Elbilen kan spare dig for flere tusinde kroner på en overraskende måde
Ny analyse viser, at elbiler indeholder stort potentiale for energilagring og dermed aflastning af elnettet.

Har du preppet og købt en powerbank i tilfælde af, at det går galt og du har behov for at have lagret strøm inden for rækkevidde?
Så har du måske forkøbt dig. Det gælder især ejere af elbiler.
Elbilernes batteri er nemlig noget nær den perfekte powerbank. Det er en powerbank i overstørrelse.
Således kan batterierne i elbilerne i fremtiden komme til at spille en central rolle for energiforsyningen og energiforsyningssikkerheden herhjemme.
Det siger Mads Rørvig, administrerende direktør i Mobility Denmark, i en pressemeddelelse:
– “Der er et stort potentiale for at udnytte elbilerne som en energikilde – særligt i tilfælde af større strømafbrydelser, som den vi netop har været vidne til i Sydeuropa.”
Pæn årlig gevinst
Ifølge TV 2 har serviceteknikere fra Frederiksberg Forsyning testet den nye teknologi af på en hel bilflåde.
Bilerne har været tilkoblet elnettet i omkring 17 timer i døgnet og ageret buffer på elmarkedet.
Erfaringerne har været godt og givet flere fordele – ikke mindst økonomisk, hvor hver enkelt bil har givet en årlig indtægt på omkring 6.000 kroner.
Potentialet for et “husstandsbatteri” er stort
Mobility Denmark har foretaget en analyse af potentialet i elbilen som et såkaldt “husstandsbatteri”. Og det potentiale er stort. En elbil med to-vejs-ladning vil nemlig kunne lette udfordringerne for mange husstande.
– “Teknologien kan skabe stor værdi i pressede situationer, og det er én af flere grunde til at se nærmere på mulighederne for implementering af teknologien i Danmark,” uddyber Mads Rørvig, administrerende direktør i Mobility Denmark.
Ny ladeteknologi muliggør, at elbilernes batteri kan udnyttes og integreres i det danske elnet.
En kæmpe passiv kapacitet
I Danmark har elbilerne en samlet batterikapacitet på 31 GWh, og et nyt estimat viser, at den forventes at stige betydeligt frem mod 2030, hvor der vil køre et sted mellem 1 million og 1,5 millioner elbiler på de danske veje.
Elbilerne kan i øjeblikket tilsammen lagre den strøm, som havvindmølleparken Middelgrunden i gennemsnit producerer på 128 dage. Dermed er elbilerne en uudnyttet ressource, der via to-vejs-ladning kan lagre strøm og supplere elnettet efter behov.
– “Det kan i praksis også være af stor betydning for de enkelte husstande, som kan oplade deres bil, når strømmen er billigst, og bruge den som energikilde på tidspunkter i døgnet, hvor efterspørgslen efter strøm er stor,” siger Mads Rørvig.
Samtidig ventes batterikapaciteten at stige over de kommende år, og ny ladeteknologi kan i stigende grad være med til at sikre et stabilt elnet i Danmark, vurderer brancheorganisationen.
🔹 Her kan du se, om du kan spare penge på bilforsikringen. Svar med det samme. Ingen salgsopkald eller mails. Tjek selv her Annoncelink
To-vejs opladningsystem
En implementering af to-vejs-opladning i Danmark, også kendt som Vehicle-to-Grid (V2G), kan integrere elbilerne i det danske elnet.
V2G indebærer, at elbilens batteri ikke blot kan modtage strøm fra elnettet ved opladning, men også levere strøm tilbage.
Dermed kan batteriet blive en vigtig buffer, som tager imod overskydende energi og leverer den tilbage ved behov. På den måde kan elbilerne bidrage til at balancere udsvingene i elproduktionen fra vind og sol.
– “Der er et stort potentiale i V2G-teknologi, der kan bidrage til et mere fleksibelt og stabilt elnet – særligt i spidsbelastningsperioder. En implementering er ikke uden udfordringer, men teknologien er moden, og interessen er stor.”
– “Derfor er det også vigtigt, at der skabes klare rammer for afregning, skatteforhold og adgang til elmarkedet for V2G-aktører. En større udnyttelse af elbilernes batterier kan give både samfundsøkonomiske, klimamæssige og forbrugermæssige gevinster,” siger Mads Rørvig.
Var dette en spændende artikel? Få flere nyheder som denne i din indbakke. Tilmeld dig gratis her.
Mere til historien
Er det billigere at køre elbil, når alle omkostninger regnes med? Læs her, hvad det koster i forhold til benzin og diesel