Huawei Ascend Y530 – god begynder smartphone

TEST: Huawei Ascend Y530 er god for begyndere og dem som ikke forventer meget af en smartphone – og hvor prisen skal være skarp.

Der er ingen tvivl om, at Huawei stille og roligt er ved at spise sig ind i danskernes mobilbevidsthed. I december 2013 angav en tredjedel af de adspurgte i en YouGov-undersøgelse, at de kender Huawei som en mobilproducent.

Tilbage i maj 2013, hvor vi testede begynder-telefonen Ascend Y300, var Huawei stort set ukendt som mobilbrand i Danmark.

Nu står vi så her med Ascend Y530, som efterfølger Y300, der ifølge Huaweis egne tal, rundede 20.000 solgte eksemplarer.

 – Sådan vil Huawei få succes

Med til historien hører også, at kravene til en god mobil over det seneste år er skærpet. Derfor er det langt fra sikkert, at Y-serien kan beholde sine fem stjerner.

God byggekvalitet

Ascend Y530 er udført i plastik, og selvom bagbeklædningen kan tages af, står man ikke med fornemmelsen af, at have en ringe lavprismobil i hånden.

Bagcoveret er i rimelig tyk plastik, og når det er monteret, er det en del af en telefon, der både føles godt, og ligger godt i hånden. Bagsiden er mat og med en solid, ikke glat, belægning. Det er nærmest som om, at man står med en gummibelægning.

Knapperne på siden, power og volumen op/ned, stikker lidt ud. De ligger naturligt ud for fingeren, og har en god klikrespons, så man er aldrig i tvivl om hvor de.

Lige under den nederste skærmkant er ”Tilbage”, ”Hjem” og ”Menu” placeret. Efter min opfattelse er både headset-stik og microUSB-opladestik sat helt perfekte steder; øverst og i midten nederst.

Den eneste anke jeg har omkring valgene i konstruktionen er højtaleren, som er lokaliseret på bagsiden, da lyden bliver kvalt af den overflade telefonen lægges på.

 – Flere artikler om Huaweis nye produkter

Stor skærm i rimelig kvalitet

Huawei Ascend Y530 har 4.5-tommer skærm med en opløsning på 480 x 854 pixels, og selvom der ikke er tale om Full HD-opløsning som på topmodellerne, er billedkvaliteten egentlig rimelig okay. Særligt når man tager mobilens pris med ind i betragtning.

Her får du altså en prisbillig Android-telefon med en relativ stor skærm.

Huawei har også på denne telefon lagt deres egen brugerflade kaldet Emotion UI oven på Android (version 4.3 Jelly Bean). Alle ikoner er placeret på forsiden, hvilket giver en naturlig brugeroplevelse, hvor man ikke skal lede efter tingene i store underliggende menustrukturer.

Der er mange muligheder for personlig tilpasning både i forhold til ikonfarver og styles samt baggrunde samt hele layouts. Selv overgangene mellem forside-skærmene kan tilpasses. Y530 er en telefon, hvor personlig tilpasning er muligt i et meget stort omfang.

Enkel adgang til favoritfunktioner

Hvis man ønsker at gøre adgangen til udvalgte applikationer og funktioner lettere, kan ”Enkelt adgang” aktiveres. Skærmen bliver nu inddelt i otte lige store felter, som kan være ”Beskeder”, ”Kalender”, ”Telefon”, ”Lommeregner” m.fl.

Idéen med en simplificeret adgang ses også på nogle af Samsungs modeller, men det ændrer ikke på, at idéen er ganske god.

På en telefon som denne giver den simple adgang faktisk god mening, da man må formode, at køberne ikke er superbrugere af smartphones.

 – Test: Huawei Ascend P6 – en designperle fra Kina

Screenshots fra Ascend Y530

God samtalekvalitet men udfordringer på SMS

Ascend Y530 er en god telefon at tale i, og den holder fint forbindelsen til Bluetooth-headset, men på besked-delen er der udfordringer.

Mobilen har både Huaweis egen SMS-applikation, samt Hangouts, der er Googles bud på en beskedservice. Der går lidt tid, inden man via popup-dialogboksene, har fået fortalt systemet, hvilken udgave der skal anvendes.

Jeg har tidligere været ude med riven efter Huawei i forhold til SMS, og denne gang er desværre ikke en undtagelse.

Mellemrumstasten er for lille, og til højre er både punktum, smiley og enter. Konkret betyder det, at man ofte rammer punktum i stedet for mellemrum, og det giver nogle beskeder som for modtageren virker meget underlige. Dette problem er i øvrigt gennemgående for mange Android-telefoner, og ikke kun hos Huawei.

Uheldigvis har Huawei glemt at implementere funktionen ordrettelser. Når der skrives kommer der fint ord frem i forslagslinjen, men stavefejl rettes ikke automatisk. Huawei har til denne test bekræftet, at det er sådan skrivefunktionen virker i Y530. Det er uvist om det vil blive rettet på et senere tidspunkt.

En ting ad gangen

Brugerfladen og almindelige funktioner som opkald, SMS, mail, Facebook osv. kører ganske fint på denne telefon. Der er ikke lags og hakker, så trods motoren kun er en dual-core 1.2 GHz processor med 512 MB RAM, er denne del ikke et problem.

Men hvis du forsøger, at udføre mange kommandoer på en gang, bliver det tydeligt, at telefonen ikke har ret meget overskud.

Lidt musik i Bluetooth headset og sportstrackerprogrammet Endomondo kørende førte til, at jeg måtte genstarte, for at mobilen igen ville reagere. Og hvis der på en website afspilles video, er det heller ikke meget mere man skal bede den om samtidigt.

Indlæsning af websites sker i et godkendt tempo, så længe man holder sig på de mobiltilpassede sider.

I benchmarkprogrammet Antutu scorer Huawei Ascend Y530 omkring 12.000 point, hvilket er noget under ydelsestallet på godt 35-40.000 at topmodellerne kommer ud med.

Opsummeret kan man sige, at hvis brugeren blot fører en samtale, dernæst sender en SMS og bagefter går på Facebook, så er oplevelsen nogenlunde. Men så snart man bliver mere øvet, og skal tjekke Facebook mens internetbrowseren er åben, så bliver både brugeren og telefonen hurtigt træt.

 – Test: Huawei Ascend G525 – en effektiv telefon

Ikke en kameratelefon

Y530 er ikke en kameratelefon. Billedkvaliteten er i underkanten af hvad man kan forvente, og selvom den på papiret har fem megapixels skal du være opmærksom på, at når billedet skal være i bredformat, anvendes der kun 3.7 megapixels.

Billederne mangler liv, og præges generelt af en del billedstøj. Så snart mørket falder en smule på, bliver støjen forholdsvis tydelig.

Anvendelsesområdet for kameraet i denne mobil er nok forbeholdt lejlighedsvise snapshots til sociale medier. Den egner sig hverken til feriefotografering eller til koncerten med yndlingsbandet.

Billeder taget med Ascend Y530

Lyt til podcasten: Sådan bliver du en bedre mobilfotograf

Konklusion: God for begyndere

Huawei Ascend Y530 er på mange punkter en fin telefon, og det er også begrænset, hvad man skal forvente, når prisen uden abonnement er lige under 1.000 kroner.

Køberne skal være smartphone-begyndere, som vil snuse lidt til smartphone-mulighederne. Men det er ikke en mobil, der er egnet til børn. Deres behov for spil vil hurtigt presse telefonen så meget, at den ikke er sjov længere.

Jeg vil betegne Y530 som en mobiltelefon med smartphone egenskaber, og ikke en egentlig smartphone.

Den dårligste side af telefonen er tastaturet og den manglende ord-erstatning, men her kan en lidt mere erfaren bruger, erstatte denne del, men f.eks. et alternativ fra Google Play Store.

Batteritiden er i øvrigt rimelig, og jeg har ikke oplevet behov for opladning i løbet af dagen, hvilket dog godt kan hænge sammen med, at telefonen ikke anvendes som en smartphone.

Jeg kan anbefale at taget et kig på Huawei Ascend G6, som er en smartphone, der yder noget mere end Ascend Y530, men prisen er også en smule højere.

Huawei Ascend Y530 skal have fire ud af seks stjerner.


Fordele

– Solidt design
– Stor skærm i rimelig kvalitet
– God samtalekvalitet

Ulemper

– Dårligt tastatur og ingen orderstatning
– Ikke kraftig nok hardware til flere opgaver på én gang
– Kameraet tager triste fotos

Huawei Ascend Y530
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Xiaomi 14 Ultra test | Muligvis årets bedste telefonkamera

TEST: Xiaomi 14 Ultra er en stor og kraftfuld smartphone med masser af RAM og lagerplads. Men det er, når du starter kameraet, at du for alvor bliver imponeret.

(mere…)
Sennheiser Accentum Plus test | fantastisk til prisen

TEST: Vil du have hovedtelefoner med aktiv støjreduktion og god lydkvalitet til en god pris? Læs min Sennheiser Accentum Plus test her.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram