Bag om YouTubes skift til HTML5 og VP9

3

Baggrund: YouTube skrotter Flash og satser på HTML5 og VP9. Vi går bag om overskrifterne, og fortæller dig, hvad den virkelige nyhed på YouTube er.

Det er en nyhed, som alverden nørder klapper ivrigt i hænderne over. Efter et årelangt tilløb har verdens største videosite YouTube, langt om længe, officielt skrottet den forhadte Adobe Flash-afspiller, og skiftet til webstandarden HTML5. Det skriver Google på YouTubes udviklernes officielle blog.

HTML5 logo
HTML5 logo

YouTube er ubestridt verdens største videosite, med millioner af visning hver time. YouTube sender enorme mængder data over internettet, og fordi YouTube fylder så meget både datamæssigt og i bevidstheden hos mange internetbrugere, så er det meget interessant at se på, hvad Google foretager sig med videotjenesten.

De seneste par år har Google arbejdet bag scenen på at optimere videostreamingen fra YouTube, så flere internetbrugere kan få leveret video hurtigere og i højere kvalitet.

Flash er upopulært

For at levere video hurtigere, og mere effektivt, har Google taget nogle tekniske valg, som måske er lidt nørdede, men ikke desto mindre meget interessante. Først og fremmest bliver man nu ikke længere nødt til at have installeret Flash-afspilleren, da YouTube nu benytter HTML5-standarden til at afspille videoklippene med.

Flash-afspilleren har været en torn i øjet på mange brugere, da afspilleren har plaget af af en konstant strøm af sikkerhedsopdateringer. Flash afspilleren har også været kendt for, at kunne dræne mindre hurtigere computere for al kraft, og det var blandt andet en at begrundelserne for, at Apple valgte at forbyde Flash på selskabets iOS styresystem.

YouTube bruger nu HTML5 som standard i Chrome, Internet Explorer 11 og Safari 8. FireFox er endnu ikke kommet med på vognen, men understøttelse skulle også være på vej her.

Den nyhed har vore læsere garanteret allered læst på 117 andre nyhedssider, men den helt store nyhed er dog ikke skiftet til HTML5, men derimod tre andre nyheder, som har endnu større betydning.

VP9, ABR og Encrypted Media Extensions

De tre store nyheder er VP9, Adaptive Bitrate (ABR) streaming  og Encrypted Media Extensions.

VP9 videocodecet er den måde video på YouTube i fremtiden vil blive komprimeret på. VP9 er Googles open source videocodec, og fremtiden videoformat på Googles tjenester.

Et videocodec er den komprimeringsmetode Google benytter til at komprimere video, så videofilerne fylder mindst muligt. H.264 er ellers i dag defacto standard, i alt fra mobiltelefoner over videokameraer til TV og streamingtjenester såsom Netflix eller HBO.

Tidligere benyttede Google også H.264 videoformatet som standard, men efterhånden er H.264 ikke længere effektiv nok til at levere høj kvalitet med en lav bitrate, og her kommer det nye VP9 format så ind på scenen.

Afløseren for H.264 hedder H.265, og dette videocodec kan i princippet nogenlunde det samme som VP9, men hvor H.265 er underlagt en række kommercielle licenser, så er VP9 open source og licensfri. Google har valgt open source vejen, og dermed er der lagt op til formatkamp de næste par år med Google på den ene side, og en række store teknologivirksomheder på den anden.

Effektiv komprimering = højere visuel kvalitet

VP9 er langt mere effektiv, og kan derfor lave mindre videofiler med samme eller bedre billedkvalitet. Det betyder, at man kan se videoklip i højere visuel kvalitet og samtidig sænkes kravene til ens internetforbindelse.

Hvor man tidligere måske skulle bruge mellem 3-4 Mbit/s for at streme HD fra Youtube, så sænker VP9 kravene med 35 procent. Samtidig starter afspilningen af VP9 filer mellem 15-80 procent hurtigere sammenlignet med tidligere videocodecs.

Endnu vigtigere fra Google synspunkt er dog muligheden for, at levere bedre kvalitet til den store del af verdens internetbrugere, som ikke lige har hurtige fiber eller coax forbindelser til rådighed. Med VP9 kan YouTube levere markant højere visuel kvalitet til internetbrugere på netcaféer i Pakistan eller mobilbrugere i Indonesien, hvilket Google selvfølgelig håber på giver flere brugere til YouTube.

I andre verdensdele giver VP9 bedre mulighed for f.eks. at levere 4K video til TV eller settopbokse.

Hurtigere opstart af streaming

Adaptive Bitrate streaming er en af de andre nyheder, som også får stor betydning. Med Adaptive Bitrate streaming tilpasser YouTube løbende videoklippene baseret på den aktuelle forbindelse.

Mange kender måske situationen, hvor man sidder i bussen og streamer video fra YouTube, og efterhånden som bussen kører rundt på ruten, så skifter dækning og kvalitet på mobilnetværket. Man kører måske forbi områder med mindre god mobildækning eller områder, hvor der er meget pres på mobilnetværket.

Med Adaptive Bitrate streaming kan YouTube lynhurtigt skifte til f.eks. en lavere opløsning på videoklippet i stedet for at streamingen går i stå og venter på at “bufferen” bliver fyldt op. En buffer en et midlertidig lager, som henter et par sekunders videoklip ned til ens enhed.

Adaptive Bitrate streaming reducerer afbrydelserne på grund af “buffering” med mellem 50-80 procent. Adaptive Bitrate streaming  betyder  færre afbrydelser, selv om ens internetforbindelse måske ikke er lynhurtig hele tiden.

Kryptering af videostreaming

Den sidste store nyhed er kryptering af videoindhold. En af de helt store grunde til, at medieselskaber har benyttet Adobe Flash eller Microsofts Silverlight (som Netflix benytter) har været på grund af muligheden for, at kryptere indhold på tværs af platforme. Hvis man som medieselskab ønskede at levere indhold til flere forskellige platforme (f.eks. PC, Mac, settopbokse), så var de nærmest tvunget til at benytte Flash eller Silverlight.

Med Encrypted Media Extension kan man nu skrotte Flash og Silverlight, og dermed er en af de sidste store sten på vejen fjernet. Nu kan det hele håndteres i browseren, og det er ikke længere nødvendig, at installere et ekstra plugin (Flash eller Silverlight) til at håndtere sikkerheden.

Mere til historien

YouTube.com er verdens tredje mest besøgte hjemmeside ifølge Alexa ranglisten.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer