GoPro – historien om historisk storhed til katastrofal nedtur

BAGGRUND: Engang havde GoPro monopol på actionkameraer også indenfor elitesport. I dag er historien en anden, men hvad skete der?

GoPro Hero 12 Black (Foto: GoPro)
GoPro har en turbulent fortid, der desværre bød på flere uheldige beslutninger. (Foto: GoPro)

Den 30. september 2014 kostede en aktie i GoPro ca. 93 dollars. Præcis et år senere lå den på 30 dollars, og et år efter ramte den omtrent 16 dollars.

I dag? Under én dollar pr. aktie. Altså kan GoPro’s historie beskrives som nærmest katastrofal, men hvad gik lige galt for selskabet, der havde et godt brand?

Historien her bekræfter, hvad overmod kan gøre, men også hvad en teknologibranche kan gøre ved selv de store spillere.

Jeg har været nede i GoPro’s udvikling og på sin vis også deres nedgang, som du kan læse i denne artikel.

Himmelflugten der ramte en tordensky

I juli 2014 blev GoPro børsnoteret. Ved noteringen lå aktien på 24 dollars, og på bare få måneder var den forbi de 90 dollars pr. aktie.

En vaskeægte himmelflugt, må man sige. Problemet var bare, at GoPro ikke kunne leve op til forventningerne, og på sin vis kunne kunderne heller ikke.

GoPro var nemlig først og fremmest et hardwarebrand, og på det tidspunkt var abonnementer ikke noget, man overhovedet tænkte over.

Det tragikomiske var næsten, at GoPro lavede for gode produkter. Kunderne, der købte et GoPro-kamera, kom ikke tilbage hvert år for at købe de nyeste Hero-kameraer.

GoPro var altså ikke som en smartphone, hvor de teknologielskende vil have en ny hvert år. Når GoPro havde solgt et kamera, kunne der gå rigtig lang tid, inden kunden kom tilbage og købte mere.

Sammenholdt med manglen på abonnementer røg indtjeningen hurtigt igen.

De 90 dollars for en aktie varede også relativt kort tid, og den tidligere himmelflugt ramte en tordensky, som blot var den første ud af flere.

OVERBLIK: Det bedste mobilkamera i 2024 | Se listen

GoPro Hero4 Session var blot begyndelsen

GoPro Hero 4 Session (Foto: GoPro)
GoPro Hero4 Session var et minimalistisk forsøg, som viste sig at være et stort flop. (Foto: GoPro)

I begyndelsen af 2015 lancerede GoPro deres Hero4 Session-kamera, der var mindre og lettere end de øvrige kameraer.

Noget, der på papiret lyder godt, men prisen på 399 dollars dengang viste sig at have en stor påvirkning.

Idéen med kameraet var nytænkning og selvfølgelig et kamera, der ikke var alt for stort og besværligt. Kameraet var også minimalistisk med blot én knap, der kunne styre det hele.

Som nævnt var særligt prisen en ulempe, for hvorfor betale en højere pris for et kamera, der kan mindre?

GoPro havde allerede deres Hero4 Silver, som tilbød bedre billedkvalitet og flere funktioner.

I praksis var én-knaps-idéen heller ikke særlig god og kunne godt være forvirrende. Manglen på en skærm betød også, at man skulle igennem en app på telefonen, som i øvrigt havde flere fejl.

Efterspørgslen var overvurderet, og kameraet solgte ikke, hvilket betød, at prisen måtte sættes ned på produktet flere gange. Dette blev dyrt for GoPro.

Mediehypen kan have gjort mere skade en gavn

Hvis du tænker tilbage på 2014-2015, så var GoPro faktisk ret udbredt, i hvert fald i de kredse, jeg selv var i indenfor sport, og jeg vil heller ikke lægge skjul på, at jeg selv havde et GoPro-kamera.

Jeg valgte et GoPro på grund af dets gode omdømme; det var det mærke, jeg havde hørt mest om, og som bare virkede.

Den mediehype, som var skabt omkring GoPro, gav nok også brandet sit boost, men kan også have taget livet af det igen.

På daværende tidspunkt var aktiekursen nærmest kunstig og altså pumpet med mediehype skabt gennem YouTube og anden omtale. Mange så altså GoPro som et mediebrand og ikke bare et hardwarebrand.

GoPro vækstede altså hurtigere, end hvad der måske var reelt, og på et tidspunkt sker der så det, at investorerne ‘opdager’ det, og så falder pulsen igen.

Konkurrenterne kom

I samme periode begyndte GoPro også at mærke konkurrence fra stærke spillere. Apple var eksempelvis ude med et patent på et actionkamera, som aldrig blev til noget, men det skabte alligevel uro.

Samtidig begyndte telefonkameraerne så småt at blive bedre og mere holdbare. Sidst, men ikke mindst, kom de kinesiske selskaber til med actionkameraer, der var billigere.

Særligt et kinesisk selskab skiller sig ud her – DJI.

Allerede i 2013 udkom den første forbrugerdrone, nemlig DJI Phantom 1. Siden da er der kommet flere og flere til, som selvfølgelig også bliver bedre og bedre.

LÆS MERE: Åbner endnu en flagship-store

Drone-markedet der aldrig blev til noget

GoPro Karma drone (Foto: GoPro)
Særligt vægtfordelingen menes at være skyld i, at GoPro Karma-dronen måtte tilbagekaldes. (Foto: GoPro)

Netop DJI har nok spillet en rolle i GoPro’s historie og mangel på udvikling. GoPro så nemlig et marked i droner og et potentiale for udvikling.

Derfor var GoPro også klar med deres første drone i 2016, nemlig GoPro Karma. Deres første og sidste drone.

Problemet for denne drone var ikke bare ét, men det kommer jeg til om lidt.

Fortællingen her kan bedst forklares med, at GoPro var en kameravirksomhed, og DJI en dronevirksomhed.

GoPro havde nemlig ikke flere modeller bag sig, som de kunne støtte sig op ad, og udviklingen havde derfor alvorlige fejl.

GoPro Karma var en drone med et GoPro-kamera monteret foran, og netop den detalje er vigtig.

Dronerne begyndte at falde ned fra himlen eller reagerede uhensigtsmæssigt. Ifølge en artikel fra The Verge dengang var netop placeringen af kameraet en del af problemet.

De fleste droner har et kamera foran, men som ikke vejer særligt meget, dette er for for at have et stabilt tyngdepunkt. Ved GoPro Karma var kameraet væsentligt tungere, og placeret meget langt fremme på dronen. Denne kombination viste sig at være uheldig

Det fronttunge design førte til større vibrationer, og kræfterne kunne få det aftagelige kamera til at ryste sig løs, mens den fløj, hvilket resulterede i pludseligt strømsvigt og at dronerne faldt ned fra himlen.

Fejlen førte til en tilbagekaldelse af dronen, og da Karma udkom igen i 2017 med flere rettelser, var skaden sket.

Dårligt PR-omdømme og en DJI-konkurrent, som senere i 2017 udkom med deres første Mavic-drone, var nok til, at GoPro droppede drone-markedet igen.

LÆS MERE: Forsvaret og politiet udfaser DJI-droner

GoPro i dag?

GoPro HERO 13 Black (Foto: GoPro)
I dag er vi nået til GoPro HERO 13 Black, og GoPro fokuserer hovedsageligt kun på actionkameraet, sammen med abonnements- og cloudmuligheder. (Foto: GoPro)

Som nævnt i starten af artiklen koster en aktie i GoPro under en dollar i dag, og selskabet er skåret gevaldigt ind til benet og er gået lidt tilbage til start.

Det betyder, at satsningen på også at være et mediebrand er skubbet længere væk. Nu er de de er tilbage til bare at producere actionkameraer.

Og så har de taget abonnementer til sig sammen med cloudbaserede tjenester, som mange andre tech-virksomheder også gør brug af i dag.

Stabil eller konkurs?

GoPro har altså lært lektien, men om det er for sent, må tiden vise. I skrivende stund er selskabet 135 millioner dollars værd, hvilket ikke er synderligt meget i tech-sammenhæng.

Der kan spekuleres i konkurs, men som det ser ud nu, er kursen for GoPro stabil, men GoPro er ikke, hvad det var engang og bliver det måske heller ikke igen.

Imellemtiden er konkurrencen fra DJI kommet tæt på med deres OSMO Action-serie, og som om det ikke er nok, så er Insta360-brandet også blevet til en stærk konkurrent for GoPro.

Samtidig er udviklingen blandt smartphones ikke til at komme udenom. Ganske vist er de ikke lige så fleksible som et decideret actionkamera, men der er ingen tvivl om, at denne udvikling også har taget en bid af kagen.

Det er nok også den dårlige side ved smartphone-firmaerne, nemlig deres evne til at gøre nicheprodukter overflødige, på både godt og ondt.

Historien kan vel opsummeres med, at intet varer evigt, og udviklingen kan gå stærkt – også på den dårlige måde for et brand.

LÆS MERE: Sådan er kameraet i Phone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max

Var dette en spændende artikel? Få flere nyheder som denne i din indbakke. Tilmeld dig gratis her.

Mere til historien

I øjeblikket er vi nået til Hero 13-serien fra GoPro, hvor selskabet sælger flere udgaver i forskellige prislejer til den serie.

Ny HDMI 2.2 frigivet

HDMI Forum har frigivet en ny HDMI 2.2-standard med vild båndbredde og høje opløsninger.

(mere…)
Streaming: Her kan du hente alt

DEL 2: Streaming og download af film og serier er ret udbredt. Vi dykker ned i en dansk tjeneste som skaffer dig alt.

(mere…)
Netatmo vejrstation er virkelig fremragende – nu med nye tricks

TEST: Netatmo Weather Station (2025) er opgraderet med data om pollen og UV-index, men skal du købe den nye udgave?

(mere…)
AirPods Pro 3 lanceres først i 2026

RYGTE: Det lader ikke til, at vi får nogle AirPods Pro 3 i år – i stedet må du vente til næste år.

(mere…)
Ninja er klar med nye kølebokse til sommeren

KORT NYT: Ninja er klar med to nye kølebokse, inden sommervejret for alvor begynder.

(mere…)
Måske comeback til iPhone-batteritilbehør

RYGTE: Apples smart batteri-case står til et comeback i forbindelse med iPhone 17 Air.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker teknologi – fra telefoner og tablets over smarthome og smartwatches til hjemmeelektronik og elbiler. Vi skriver nyheder, baggrundshistorier og guides, men udgiver også podcasts og videoer. Vores ambition er at være din foretrukne kilde til viden om en teknologi, der har afgørende betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram