Hvad betyder 3G, H+, 4G og LTE på mobilen?
BAGGRUND: Har du undret dig over forskellen på E, 3G, H+ og LTE på din telefon? Læs hvad betegnelserne dækker over.
Mobilbranchen er fyldt med forkortelser. De fleste vil nok sige, alt for mange forkortelser. Vi kender dem alle – E, 3G, H og LTE, men ved du, hvad tegnet i øverste linje på på din smartphone dækker over?
De forskellige betegnelser på smartphonen viser, hvilken netværksteknologi din smartphone benytter til at kommunikere med mobilnetværket. Kort sagt dækker betegnelsen over, hvor hurtigt din smartphone kan overføre data via mobilnetværket.
De forskellige netværksteknologier er kort fortalt inddelt i forskellige generationer. I dag benytter vi netværksteknologier fra anden, tredje og fjerde generation – populært kaldet 2G, 3G og 4G, og denne artikel afdækker forkortelserne, som benyttes i disse generationer.
I denne artikel tager vi helikopteroverblikket, men virkeligheden er som bekendt noget mere kompliceret end vi gerne vil gøre den til. Det er alment kendt, at telebranchen er fyldt med luftige løfter, og det skal derfor understreges, at datahastighederne, som vi omtaler, ikke altid er opnåelige i et live mobilnetværk.
Vi stater i omvendt rækkefølge med fjerde generation.
Fjerde generation – 4G
4G, 4G LTE eller LTE dækker over fjerde generations mobilnetværk. LTE er forkortelsen for Long Term Evolution.
Som standard leverede første generation af 4G LTE omkring 100 Mbit/s i downloadhastighed og 50 Mbit/s i uploadhastighed. I en lidt nyere udgave steg downloadhastigheden til 150 Mbit/s. På en smartphone benyttes ofte betegnelsen 4G, 4G LTE eller blot LTE. På MereMobil.dk benytter vi tit “4G LTE”.
4G+ eller 4G LTE+ er en nyere udgave af 4G LTE, hvor man blandt andet kombinerer flere frekvensbånd til at opnå højere downloadhastigheder på 300, 450 Mbit/s eller højere. Teknologien kaldes også LTE Advanced for at understrege, at det er en videreudvikling af det oprindelige LTE.
LTE Advanced benyttes også i forbindelse med Carrier Aggregation. Altså sammenlægning af flere frekvensbånd, så man får højere hastigheder på smartphonen.
– Baggrund: Hvad er LTE Advanced?
Tredje generation – 3G
R99 eller WCDMA dækker over den oprindelige 3G standard med navnet Wideband Code Division Multiple Access. R99 var den oprindelige første udgave af 3G, men det er 3G eller WCDMA betegnelsen der oftest benyttes. I den oprindelige udgave kunne 3G-nettet kun overføre data med 384 Kbit/s i download og op til 128 Kbit/s i upload.
I de senere generationer af tredjegenerationsteknologien skiftede betegnelsen til 3G+, H+ 3.5G, HSPA, HSPA+ eller Turbo 3G – kært barn har rigtig mange navne, som alle dækker over High Speed Downlink Packet Access (HSPA). Betegnelsen HSPA dækker over en række 3G-teknologier, som har en download hastighed på over 14 Mbit/s.
Der findes forskellige versioner af HSPA, og downloadhastigheden kan f.eks. være op til (teoretiske) 14, 21 eller 42 Mbit/s. Faktisk kan hastigheden komme helt op på 84 Mbit/s, men ingen danske netværk understøtter så høje hastigheder.
– Baggrund: Hvilken hastighed må teleselskaberne markedsføre
Anden generation – 2G
EDGE eller E-GPRS forkortes ofte med et simpelt E. De officielle navne er Enhanced Data Rates for GSM Evolution eller Enhanced General Packet Radio Service, som er en videreudvikling af GPRS. Betegnelsen dækker over en række forskellige datamuligheder og overførselshastigheden er oftest mellem 40-200 Kbit/s.
GPRS bliver ofte forkortet med et G. General Packet Radio Service er den langsommeste dataoverførsel, som i dag benyttes på 2G, og overførselshastigheden er oftest mellem 20-50 Kbit/s.
– 4G LTE Advanced – sådan er planerne i Danmark
Mere til historien
Læs mere om de nye 4G LTE teknologier i vores baggrundsartikel om emnet.
Læs også:
– Hvad betyder 4G kategorierne?