktiveres skærmtastaturet automatisk, og det fysiske tastatur såvel som touchpad gøres inaktivt. Dette er selvfølgelig mest anvendeligt når enheden bruges som tablet, eller stående som et “A” på bordet.

Med det samme man anvender enten tastaturet eller touchskærmen, forsvinder musemarkøren automatisk, for ikke at forstyrre.

Jeg er vild med touchskærme!

ASUS Chromebook Flip C302 (Foto: Asus.com)

Touchskærmenes indtog i diverse produktkategorier ses overalt. Vores børn vokser op med touchskærme i så høj grad, at de ikke kan forstå, når de trykker på en skærm, der ikke har touch-funktionalitet.

At have touchskærm i en bærbar computer er ingen nyhed. Men funktionalitetsniveauet er steget de seneste år, hvor producenterne af styresystemerne såvel som softwaren i de enkelte bærbare, er blevet væsentligt tilrettet interaktion via skærmene.

Dette er ingen undtagelse i C302, som har taget mig med storm. Kombinationen af et fysisk tastatur og en let interagerbar skærm giver en uovertruffen brugeroplevelse, som hurtigt besejrer de tabletproducenter som har forsøgt sig med gummitastatur som et tilbehørsprodukt.

Brugerfladen har ikke tilpasset sig touchskærme væsentligt gennem de seneste Chrome OS opdateringer. Alligevel fungerer det overraskende godt. Jeg rammer yderst sjældent forkert og skiftet mellem tastatur og skærm tilvænnes meget hurtigt til en naturlig måde at bruge C302 på.

Desværre er skærmen ikke så lysstærk, som jeg kunne lade mig ønske. Til dagligt brug bliver skærmen ofte skruet op omkring de 90 procents lysstyrke. Under høj sol bliver det ikke et problem, men lader følelsen af et middelmådigt produkt stå tilbage. Ifølge specifikationerne er der tale om 300 nits. Til sammenligning kan skærmen i den nye Samsung Plus Chromebook, præstere 400 nits. En iPad Pro (10,5″) har 600 nits i lysstyrke – blot til sammenligning.

Det er til gengæld også min eneste anke ved skærmen på ASUS Chromebook Flip C302. Kontrastniveau, farvegengivelse og opdateringshastigheden er til den positive side for et produkt i denne klasse.

God performance

ASUS Chromebook Flip C302 – performance

Med en M3 processor, Intel HD 515 grafik og 4 GB RAM, er der lagt op til en god balance mellem power og batteriforbrug. C302 performer rigtigt godt og kan uden problemer have rigtigt mange aktive vinduer. Samtidig kan du downloade og spille krævende Android spil fra Google Play (kun i beta for øjeblikket).

Selv mens du har spil aktive, kan du skifte mellem spil og eksempelvis Chrome, uden problemer eller lange loadingtider. Jeg må samtidig krybe til bekendelse og sige, at der er mærkbar forskel mellem en M3 processor fra Intel og så deres Celeron-serie, som har været anvendt i de to tidligere produktanmeldelser af Chromebooks fra Acer og HP.

– HP Chromebook 14 G4 test – gennemsnitligt kedeligt

Alt foregår lige en tand hurtigere og mere flydende end med Celeron-serien. Det betyder ikke Celeron-processorerne er dårlige – slet ikke! Jeg står stadig ved mine tidligere udtalelser. Men kan nu se, at Chrome OS kan præstere endnu bedre, med en kraftigere CPU ombord.

En tur omkring vores benchmarktest fra Octane 2.0, viser også at der er kæmpe forskel fra Celeron-processorne. Vores to tidligere anmeldelser landede på henholdsvis 5.900 og 7.900 for HP og Acer. ASUS Chromebook Flip C302 præsterer hele 19.741 point!

Resultatet viser at både CPU og GPU er tidligere resultater overlegen.

Acceptable batteritider

ASUS Chromebook Flip C302 (Foto: Asus.com)

ASUS lover op til 10 timers batteritid. Det tror jeg sådan set også på under helt optimale forhold. Men sådan er det jo altid med de angivne batteritider.

Min oplevelse med C302 er, at den godt kan holde til en hel skoledag vekslende mellem arbejde, inaktivitet og dvale. Jeg har i testperioden brugt produktet meget on/off, nogen dage slet ikke, andre dage en times tid eller to. Resultatet har været yderst positiv standby-tid, der har betydet, at der er gået mange dage imellem opladninger. Jeg har sågar oplevet kun at lade den én gang om ugen.

Med mere intensiv brug og lysstyrken på 90 procent har jeg kunne se, at batteridrænet har været betydeligt kraftigere. Det kan derfor ske, at der på de mest intensive arbejdsdage kan blive brug for en opladning for at komme igennem hele dagen. Eksempelvis mens jeg skriver denne anmeldelse, kan jeg se at der ved mere end tre timers intensivt brug, med cirka 15 minutters grafikkrævende spil, 90 procent lysstyrke og mere end to timers aktivt skrivearbejde. Det har resulteret i 60 procent batteritid tilbage. Ifølge Chrome OS, betyder det jeg har cirka 3 timers batteritid under samme intensiv brug, tilbage.

At få opladet produktet er heldigvis en nem sag. I salgsæsken medfølger en effektiv 2,25 A, 45 watts oplader, der nemt tilsluttes én af de to USB Type-C porte. Ja, du læste rigtigt – begge USB-porte kan bruges til at oplade produktet. Det er hamrende smart og går rigtigt hurtigt. En fuld opladning på cirka halvanden time – cirka én time, hvis du ikke bruger den imens. Jeg er positivt overrasket!

Fornuftigt webcam – OK lyd

ASUS forsøger at sælge de indbyggede stereohøjtalere som “kompromisløs god lyd fra to store resonante kamre”. Tilsammen “generer op til 87 dB high-fidelity surroundsound”.

Her må jeg sige, at marketingsafdelingen har skudt forbi målet. Jovist kan C302 være udstyret med to resonanskamre, men de præsterer ikke high-fidelity lyd. Jeg kan tilkendegive, at lyden er ren og flot nuanceret imellem de tre mest genkendelige lydbetegnelser – bas, mellemtone og diskant. Men de spiller ikke særligt højt eller kraftfuldt.

Det mest positive jeg kan sige om lyden er, at den er i stereo og er fornuftigt placeret på hver sin side af produktet, så lyden kan passere frit, under flere forhold.

Lidt pænere ord kan jeg give det indbyggede webcam. Det er klart det bedste webcam blandt de nu tre Chromebooks jeg har anmeldt. Responstiden er den klart hurtigste, mens billedkvaliteten også passerer det acceptable niveau. Her er noget, der rent faktisk kan bruges til et godt Skype-opkald.

Ingen Android apps

Direkte fra salgsæsken er det ikke muligt at downloade Android apps til ASUS Chromebook Flip C302. Det er selvom Google i lang tid har lovet at netop dette produkt, “snart vil kunne downloade apps fra Google Play Store”, som det løst oversat står oplyst på denne Google side.

Der findes dog en vej uden om dette problem som dermed låser op for C302’s fulde potentiale. Under indstillinger – Om Chrome OS – Detaljerede buildoplysninger, kan du nemlig “skifte kanal”. Det betyder du kan gå fra den stabile version af Chrome OS og over i beta-kanalen. Her får du adgang til de nyeste features og funktioner, inden de bliver sendt ud til den brede pøbel. Du kan læse Googles egen guide til at skifte mellem kanaler, lige her.

Vælger man at bruge C302 uden Android apps har man fortsat gjort et godt køb. Touchskærmen er til stadighed en fantastisk feature, som giver brugeroplevelsen af produktet en ekstra dimension.

Galleri med Android apps

Android apps i beta

Vælger du at skifte over til beta-kanalen bliver Chrome Webshop overflødiggjort. Chrome Webshop er hvor man indtil videre, har hentet udvidelser og “apps” til Chrome OS. Men udviklerne har aldrig taget butikken til sig. I stedet har de udviklet deres hjemmesideplatform, så enhver browser har kunne drage nytte af deres produkt.

Derfor er overgangen mellem Android og Chrome OS et rigtigt spændende træk fra Google og Chrome-holdet. Men det skal lade være sagt, at Android apps i Chrome OS, ikke er helt gnidningsfrit.

Mange apps til Android er udviklet til den lille skærmstørrelse, som i dag anvendes i vore smartphones. Når en applikation så skal bruges på en 12,5 tommer stor skærm betyder det lidt mere udviklingsarbejde til apps-udviklerne.

Nogle applikationer ser og fungerer derfor bedre end andre på de store skærme. Et godt eksempel er Spotify, som fungerer rigtigt fint og ikke er fyldt med tomme områder. En app, der ikke fungerer særlig godt er Facebook. Men det er måske heller ikke så vigtigt, da deres hjemmeside fungerer udmærket med en touchskærm.

Min konklusion af Android apps på Chrome OS er, at hvis applikationen tilbyder noget, som produktets hjemmeside ikke kan, så giver den værdi at installere i Chrome OS. Hvis ikke, så brug hjemmesiden, da den oftest vil være mindst lige så touch-brugervenlig.

Det skal yderligere tilføjes, at nogle Android apps ikke understøtter fuld skærm. Hvilket er både godt og skidt. Godt fordi applikationen ikke bliver strukket ud i de fire verdenshjørner og derefter ligner l*rt, men skidt, hvis det dermed ødelægger anvendelsesmulighederne.

Android apps til Chrome OS mangler stadig en del arbejde, men det er klart her Chrome og Android teamet skal lægge deres kræfter, hvis ikke Google vil fortsætte understøttelsen af tabletudviklingen.

Konklusion: Det lækreste produkt på Chrome OS

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk Anbefaler ASUS Chromebook Flip C302

ASUS Chromebook Flip C302CA er aktuelt det ypperste Chrome OS produkt du kan købe fra danske forhandlere, hvis du skal have touchskærm og høj ydelse.

Designet er opsigtsvækkende og vil i ethvert klasselokale skille sig ud fra mængden af plastikprodukter.

ASUS har endvidere taget førertrøjen på. USB Type-C er vejen frem og de har trods alt valgt at udstyre den med to af slagsen – host, lytter i Apple? (MacBook Pro 15″ har fire USB Type-C porte, red.). Dertil skal bemærkes, at der er blevet plads til udvidelsen af hukommelsen igennem MicroSD-kortlæseren.

Med tilvalget af USB Type-C porten har ASUS undgået en ekstra port til opladning, for det kan Type-C porten også klare, mens den også kan spejle skærmen op på en ekstern skærm via et Type-C til HDMI kabel, så du kan arbejde ved den størrelse skærm, du selv ønsker.

Det kan give anledning til at investere i et sæt bedre højtalere til kontoret, så du skaber dig et godt arbejdsklima. Til studiebrug er lyden stadig acceptabel, om end du ikke kommer til at overdøve lærerinden ved tavlen.

Den helt store force hos C302 er kombinationen af lækkert design, brugervenligt og baggrundsbelyst tastatur, touchskærmen og Chrome OS! De fire elementer skaber en uimodståelig arbejds- og studieplatform, der er svær at finde til de samme penge andre steder!

Der er små kompromiser ved Chrome OS, og vi når ikke på niveau med Apple MacBook (eller high-end Windows 10 maskine) når du køber en C302. Men du kan til gengæld for de samme penge, købe dig til bedre lyd, en stor og flot skærm til kontoret samt Office 360 og stadig have råd til en afbudsrejse sydover!

Vi ender på flotte fem ud af seks stjerner og vores varmeste anbefalinger! Der er de små mangler i Chrome OS og de små detaljer fra ASUS, der gør at produktet ikke får den sidste stjerne med sig.

Du kan få Asus Chromebook C302CA for omkring 5.799 kroner netop nu. Du kan altid se Annoncelink Pricerunner.dk for dagsaktuelle priser.

Fordele og ulemper

Fordele

– God batteritid
– Touchskærm øger brugeroplevelsen
– Lækkert design
– Baggrundsbelyst tastatur
– Hurtige opstartstider med Chrome OS

Ulemper

Skærmhængsler lidt stramme
– For lav lysstyrke i skærmen (300 nits)
– Ikke imponerende lydoplevelse

Mere til historien

Selvom Chrome OS ikke har adgang til den samme programpakke som Windows-platformen så findes der mange fornuftige og funktionelle alternativer. Microsofts Office-pakke på deres Office 360 platform er et godt eksempel, hvis man ikke kan leve med Googles kontorpakke.

ASUS Chromebook Flip C302
Bedste projektor til prisen? Jeg har prøvet 3 budget-projektorer

Drømmer du om en hjemmebiograf, men synes det er for dyrt og besværligt? Her er løsningen.

(mere…)
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram