Samsung-arving anholdt i korruptionsskandale

Samsung-emperiets arving Jay Y. Lee er blevet anholdt. Han er bl.a anklaget for bestikkelse. 

Jay Y. Lee

Samsung-arvingen Jay Y. Lee (Foto: Wikipedia)

New York Times fortæller, at Samsungs vice-bestyrelsesformand Jay Y. Lee tidligt fredag morgen blev anholdt mistænkt for bestikkelse og underslæb. Jay Y. Lee regnes som den egentlige leder af Samsung-gruppen efter, hans far Lee Kun-hee fik et hjerteanfald i 2014. Samsung er en familieejet virksomhed og udgør omkring en femtedel af Sydkoreas samlede eksport.

 – Samsung solgte godt trods Note 7-problemerne

Anklaget for bestikkelse

Ifølge Reuters er Jay Y. Lee anklaget for at have bestukket en nær ven af den Sydkoreanske præsident Park Geun-hye. Den særlige anklager i Seoul beskylder Jay Y. Lee for at have udbetalt bestikkelsessummer for mere end 250 millioner kroner. Pengene er betalt til organisationer med forbindelser til Præsidentens nære ven Choi Soon-si som betaling for politiske tjenester. Disse tjenester menes blandt andet at handle om at få den sydkoreanske regerings opbakning til fusionen af to Samsung-datterselskaber. Denne fusion har været med til at sikre Jay Y. Lee’s kontrol over selskabet efter faderens hjerteslag.

Ikke første gang Samsung er involveret i korruptionsskandale

Samsung er før blevet undersøgt i forbindelse med mistanke om korruption. Jay Y. Lee’s far blev ifølge New York Times dømt for bestikkelse i 2006 og skatteunddragelse i 2009. Selvom han blev dømt i begge tilfælde, blev han aldrig arresteret og en fængselsdom på 3 år blev ophævet. I begge tilfælde blev hans benådet af den siddende Sydkoreanske præsident.

 – Samsung erkender: Tilliden skal genopbygges hos forbrugerne

Sydkoreas præsident involveret

Sydkoreas præsident Park Geun-hye er selv involveret i en omfattende korruptionsskandale, og hun står overfor en mulig rigsretssag.

BBC fortæller hvordan Sydkoreas parlament d. 9. december 2016 stemte for en rigsretssag mod præsidenten. Præsident Park Geun-hye’s nære ven Choi Soon-si blev d. 20 november 2016 beskyldt for at have misbrugt sine forbindelser til præsidenten til at afpresse firmaer for millioner af kroner i form af donationer til to non-profit organisationer under hendes kontrol. Samsung er et af 8 selskaber, som har indrømmet at have doneret penge til organisationerne, men de nægter at have modtaget politiske modydelser som tak.

Præsident Park Geun-hye står anklaget for at have taget aktiv del i korruptionen ved blandt andet at have instrueret Choi Soon-si til at indsamle pengene til organisationerne.

Choi Soon-si er også anklaget for at have modtaget en række hemmeligstemplede dokumenter fra Præsidenten.

Samsungs overhoved Jay Y. Lee blev i sidste uge forhørt i 22 timer i træk som mistænkt i korruptionssagen mod præsidenten.
I en pressemeddelelse afviste Samsung  enhver form for forbindelse til korruptionsskandalen.

 – Samsung udskyder Note 7-forklaring

Opgør med Sydkoreas mægtige virksomheder

Samsung er en af Sydkoreas såkaldte Chaeboel konglomerater  – mægtige familie-ejede kæmpe-virksomheder.
Sydkoreas skiftende regeringer er kendt for at have meget tætte bånd til Chaebolerne.

New York Times fortæller hvordan alle præsidenter har svoret et opgør med Chaebolerne. Senere har de trukket i land med undskyldninger om, at kæmpe-virksomhederne var for afgørende for landets økonomi til at virksomhedslederne kunne arresteres eller idømmes lange fængselsstraffe.

Det er en sejr for Den særlige anklager Park Young-soo at det er lykkedes at arrestere Jay Y. Lee. Det er første gang at en ledende figur for Sydkoreas Chaeboler er blevet arresteret. Den særlige anklager Park Young-soo, som også står bag korruptionsundersøgelsen af præsidenten, har tidligere anmodet domstolene om at arrestere Jay Y. Lee uden held. Dog har nye og stærkere beviser ført til at domstolene udstedte en arrestordre.

Mange ser det som en afgørende prøve for, om Sydkorea er klar til at gøre op med den omfattende korruption i landet og Chaebolernes magt.

 – Galaxy S8 måske afsløret af Samsung selv

Samsungs fremtid

Samsung blev tidligere på året ramt af Galaxy Note 7 skandalen, hvor de måtte trække samtlige telefoner tilbage.

Nyheden, om arrestordren på Samsungs kronprins, fik koncernens aktier til at dykke med 2,1 procent. Siden torsdag er aktierne faldet med 5,5 procent.

I Sydkorea har der været en stigende utilfredshed med den omfattende korruption, og flere tusinder af mennesker demonstrerede i oktober sidste år i gaderne for at få præsidenten til at trække sig.

Selvom ingen venter at Samsung kollapser, så har virksomhedens rygte lidt skade ovenpå den seneste tids skandaler. Analytikere mener, at det kan være med til at bremse større strategiske beslutninger i firmaet for en tid.

Mere til historien

Den daværende militær-diktator Park Chung-hee gav en række firmaer særlige økonomiske fordele inden, han blev myrdet i 1979. Disse firmaer voksede sig senere til kæmpe dynastier kendt som Chaeboler, hvor Samsung er den største. Andre kendte Chaeboler er LG og Hyundai.

En stor opdatering ruller netop nu ud til Samsung-smartwatches

Hele 2 GB fylder den store opdatering, der er på vej bredt ud til Samsungs smartwatches.

(mere…)
Arbejder Samsung på håndholdt gaming?

KORT NYT: Et nyt patent er dukket op på en slags håndholdt gaming-enhed.

(mere…)
Mere om Samsung Galaxy A56

KORT NYT: Et såkaldt render af den kommende Samsung Galaxy A56 peger på et nyt kameradesign.

(mere…)
Apple holder fast – Samsung falder tilbage

USA: Apples dominans på det amerikanske smartphonemarked fortsætter.

(mere…)
Samsung Galaxy A56: Alt hvad vi ved indtil videre

Den kommende prisvenlige Samsung Galaxy A56 får hurtigere opladning. Her er hvad vi ellers ved om A56.

(mere…)
Datoen for Samsung Galaxy S25-lancering er måske afsløret

Hvis man skal tro de seneste rygter, så er præsentationen af den nye Samsung Galaxy S25 serie snart på vej.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram