EU-Kommissionen: Roaming er snart fortid

8

EU-Kommissionen har taget sig sammen, og lover nu at roaming i EU er fortid.

Så er der endelig godt nyt til alle europæere, som er så heldige at være bosiddende i et EU land. Langt om længe tyder det på, at EU-Kommissionen har fundet en løsning på roaming indenfor EUs grænser. Den 15. juni 2017 skal det være slut for teleselskaberne at opkræve ekstra på al udenlandstelefoni indenfor EU’s grænser.

Den nyhed bragte vi godt nok allerede for et par uger siden på MereMobil.dk, men EU-Kommissionen udspil indeholdt i første omgang flere begrænsninger. Det skulle blandt andet kun være muligt at bruge sin mobiltelefon indenfor EUs grænser i 90 dage om året.Roaming

Den lille detalje fik mange helt op på barrikaderne, og flere kritikere kaldte EU’s indremarked for en joke. Åbenbart er EUs indremarked gældende for alle produkter undtaget telefoni. Den voldsomme kritik  kunne EU-Kommissionen ikke sidde overhørig.

-“Vi vil ikke lægge nogen begrænsninger på varighed eller på, hvor mange dage (rejsende) kan roame uden ekstraudgifter,” udtale EU-kommissæren for det digitale fællesmarked, Andrus Ansip. Det skriver JyllandsPosten.

EU-kommissæren advarer samtidig forbruger mod at tro, at de kan se frem til billigere telefoni ved at købe et billigt abonnement i et andet EU land. Det vil ifølge EU-kommissæren være misbrug, hvis en person bosiddende i ét land køber et simkort i et andet EU land, fordi det er billigere.

Telebranchen utilfreds

EU-Kommissionens forslag falder dog ikke i god jord hos teleselskaberne. I Danmark kalder Jakob Willer, direktør for teleselskabernes interesseorganisation Teleindustrien, forslaget for katastrofal roamingkurs.

Ifølge Jakob Willer vil EU-Kommissionens forslag føre til højere priser for alle forbrugere – også for dem, som aldrig er uden for hjemlandets grænser. Forslaget vil føre til færre investeringer i teleselskabernes mobilnetværk, hvilket vil betyde, at områder med dårlig mobildækning ikke vil få forbedret dækning i fremtiden.

En helt anden konsekvensen vil muligvis være, at forbrugerne i fremtiden ikke kan anvende deres abonnement i udlandet. Forbrugerne vil så blive tvunget til at købe et dyrere abonnement eller måske bliver roaming til et tillægsprodukt, som skal tilkøbes særskilt.

Teleindustrien hjemmeside gennemgår Jacob Willer ganske pædagogisk, hvorfor EU-kommissionens forslag er dårligt nyt for både teleindustri og forbrugere. Problematikken er, at EU-Kommissionens forslag udelukkende fokuserer på forbrugerpriserne, mens EU-Kommissionen slet ikke tager højde for, hvordan telemarkedet fungerer indenfor EU.

Roaming er dyrt for teleselskaberne

Når f.eks. en dansk mobilkunde benytter sin mobiltelefon i Spanien, så betaler det danske teleselskab 65 kroner for hver GB mobildata, som den danske forbruger bruger på sin ferie på Gran Canaria.

Med en gennemsnitlig abonnementspris på 120 kroner om måneden, så skal forbrugerne helst ikke bruge deres mobiltelefon alt for meget i udlandet, da det ellers er en dundrende underskudsforretning.

Et helt konkret eksempel kan være det nye lavprisselskab Tjeep, som tilbyder 20 GB mobildata med en månedlig abonnementspris på kun 89 kroner. Hvis et af teleselskabets mobilkunder tager til Spanien og bruger alle 20 GB mobildata i løbet af en uges ferie, så koster roamingen 20 x 65 kroner for teleselskabet. Med lidt hovedregning koster en uges roaming altså 1.300 kroner for teleselskabet, men abonnementsprisen er kun 89 kroner per måned.

Det er en udgift, som altså bliver ret svært at få dækket ind, når kunden kun lægger 12 x 89 kroner i abonnement – i alt 1.068 kroner om året. Det vil altså tage teleselskabet 13 måneder at få dækket blot én uges roamingudgift ind.

– “Så resultatet bliver dyrere og dårligere mobiltelefoni og begrænsninger i anvendelsesmulighederne for danske forbrugere. Det er der næppe nogen politikere, der vil være meget stolte af. Men nu er I advaret.” konkluderer Jakob Willer på Teleindustrien hjemmeside

Mere til historien

Det luner dejligt at tisse i bukserne, når det er koldt. Men desværre så bliver det også hurtigt koldt. Det gamle ordsprog burde EU-Kommissionen huske på.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer