Nexus 5 – den bedste Nexus-telefon til dato (mobiltest)

TEST: Nexus 5 er en skarp og effektiv telefon fra Google og LG, der på de fleste punkter kan anbefales.

LG Nexus 5

LG Nexus 5. (Foto: John G. Pedersen)

Den femte Nexus-smartphone fra Google er i butikkerne nu, og selvom Nexus-enhederne traditionelt ikke sælger specielt godt, set i forhold til markedets andre topmodeller – så er Nexus en vigtig kategori inden for Android-enheder.

“Nexus” er Googles varemærke, der har til formål at vise, hvordan Android-styresystemet fungerer, når det står alene, uden andre producenters indgreb, i form af overlays og skins.

Lanceringen af en Nexus smartphone betyder også en ny højt profileret version af Android, en udgave, der først langt senere, når ud på enheder fra andre producenter.

Google bestemmer alt, hvad der foregår på Nexus-enhederne, også hvem der skal producere dem. HTC stod for hardwaren til den første Nexus One fra januar 2010. Dernæst fulgte to med Samsung, som producent (Nexus S og Galaxy Nexus), og slutteligt har LG været valgt som hardwareproducent på Nexus 4 (november 2012) samt alt den nye Nexus 5.

Kraftfulde specifikationer

Nexus 5 er den hidtil tyndeste telefon i serien; 8.59 mm. Nexus 4 er 9.1 mm i tykkelsen.

Skærmen er forøget fra 4,7” til 5.0”, mens processorkraften er gået op fra fra 1,5 GHz quad-core til 2.26 GHz quad-core. Det er Qualcomms Snapdragon 800, der anvendes. Dertil kommer grafikprocessoren (GPU) Adreno 330 på 450 MHz. Samlet set en telefon med en god stabil ydelse.

Skærmen er en Full HD IPS-type med en opløsning på 1920 x 1080 pixels (445 PPI) beskyttet af Corning Gorilla Glass 3, der sikrer høj brudstyrke.

Der er 2 GB RAM og den interne hukommelse er på 16 GB, uden mulighed for udvidelse. LG oplyser til MereMobil.dk, at 32 GB-udgaven af Nexus 5, kun sælges af Google via deres webshop, i udvalgte lande.

I benchmarkprogrammet Antutu scorer Nexus 5 omkring 24.200 point, hvilket er noget mindre end den beslægtede fætter, LG G2, som i samme test endte på over 30.000 point.

Nexus 5 har 4G LTE forbindelse (bånd 1/3/5/7/8/20) i Cat3, der i teorien giver 50 Mbps upload og 100 Mbps download, og altså ikke Cat4 med op til 150 Mbps download, som LG G2 har. Jeg tvivler på, at man i dagligdagen vil mærke den store forskel. Jeg har uden problemer kunne måle 50 Mbps download, som nok er lidt over, hvad man i praksis oplever som gennemsnit.

Systemet og applikationer kører fuldkommen smooth og stabilt, men der er heller ikke lagt en ny grafisk brugerflade ned over systemet. I forhold til den ofte ustabile Nexus 4, er Nexus 5 en langt bedre oplevelse.

Design: Intet glas og metal

LG Nexus 5

LG Nexus 5

Nexus 4 var designet med glas på både for- og bagsiden, og kvalitetsoplevelsen var helt i top, både i følelse og vægt, noget der også kan medvirke til et løft på netop denne del.

Det er anderledes på Nexus 5. Den er skabt i plastik med en skridsikker gummibelægning på sider, såvel som bagside, og det bidrager til et stabilt greb om telefonen.

Jeg synes ikke, designdelen når det niveau, vi så på 4’eren, men når det er sagt, så ligger telefonen godt i hånden, og fylder ikke det store i lommen.

Stikket til opladning sidder placeret midt for i bunden, mens headset-tilslutningen findes i toppen. Efter min opfattelse, er dette de mest optimalt placeringer for disse stik.

Velkommen til Android 4.4 KitKat

Android 4.4 byder på en række nye funktioner, hvoraf nogle gør gavn under motorhjelmen, mens andre er synlige med det blotte øje.

Blandt de små ændringer er hurtigadgang til ”Placering”, der nu har fået plads i den del af topmenuen, der komme frem, når gardinet trækkes ned med to fingre. Lavere strømforbrug ved lydafspilning, infrarød blast og HDR+ i fotodelen, er andre af de knapt så profilerede.

Android 4.4 udnytter hardwaresensorerne på en ny måde. Eksempelvis kan sensorerne sende resultater tilbage til systemet i pakker, i stedet for præcis på tidspunktet hvor eventen er detekteret – her er der strøm at spare. Særligt i sportstracker-applikationer, som Endomondo og Runtastic, er det oplagt at udnytte dette.

Nexus 5 har sensor til både skridtdetektering- og måling. Her arbejdes der sammen med accelerometeret, for at fastslå om brugeren har taget et skridt. Udviklerne slipper dermed for selv at udvikle algoritmer, til at analysere på disse ting.

Også mulighed for Screen Recording ligger nu indbygget direkte i softwaren.

SMS er nu Hangouts

LG Nexus 5

LG Nexus 5 har Hangouts som standard SMS-app.

Google vil gerne promovere deres Google+ univers, som ifølge forskellige kilder har 540 millioner aktive brugere, hvilket udover den direkte interaktivitet med Google+, også inkluderer kommentarer på YouTube. Så det reelle tal, er væsentligt lavere.

Til sammenligning har Facebook over en milliard brugere.

Hangouts er en tekst- og videochat funktion i Google+, som er flyttet ind på telefonen. Du kan tildels sammenligne det med Facebook Messenger og Apples iMessage.

Jeg undres over, at Google spiller begrebet ”Hangouts” på banen, som for hovedparten af mobilbrugerne, slet ikke bringer nogen association med vanlige udtryk som meddelelser, beskeder eller SMS.

Når man kommer sig over den navnemæssige ændring, opdages det også hurtigt, hvor få af ens venner, der er adgang til at chatte med, via Hangouts protokollen.

SMS og MMS kører som nævnt også i Hangouts, og dette virker fremragende. Clean-and-simple.

En fin detalje er, at den seneste samtale ligger som et ”kort” til højre for beskedoversigten, der let kan trækkes tilbage med fingeren.

Tastatur med Emoji

Tastatur og ordbog er jeg meget begejstret for, specielt også fordi Emoji symboler nu er en integreret del af beskeder og tastatur. Hvis du aktiverer leveringsrapporter, angives det om en besked er leveret, ved et lille flueben ud for beskeden.

Generelt er Hangouts så god, at den fint kan anvendes som SMS-app på andre Android-telefoner, da den frit kan hentes via Google Play Store.

En ny funktion i Android 4.4 er muligheden for, at angive hvilken app der er aktiveret som default til SMS. Dette ligger under Indstillinger -> Mere -> Standard sms-app.

Nyheder ved opkald

For en del år siden introducerede HTC funktionen Smart dial, som direkte fra opkaldstastaturet, kan søge efter personer i kontaktlisten, når man taster uddrag af navnet. Efterfølgende har flere andre producenter lavet tilsvarende mulighed i deres tilføjelser til Android, men med version 4.4, er det nu indbygget native i systemet.

Opkaldslisten sorteres automatisk efter dem, som man oftest er i forbindelse med.

Dertil kommer, at telefonen selv laver opslag i Google Maps, når telefonnumre der ikke er i kontaktlisten, ringer. Det er faktisk lidt fedt, at nogle af de numre man ikke kender alligevel fremkommer med et navn.

Indtil videre er det firmanumre, der slås op, hvilket nok også er det mest relevante, da langt de fleste mobilnumre alligevel ikke er tilgængelige, via de forskellige søgetjenester som Krak og DGS.

LG Nexus 5

LG Nexus 5

Gennemsnitlige fotos og HD video

Hovedkameraet er på 8 megapixels med autofokus, og ikke mindst optisk billede stabilisator, som særligt ved lav belysning gør noget godt for billederne.

Du får 1/3.2” sensor og f/2.4 aperture samt HDR+. Alt dette er naturligvis bare tal. Det vigtigste er det samlede resultat.

Kameraet er ikke altid specielt hurtig til at finde og låse fokus, og som følge deraf, er det ikke muligt at skyde fotos ret hurtigt efter hinanden.

Der er mulighed for at ændre eksempelvis eksponering, motivtilstand og hvidbalance, men adgang til disse funktioner er lidt bøvlet;  Swipe opad et tilfældigt sted på skærmen, for at få en kameramenu op på skærmen. Dette virker ikke specielt logisk, og det er vanskeligt hurtigt at foretage de ændringer man ønsker.

Galleriet indlejrer både lokale billeder, og dem fra Googles tjenester, og der er mulighed for automatisk upload og backup af billederne via Google Fotos, hvor der også kan foretages små redigeringer som beskæring  og filtre.

Jeg er ikke imponeret over resultatet telefonen leverer på billedsiden, der bedst kan beskrives som gennemsnitlig, dog til den gode side.

Videooptageren kører Full HD 1080p optagelse, men der er ingen mulighed for at re-fokusere, ved at klikke på skærmen. I stedet forsøger telefonen at ændre fokus selv, via en autofokus funktion, der desværre er temmelig langsom.

Widgets på låseskærmen

Da Google introducerede widgets på låseskærmen, i en af de foregående Android-versioner, sagde jeg, at der var tale om en sikkerhedsrisiko, da man uden at indtaste pin-kode, kan få adgang til eksempelvis kalenderoversigt og mailliste med uddrag.

Åbenbart har Google tænkt de samme tanker, da det nu er muligt, at deaktivere widgets fra låseskærmen. Denne mulighed ligger under Indstillinger -> Sikkerhed -> Aktiver widgets.

Jeg synes, det er et stort plus, at hele widgets-funktionen kan slås fra, selvom man naturligvis kan argumentere for, at brugeren blot kan undlade at indlægge widgets.

Google Now på forsiden

Googles digitale butler med navnet Google Now, har fået en fremtrædende plads i brugerfladen, så der er tilgang til den blot ved at trække skærmbilledet mod venstre.

Google Now, der blev introduceret sammen med Android 4.1 Jelly Bean, forsøger at give brugeren relevante informationer, når der er brug for det. Om morgenen fortæller den, hvor lang tid det tager at køre på arbejde, og den aktuelle vejrudsigt opdateres ligeledes.

Informationerne er baseret på adfærd og søgninger, men ofte kommer der helt vanvittige forslag og oplysninger, som at den fortæller køretiden til jobbet klokken 21 om aftenen, eller når en Google søgning på f.eks. “Rådhuspladsen”, pludselig udløser information om køretid dertil.

Når Google Now fungerer, når den fortæller, at man skal køre om 10 minutter, for at komme til et møde til tiden, er det en mega smart tjeneste. Over tid er jeg sikker på, at butleren nok skal lykkedes med succes.

Gode smartphone-funktioner

Nexus 5 er en absolut glimrende smartphone, hvor interfacet er helt flydende på en lækker smooth facon – tiderne med lags i Android er ovre.

Når der trækkes ned i topgardinet med to fingre, åbnes adgang for genveje til systemfunktioner som Wi-Fi, lysstyrke, Bluetooth osv. For at aktivere eller deaktivere en funktion, skal der holdes et øjeblik på ikonet. Trykkes derimod hurtigt, åbnes de underliggende indstillinger. Dette er både intuitivt og effektivt.

Internettet er også en god oplevelse, hvor siderne både indlæses effektivt, og er smidige at navigere rundt på. Chrome browseren fungerer godt og spiller godt sammen med computerversionen, hvor links til sider åbnet på computeren, også er tilgængelige på mobilen.

Kontakter og kalender er godkendt, selvom jeg dog synes, at kalenderen har et kedeligt udtryk.

Ved at holde fingeren et øjeblik på baggrunden, åbner muligheden for at ændre tapet samt tilføje widgets. Overblikket og funktionaliteten er her helt på plads, og det er dermed let, at justere brugerfladen efter ens egne ønsker.

Bruger meget strøm

Nexus 5 har et batteri på 2.300 mAh, og ifølge specifikationerne skulle det give 17 timers taletid på en opladning, hvis Wi-Fi er slået fra og 4G LTE er aktiveret. Dette er ikke bare optimistisk, men over optimistisk!

På de gode dage presser jeg den til 16-17 timers drift, men mest normalt har 12-15 timer været. Jeg er alt andet end imponeret.

Heldigvis oplader Nexus 5 hurtigere end Nexus 4, op mod 30 procent hurtigere ved brug af en 1.8 Ampere oplader, men det ændrer blot ikke på, at man hele tiden har fornemmelsen af at mangle strøm.

Telefonen er bygget på måde, så brugeren ikke kan åbne den, og du kan dermed ikke selv at udskifte batteriet. Det er værd at bemærke, at Nexus 5 understøtter trådløs opladning, og jeg har med succes brugt den Fatboy-oplader, som Nokia sælger.

Der er batteri at spare, hvis man slår funktionen “OK Google” fra, hvor telefonen reagerer på dette hotword og klargør til søgning.

LG Nexus 5

LG Nexus 5

Konklusion: Bedste Nexus telefon nogensinde

Nexus 5 er måske ikke perfekt, men hvilken telefon er det?

De ulemper jeg har oplevet, opvejes langt hen ad vejen af de tilsvarende mange fordele, og man får tanken, om der overhovedet er brug for andre Android-telefoner i markedet.

LG og Google har sammen gjort det godt, og skabt et product, der er væsentligt bedre end forgængeren Nexus 4.

Prisen ligger aktuelt omkring 3.400 kroner uden abonnement, hvilket må siges, at være en yderst attraktivt prispunkt.

Nexus 5 er den hidtil bedste telefon i Googles Nexus serie. Det enkle deign, forenes med en kraftfuld hardware og Android 4.4 KitKat, der peger ind i fremtiden. Nexus 5 er et godt køb, som jeg klart kan anbefale.

Web-TV: Se vores test af Nexus 5

5 ud af 6 stjerner.

Fordele

– Lav vægt og godt greb om produktet
– Toptune modern hardware
– Godt tastatur og stilren SMS-oplevelse

Ulemper

– Højt batteriforbrug
– Ikke optimale fotos – ikke i bredformat
– Hukommelsen på 16 GB kan ikke udvides

Mere til historien

Android 4.4 KitKat har tale genkendelse, der kan bruges til opslag i Google. Desværre er funktionen temmelig ustabil, og kender ofte ikke ordene, man siger. Dansk er ikke understøttet.

Nexus 5
Google afslører Pixel 9 Pro

Der har været en del læks af den kommende Google Pixel 9 Pro. Det løser Google nu ved at vise telefonen før annonceringen.

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
OnePlus Nord 4 – mine første indtryk

FØRSTE INDTRYK: OnePlus Nord 4 kommer snart i butikkerne. Jeg har nu telefonen i hænderne, så her er mine første indtryk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram