Sikkerhedsfirma: Sikkerhedstruslen mod Android bliver kun værre
De kræver løsepenge for at oplåse indhold de har krypteret, og de stjæler fra din konto via webshops. Her er de 10 største sikkerhedstrusler mod Android.
Sikkerhedstruslerne mod smartphones bliver stadig større og særligt Android er i farezonen. IT-kriminelle forsøger at finde hullerne i telefonerne, og de via disse afpresses brugerne for penge, frarøves og personlige data stjæles.
I Danmark hører vi sjældent om de store angreb, men de forekommer. Nogle har stiftet bekendtskab med Mazar-virusen, som har inficeret danske Android-brugere via SMS, hvilket fik bred opmærksomhed i mange medier den seneste uge. IT-kriminielle forsøger også andre metoder, og senest er det gået ud over MobilePay.
Sikkerhedsfirmaet F-Secure har offentliggjort de 10 største trusler mod Android telefoner i 2015, og topscoreren blev ”SmsSend” der er toppen af pyramiden i en familie med Fakeinst, SmsPay og SmsKey. En inficeret enhed suger penge fra ofrets telefonabonnement ved at sende SMS-beskeder til dyre numre, der er ejet af angriberen, som dermed får pengene.
Nummer to på listen er Slocker, som krypterer billeder, dokumenter og videoer. For at låse krypteringen op skal den ramte betale op mod 500 dollars via en PayPal-lignende tjeneste. Der trues også med, at Slocker er i besiddelse af et billede af ofret samt placeringen.
Slocker havner på Android telefoner via porno-relaterede apps eller spam-mails, som giver sig ud for, at være en Adobe Flash-opdatering, til trods for, at Adobe Flash ikke længere er noget man bruger på telefoner.
Ifølge F-Secure kan vi i 2016 forvente flere forsøg på bedrag med ondsindede betalingsapps. Det farlige her er, at de kan komme fra legitime hjemmesider, som er blevet hacket. Ved betalingen sendes brugeren til den kriminelles checkout-system, der dermed opsnapper pengene.
I infografikken kan du se hitlisten over de største Android-trusler i 2015.
En af årsagerne til, at vi i Danmark ikke er helt så truet handler blandt andet om, at langt de fleste henter apps via Google Play Store, og ikke ved at installere APK-filer udenom systemet.
– Baggrund: Er du bange for overvågning fra Kina og USA?
Tag også et lyt til vores podcast. I episode 32 går vi tæt på sikkerhedsproblemerne ved smartphones. Blandt andet kommer vi i udsendelsen ind på, at billige smartphones kan udgøre en sikkerhedsrisiko.
Mere til historien
Man skal som mobilbruger, uanset platform, være yderst opmærksom og ikke tro på alt. Eksempelvis et opslag som dette, som er for godt til at være sandt. Alligevel klikker folk på det.