Podcast #35: Sådan kommer du i gang med apps

Hvordan får jeg udviklet en app? Hvordan er forløbet? Hvilke forberedelser skal gøres? Lyt til vores guide i app-udvikling og få rigtigt mange guldkorn fra en af branchens eksperter.

Jan Hoffmann, TV 2 og John G, MereMobil.dk

Jan Hoffmann, TV 2 og John G, MereMobil.dk

Overvejer din virksomhed en applikation til smartphones, er der rigtigt mange ting, der skal tænkes over. Først og fremmest skal man spørge sig selv om, hvorfor virksomheden overhovedet skal have en app.

– ”En app skal give værdi i det daglige, og der skal være en grund til at bruge applikationen ofte. Er det ikke tilfældet, hvis det er ’once in a lifetime’ app, skal du kraftigt overveje om en app er løsningen,” fortæller Jan Hoffmann, der har ansvaret for apps hos TV 2. I mange tilfælde kan en god mobilversion af ens website være en udmærket løsning.

En app er særligt interessant, hvis man ønsker at udnytte eksempelvis lokation og accelerometer på smartphonen. I de fleste tilfælde, hvor man udvikler en app, skal denne også ledsages af en god mobil website. Så det ene udelukker ikke det andet.

I Teknologimagasinet MereMobil deler Jan Hoffmann ud af sin mangeårige erfaring med udvikling af apps til TV 2 og LEGO. Du kan høre programmet her i artiklen eller på iTunes, via TuneIn samt på podcast-apps til Android.

Global udgivelse kræver Android

På TV 2’s apps er fordelingen i downloads og brug 75 / 25 procent i iPhones favør, og dét selvom udviklingen af begge apps er lige højt prioriteret. Både i forhold til opdateringer og funktioner.

Hvis en applikation udvikles med henblik på danske brugere, kan man overveje om kun iPhone skal understøttes. Det er op til ens temperament og økonomi. Vil man derimod ud på et globalt marked SKAL applikationen også være tilgængelig på Android, mener Jan Hoffmann.

Ifølge Statista.com havde Android-platformen, på globalt plan, i 2015, en gennemsnitlig markedsandel på 81,6 procent. iOS-systemet lå på 15,8 procent i gennemsnit. Det efterlader omkring 2,5 procent til de øvrige platforme, såsom Windows Phone / Windows 10 Mobile.

TV 2 satser ikke længere på udvikling til Microsofts platform.

En tjeneste som Flurry Analytics kan bruges til at holde øje med om ens app bliver brugt, samt give værdifulde data om hvordan platformene fordeler sig, på ens applikation.

Et ’on going’ projekt

En applikation er aldrig færdig. Du skal forberede dig på, at der er tale om et ’on going’ projekt. Brugerne af en app elsker jævnlige opdateringer med både fejlrettelser og nye funktioner. Hvis en app ikke har været opdateret i lang tid, opfattes den som død og uinteressant.

Din app må gerne komme på markedet i en tidlig version. Lyt til brugerne, og flyt app’en i den retning brugerne efterspørger. Hvis det viser sig, at brugerne ikke bruger, eller vil have, dit app-produkt så træk stikket og luk app-udviklingen ned.

Man skal tage brugernes tilbagemeldinger alvorligt, og holde meget øje med, om ens app crasher. De såkaldte crash-reports bruges til, at give ens udviklingsteam værdifulde informationer om, hvilke devices app’en ikke fungerer på. Det er grundlaget for at finde og rette kritiske fejl.

Med CrashLytics kan man få detaljerede rapporter om styrt af ens applikation.

Kom i gang med din egen app

Inden der tages kontakt til udviklere der kan kode og programmere ens app, skal man have gjort sig mange overvejelser om præcist hvad app’en skal kunne. Der skal tegnes en masse skitser i hånden, der illustrerer navigationen, opbygningen m.v.

Man skal ikke nødvendigvis lave en detaljeret kravspecifikation, med super detaljerede informationer om hvert enkelt lille punkt. Det giver langt fra altid en dynamisk udvikling. I stedet skal de rigtige udviklere på banen, men det kan være ualmindeligt svært, at hyre de rette personer eller det perfekt firma til opgaven.

– ”Når man søger er der et hav af firmaer, der kan lave app’s, men kan de også levere i den ønskede kvalitet, til aftalt tid og pris? Den faktor er så urimelig usikker, at man ikke kan give gode holdbare råd. Jeg tror, man skal se på det som et parforhold. I relationer er der oftest fejl i begge lejre, når man ikke kan få det til at fungere. Det handler også om kemi mellem parterne,” fortæller Jan Hoffmann fra TV 2.

TV 2 har trukket en række apps hjem fra app-udviklingsfirmaer, og ansat egne medarbejdere, for at have mere styr på udviklingen og kunne agere hurtigt.

Du skal ikke lade dig imponere af et appudviklingsfirmas portefølje med store kendte kunder og brands. Det er ikke nødvendigvis sikkert, at forløbet bliver godt med dig, fordi det har været det med en storkunde. Et lille udviklingsfirma kan, hvis de har de rigtige folk, også levere et godt produkt.

Hvad koster en app?

Hvad en app ender med at koste, er svært at sige noget konkret om. Det handler af mange faktorer. Én ting er sikkert. Pris og kvalitet hænger sammen.

– ”Hvor mange brugere og backend systemer skal den skaleres op imod. Er det et par glade lokale brugere eller 25 millioner på verdensplan. Er der loginsystemer og sikkerhedsting? Det er afgørende for prisen. Lav en konsulentaftale med udviklingsfirmaet, og følg nøje om de leverer fra ‘sprint til sprint’. Vær også opmærksom på om de kan omstille sig i forhold til de ændringer der kommer i løbet af projektet,” siger Jan Hoffmann i podcasten fra MereMobil.dk.

Der findes mange typer af forretningsmodeller for udvikling af apps. Udviklingsfirmaet kan få en andel i virksomheden bag app’en, der kan betales per time eller som en fast pris for projektet. Det er bare nogle af de aftaletyper der findes. Også her er det en vurdering der skal laves fra projekt til projekt.

I Teknologimagasinet MereMobil, episode 35, kan du høre mere om forretningsmodellerne og finansieringen.

HØR OGSÅ: 10 tips til succes med PR og sociale medier

Brug en uafhængig konsulent

Uanset hvilken forretningsmodel du vælger, er det vigtigt, at du har ejerskabet til koden. Det er også vigtigt, at koden og applikationen ikke er låst til udviklingshusets servere eller systemer, så den ikke kan flyttes til en andet firma såfremt dette ønskes på et tidspunkt.

Det kan være en fordel, at hyre en uafhængig konsulent der undervejs kan lave review på koden, så der sikres, at udviklerne bruger god kodepraksis, og du ikke låser dig til systemer du ikke kan komme ud af.

En person som er din rådgiver kan være en god investering på den lange bane. Det svarer til, at du ved et husbyggeri har betalt en person med forstand på byggeri, til at være øjne og ører, så det sikres, at projektet har den kvalitet der var aftalt fra starten.

HØR OGSÅ: App-succes kræver kvalitet og mindst fire stjerner

Lyt: Podcasten ”Kom i gang med apps”

I episode 35 af Teknologimagasinet MereMobil er gæsten Jan Hoffmann, Head of Mobile Apps TV 2 Technical Department.

Han har i en lang årrække arbejdet med udvikling af apps for LEGO og TV 2. Han står blandt andet bag apps som TV 2 Nyhederne, TV Tid, Vild Med Dans og mange andre.

Hør blandt andet:

– Hvilke overvejelser skal du gøre om din app
– Hvordan kommer du konkret i gang
– Hvilke platforme du satse på
– Hvordan findes den/de rigtige udviklere
– Overvejelser om pris og forretningsmodeller

Sådan lytter du til podcasts fra MereMobil.dk

Afspiller og link til download findes i toppen af denne artikel.

Du kan hente podcasten i iTunes Podcast, via TuneIn eller på YouTube.

Programmet kan også lyttes på FM via Radio Update og Kanal Gladsaxe (100,9 MHz) samt andre stationer, der samarbejder med Radio Update.

Lyt også til flere udsendelser fra MereMobil.dk.

Tilrettelæggelse:
 John G. Pedersen
Producer: Mike Forde

Mere til historien

Pas på irriterende push-notifikationer. Selvom det er fristende hele tiden at pushe beskeder til brugerne, så gør det med omtanke. Bliver en app irriterende vil brugeren hurtigt slette den.

Apple klar med egen sportsapp

Apple har lanceret deres egen sportsapp, som f.eks. leverer resultater og statistik i realtid.

(mere…)
5G vs fiber – mine oplevelser

PODCAST: Internet i hjemmet. Skal det være 5G eller fiber? Og virker 5G-internet ordentligt? Hør om mine erfaringer.

(mere…)
I dybden med OnePlus 12 og 12R

PODCAST: Jeg fortæller om OnePlus' nyeste modeller. Hør også når jeg overrasker Ida på 9 år med hendes første telefon.

(mere…)
Skatteapp er klar – får du et skattesmæk?

Nu kan kan du få et pålideligt estimat på, hvad der i vente, når der gives adgang til årsopgørelsen.

(mere…)
DR opdeler Ramasjang i 3 selvstændige apps

Den populære Ramasjang-app fra DR deles nu op i tre selvstændige apps.

(mere…)
Igen relevant: Tjek el-priserne på telefonen

TIP: Se dagspriserne på el. Der er penge at spare, hvis du kan planlægge dit brug af strøm.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram