Beskyt dit barns koncentrationsevne mod mobilens påvirkning
Har du svært ved at få dine børn til at fordybe sig, fordi mobilen konstant trækker? Så er du ikke alene. Se skærmforskers råd her.

Du kan i TV 2 Fyns portrætprogram ”Vendepunktet”, som er en podcast, møde psykolog og forsker, Aida Bikic.
TV 2 Fyns Signe Ryge har en spændende samtale med Aida Bikic.
Hvor hun fortæller om, hvordan hendes ældste datter reagerede, da hun indførte stramme mobilrestriktioner hjemme hos dem.
Mobilen stjæler forældres opmærksomhed – børn ønsker skærmregler
Og der er ingen tvivl om, at børns skærmbrug – det er noget, som interesserer mange, men også noget rigtigt mange andre er ligeglade med.
Ifølge Aida Bikic, så er mange forældre nervøse for at tage kampen og konflikten op med deres børn.
Aida Bikic forsker i, hvordan skærmbrug påvirker børn og unges hjerner og trivsel. Hendes viden smitter også af på hendes egne tre børn, som er i alderen 6 til 14 år gamle.
Og hun mener også, at det kommer med en pris, når børn scoller derudaf på de sociale medier, hurtig klippede videoklips og lignende fra en tidlig alder.
-”Jeg kan være virkelig bekymret for, om vi om ti år ser en generation af unge, som mistrives, har svært ved at koncentrere sig og ved at få venner, fordi de ikke får træning nok i at være sammen med andre,” lyder det fra Aida Bikic til TV 2 Fyn.
Ny type telefon skal give tryghed til både børn og forældre
Ansvaret er de voksnes. Aida Bikic sammenligner det med, hvis man gav børn i 6-8-årsalderen øl. Børn kan ikke stoppe med noget de har lyst til, da deres frontallap slet ikke er færdigdannet. Det sker først i starten af 20’erne.
Børns mange timers scrolling på platforme som TikTok og Instagram træner vores hjerner til øjeblikkelig belønning, hvilket svækker evnen til fordybelse. Børn er særligt sårbare over for denne udvikling, og tidlig påvirkning kan potentielt give permanente skader.
Dette gør skærmbrug ved dine børn
Skærmbrug kan føre til dårligere hukommelse og mindre kreativitet. En ekspert giver i denne podcastepisode gode råd til familier med børn. Et skræmmende faktum er, at spil og apps er designet til at kidnappe børnene. Læs mere her og hør episoden herunder eller i din podcast-app; søg efter ‘meremobil’.
Aida Bikic deler herunder hendes tre bedste råd til forældre.
1. Vær et godt eksempel – styr dit eget forbrug
Dit eget mobilforbrug påvirker direkte nærværet med dine børn. Aida Bikic råder forældre til at lægge telefonen væk, når børnene er til stede, især når det gælder mindre børn. Nærvær er afgørende for deres udvikling.
2. Overvej tidspunktet for første mobiltelefon
Mange børn får den nyeste smartphone allerede i 0. klasse, men det er ikke altid nødvendigt. Hvis der er gruppepres i skolen, foreslår Aida Bikic at tage emnet op i klassen og diskutere, hvornår børnene skal have mobiltelefoner, og hvilke apps de skal have adgang til.
3. Sæt tekniske grænser direkte på mobilen
Man kan ikke forvente, at børn selv kan styre deres skærmtid. Børns frontallap, som styrer impulskontrol, er først færdigudviklet i begyndelsen af 20’erne. Derfor bør forældre aktivt sætte en tidsbegrænsning for skærmtid og specifikke apps direkte på barnets smartphone.
Ved at følge disse råd kan forældre bidrage til at beskytte deres børns koncentrationsevne og evne til fordybelse i en digitaliseret verden.
Du kan høre hele podcasten fra TV 2 Fyn på de almindelige podcastplatforme.
Mere til historien
Forældre, lærere og pædagoger forstår ikke børnenes brug af emojis, og bør tage kampen op mener Børns Vilkår og Red Barnet.
(mere…)GUIDE: Husk at tale med dine børn om mobilvarsling.
(mere…)I Finland må børnene ikke længere have mobiltelefoner med i skolen - uden tilladelse.
(mere…)(mere…)Børn bliver sporet af deres forældre via GPS på mobilen. Børns Vilkår er imod.