Yota Ruby 4G bredbåndsrouter – god i sommerhuset?

10

TEST: Smart transportabel router fra Telia gør det nemt at få mobilt bredbånd med i sommerhuset eller campingvognen. Læs testen af denne lille 4G LTE router.

Yota Ruby 4G
Yota Ruby 4G

En mobil 4G router… jo jo det var måske smart for et par år siden, tænker vores vakse læser måske. I dag kan enhver smartphone dele telefonens internetforbindelse og oprette et privat Wi-Fi hotspot, som kan bruges til at koble en tablet eller den bærbare computer til internettet – så hvorfor dog i alverden købet en transportabel router, som i princippet ikke kan noget, ens smartphone ikke kan?

Det er der skam mange gode grunde til, og vi har på MereMobil.dk testet Telias nyeste produkt i kategorien, som er en Yota Ruby 4G router.

Lille, fiks og kan placeres overalt

Den mest åbenlyse fordel ved en transportabel router, er at den er transportabel. Yota Ruby fylder ikke ret meget, og størrelsen minder meget om en lille ekstern 2,5” harddisk – målene er 97 x 66 x 13 mm. Størrelsen passer perfekt i en lomme eller taske.

En meget stor fordel er også muligheden for let og elegant at placere routeren optimalt. Hvis man f.eks. er i sommerhus, så er det let at placere routeren i vindueskarmen, hvor der er godt signal. Det kan man selvfølgelig også gøre med en smartphone, men når moster Karen ringer, så bliver det pludselig åbenlyst, hvorfor det er en dårlig ide.

Udover at man måske render forvirret rundt og leder efter ens smartphone, som ligger i et helt andet værelse, så går det også udover internetforbindelsen, når der modtages et opkald på telefonen.

Hvis man på sin smartphone får et opkald, så skifter forbindelsen nemlig til 3G eller 2G, og sidder man lige midt i en god film på Netflix, risikerer man at filmen skifter til en markant dårligere kvalitet på 3G eller måske helt stopper afspilningen, hvis smartphonen skifter til 2G under samtalen. En mobil bredbåndsrouter får normalt ikke opkald, og derfor er det en langt mere stabil løsning til internetbrug.

Routerens ydre

I bunden af enheden sidder der et lille strømbesparende E-ink display, der viser, signalstyrke, om enheden er tilkoblet 2G, 3G eller 4G samt en batteri-indikator.

Ved siden af displayet sidder en knap, som bruges til at indstille om Wi-Fi hotspottet skal være et åbent eller lukket Wi-Fi netværk – altså om alle og enhver skal kunne tilgå hotspottet uden kode, eller om man skal bruge en kode for at få adgang til internettet.

I den anden ende sidder sidder et 2-i-1 ladestik. Dette stik er lidt specielt, da stikket har en MicroUSB indgang, så man kan tilslutte et USB-kabel, og samtidig så sidder der også et USB-stik, der gør man kan tilslutte routeren direkte til en USB-port på f.eks. en computer.

Har man glemt microUSB kablet, så tilsluttes altså bare routeren til en bærbar computer eller normal USB-lader via det indbyggede USB-stik.

Lang batterilevetid

Et indbygget batteri gør det muligt, at oprette et Wi-Fi hotspot, som kan levere internetforbindelse i op til 30 timer.

Benytter man routeren intensivt, så skal der dog kun forvente mellem 8-15 timers uafbrudt brug, hvilket dog også er mere end rigeligt. Yota Ruby routeren kan stå i standby i op til 35 dage.

Opsætningen og brug er nem

Selve opsætningen er utrolig nem. Man starter med at indsætte simkortet i simkortlæseren. Man skal skubbe simkortet ret langt ind, og en kniv kan være nødvendig, for at få simkortet helt ind.

Derefter kan routeren tændes. Selve opstarten tager lige tid. Under opstarten bliver man nemt i tvivl om routeren er tændt eller slukket, da der ikke fremgår den mindste information i routerens lille display – udover batteristatus. Men efter lidt ventetid ses en signalindikator, samt en identifikation om routeren kører på 3G eller 4G LTE.

Første gang , man tænder for routeren, kan man koble ens smartphone eller computer til det trådløse netværk med navnet “Ruby”. Browseren går selv ind på routerens opsætningsmenu, hvor det er muligt at ændre netværkets navn, ændre adgangskode samt et par andre opsætninger. Routerens interface er dog meget basal, og der er stort set ingen avancerede indstillingsmuligheder. Altså ikke en router, for de der elsker at ændre tingene under motorhjelmen.

Man kan tilslutte op til 10 Wi-Fi enheder af gangen og routeren understøtter 802.11 B/G/N på 2,4 GHz.

Tilkoblingen til teleselskabet mobilnetværk foregår via 4G LTE (800/1800/2100/2600 MHz), 3G (900/2100 MHz) eller 2G (850/900/1800/1900 MHz).

Desværre har Yota valgt et Cat3 modem i stedet for Cat4 modem, hvilket betyder, at tophastigheden (teoretisk) kun er 100 Mbit/s i download hastighed i stedet for 150 Mbit/s.

På 3G netværket understøtter modemet DC-HSPA+, som giver downloadhastigheder på op til 42 MBit/s og 5,6 Mbit/s upload.

Baggrund: Hvad betyder Cat-betegnelserne?

God antenne?

Hvordan er modtage- og sendeforholdene så på Yota Ruby routeren? Telias – og dermed også Telenors – netværk bliver i øjeblikket opgraderet med LTE 800 (4G på 800 MHz) mange steder, og specielt på landet og i sommerhusområderne arbejdes der på, at forbedre 4G netværket.

For at afprøve routerens modtage- og sendeforhold tog vi routeren med på skovtur til en plantage, der ligger i et af de områder, hvor Telia i løbet af de sidste par uger har fået 4G LTE dækning. Vel at mærke i et område, som ligger lige på grænsen mellem rimelig og elendig udendørs dækning.

Og hvordan klarede routeren sig så? Overraskende fint. Ikke at Yota Ruby routeren har en markant bedre antenne end hvad en gennemsnitlig smartphone indeholder, men routeren er rimelig kvik til at skifte til 4G, så snart det er muligt. Og routeren holder sig også på 3G meget længe, hvis man befinder sig i områder med ekstra dårlig dækning.

Det gør også, at routeren faktisk virker fornuftig i bilen, hvor det er muligt at lægge routeren i forruden, og benytte den til at streame f.eks. DR Ramasjang via DRs nye DR TV app til ungerne på bagsædet.

Yota Ruby 4G
Yota Ruby 4G

Konklusion

Den simple konklusion er, at routeren er godkendt. Routeren er lille, fiks, transportabel, og den er så simpel i brug, at alle og enhver kan finde ud af at lave sit eget Wi-Fi accesspoint.

Den lange batterilevetid er et stort plus og det eneste, der i virkeligheden trækker ned, er at routeren kun har et Cat3 modem indbygget og derfor ikke kan komme helt op i topfart på 150 Mbit/s.

Det bliver 5 ud af 6 stjerner.

Fordele og ulemper

Fordele

– Lang batterilevetid
– Lille og kompakt
– Yderst simpel betjening

Ulemper

– Ingen avancerede funktioner i routeren
– Kun Cat3 LTE modem
– Ingen USB lader med i salgspakken

 Reklamevideo

Mere til historien

En 4G router er oplagt at overveje som hjemmets faste netforbindelse, hvis du ikke vil bindes af kabler. Fordelen er så ydermere, at den kan tages med i f.eks. sommerhus eller på camping.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer